Tettere samarbeid med MIL: – Viking ønsker at vi som klubb skal bli best mulig

Annenhver uke tar Viking turen ut til Tau for å besøke Midtbygdens IL. Der møtes man alltid av et smil og en kopp kaffe. Og en bråte med engasjerte barn og voksne som koser seg med fotballen. Og i Vikings A-tropp finner vi en av MILs egne – som drømmer om debuten.

Annonse:

Fra venstre: Stig Vik Nedrebø (spillerutvikler Viking), Trym Ur (MIL-gutt og Viking-keeper) og Oddbjørn Mihle Strand (daglig leder i MIL)

Forrige uke skrev vi om Trenerløftet som merker stor pågang fra klubber som vil bli med og som følger av det har utvidet og skrudd opp ressursbruken. I dag er det 16 klubber med i prosjektet. Alle får besøk annenhver uke, noe som betyr at Viking nå har folk ute hos breddeklubber i regionen fire dager i uken.

Les mer: Trenerløftet utvider

 

Fotballøftet på Tau stadion.
Fotballøftet på Tau stadion.

Går begge veier

Trenerløftet er en del av samarbeidsprosjektet Fotballøftet, som også innebærer samarbeidspakker som fotballskole og seminar, samt Rygerlag. Midtbygdens IL på Tau er en av klubbene som nå er tatt inn i Trenerløftet.

– Vi i MIL har allerede vært med i Fotballøftet en sesong og har virkelig sett nytten av et tettere samarbeid med regionens flaggskip. Erfaringen vår med fotballøftet og det positive samarbeidet gjorde det lett for oss å bli med på Trenerløftet når vi fikk muligheten til det.

Dette sier daglig leder i MIL, Oddbjørn Mihle Strand. Han ser på Trenerløftet som en fin måte å få utvikle egne trenere på, og peker på at man gjennom samarbeidet kan få del 1 og 2 av Grasrottreneren. Mihle Strand trekker også frem planverket, som fungerer som en rettesnor for flere av klubbens lag.

– Det er godt gjennomarbeidet og gjør jobben vår som trenere enklere, samtidig som det er kvalitetssikret, sier han.

Leder for samarbeid og Fotballøftet, Eirik Terøy, og daglig leder i MIL, Oddbjørn Mihle Strand.
Leder for samarbeid og Fotballøftet, Eirik Terøy, og daglig leder i MIL, Oddbjørn Mihle Strand.

Hos Midtbygdens skal Viking blant annet bidra med utviklingsdag, fotballskole og miniseminar. Noe av dette arrangerte man også i fjor, og erfaringen de sitter igjen med så langt er at Viking ønsker at MIL som klubb skal bli best mulig.

– Vi ser at Viking sitt ønske om å hjelpe til i de mindre klubbene er gjennomtenkt og satt sammen på en måte som gjør at begge klubbene skal dra nytte av samarbeidet, sier Mihle Strand.

Ønsker å legge til rette

Selv om Trenerløftet ikke er satt i gang for å skape toppfotballspillere, kan det jo hende at en av åtteåringen som løper rundt på kunstgresset på Tau i disse dager en dag spiller på SR-Bank Arena, enten for herrene eller damene.

Det er ikke slik at alle lokale spillere som har sluppet til på A-laget de siste årene er flasket opp i mørkeblått. Mange av dem kommer fra breddeklubber i regionen: SIF, Vidar, Randaberg, Hundvåg og MIL, for å nevne noen.

– Mange av spillerne går en helt fantastisk skole i sitt hjemmiljø før noen av dem blir en del av vårt akademi. Mens andre går hele veien ved siden av vår satsning og blir hentet inn direkte i A-troppen, sier daglig leder Eirik Bjørnø og trekker frem Adrian Nilsen Pereiras reise fra breddeklubb til Vikings akademi, A-lag og så Europa som et eksempel som virkelig har gått hele veien.

