Trenerløftet utvider: – Noe av det viktigste vi gjør
Vikings samarbeid med breddeklubbene vokser, og nå har fire nye klubber blitt tatt inn i Trenerløftet. Tilbakemeldingene er gode og flere ønsker å være med. – Et reelt samarbeid med klubbene som vi bygger videre på, sier Eirik Terøy. Fotballøftet Samfunn
Foto: NTB scanpix
Gjennom Trenerløftet besøker Viking breddeklubber i regionen hver uke mandag til torsdag. Trenere fra akademiet prater og spiller ball med barn og voksne, og observerer når aldersgruppen syv til ni år trener.
I forkant av besøket får klubbene tilsendt forslag til økter som kan brukes, og Viking-trenerne kan også bidra under selve økten hvis det er ønskelig. Når man er ferdig samles de voksne for å gjennomgå både det sportslige og pedagogiske.
– Vi diskuterer økten, er tilgjengelige og kan gi tips og triks. Gjerne gir vi bare en bekreftelse på at det de gjør er bra, forklarer leder for samarbeid i Viking, Eirik Terøy, som er en av dem som er ute og besøker klubbene.
– Vi er en sparringspartner som kanskje mangler til vanlig, fyller han på med.
Hele vinterhalvåret (høstferie til påskeferie) er trenere i mørkeblått å se ute hos samarbeidsklubbene. Hver enkelt klubb får besøk annenhver uke, og med jevnlige kontakt knytter man tette bånd, noe som er ønsket og viktig for Viking.
Mange vil være med
I dag er det 16 klubber som er med i Trenerløftet; fra Varhaug i sør til Randaberg i nord. Man har gradvis økt antallet og utvidet nylig med fire nye. Men fortsatt er det flere som vil være med.
– Vi blir