Bjørnø forteller videre at Viking og samarbeidspartnerne ønsker å legge til rette for disse historiene, både gjennom Trenerløftet, hvor barnetrenere får hevet sin kompetanse, men også gjennom Rygerlagene.

– Med Rygerlagene flytter vi ikke spillere ut av egen klubb, men gir dem en mulighet til å trene litt ekstra et par ganger i uka med trenere fra vår utviklingsavdeling, forklare Bjørnø.

– Målet med dette initiativet er å bidrar til å redusere frafallet i fotballen, samtidig som vi utvikler gode fotballspillere, legger han til.

Fra fotballskolen i høst.
Fra fotballskolen i høst.

Mørkeblå MIL-gutt

En som har løpt rundt på kunstgresset på Tau for så å ta steget videre til Vikings akademi og nå helt opp til A-laget, er Trym Ur.

Han startet med å hospitere hos Viking i et år før han meldte permanent overgang. I fjor tok han spranget opp og ble en del av A-stallen.

– I starten var det litt utfordrende med pendling fra Tau, men da jeg begynte på skole i byen og kom tettere på lagkameratene mine, ble tilværelsen i Viking mer lik den jeg hadde i MIL, forteller Trym og legger til at både MIL og Viking har vært en viktig sosial arena for ham.

I MIL er de naturligvis stolte over fremgangen hans.

– Det viser at det er muligheter også hvis du kommer fra Tau og omegn å komme deg inn i toppfotballen, så lenge du jobber målrettet og bra slik som Trym har gjort, sier Mihle Strand og fortsetter:

– Den viktigste grunnen til at Trym nå er Viking-keeper er det han selv som står for, men vi er stolte over at han har spilt både barne- og ungdomsfotball i klubben og tror at vi også har lagt til rette for at han skulle bli så god som han selv ville.

Trym Ur i aksjon under trening på Stavanger stadion i fjor.
Trym Ur i aksjon under trening på Stavanger stadion i fjor.

Utviklingsleder i Viking, Mats Ullereng, skryter av samarbeidet med MIL og peker samtidig på at klubbens vei tilbake til toppen av norsk fotball går gjennom utviklingen av regionale spillere, og at det derfor er ekstra gledelig når spillere som Trym tar steget inn på A-laget.

– Vi har et meget godt samarbeid med MIL og er utrolig stolte av at MIL og Viking i fellesskap har kunnet bidra i fotballreisen til Trym, sier Ullereng. 

Som alle unge spillere som kommer opp i en A-stall, drømmer også Trym om førstelagsdebuten. Og han har planene klare for å utvikle seg videre.

– Jeg skal stå på og trene så godt jeg kan og fortsette å lære av Kurt (keepertrener), Iven og Arild (keeperkolleger), sier Trym, som ikke har glemt hvor han kommer fra. 

19-åringen (snart 20) har god kontakt med MIL fortsatt, og planen er at han kan bidra rundt noen av klubbens keepere på sikt. Akkurat nå forhindrer covid-19 og de strenge restriksjonene toppfotballspillerne er pålagt ham fra å stille opp på så mye. Men håpet er å få sett ham mer på Tau stadion når pandemien omsider slipper taket.

Og Trym er tydelig på hva moderklubben har betydd for ham:

– For meg har MIL vært fantastiske!

Ønsker du mer informasjon om våre samarbeidspakker, send en epost til [email protected]

SAMARBEIDSKLUBBER FOTBALLØFTET
Varhaug, Vardeneset, Forus & Gausel, Randaberg, Vaulen IL, Jarl, Sunde IL, Ålgård FK, Hjelmeland IL, Stavanger IF, Hundvåg Fotball, Riska FK, Sola FK, Staal Jørpeland, FK Vidar, Madla IL, Hinna Fotball, Midtbygdens IL, Brodd
 
SAMARBEIDSPARTNERE
Lyse, Sport 1, Kaefer Energy, BDO, Oceaneering, Rosenberg Worley, Diadora, Pizzabakeren
Annonse fra Eliteserien: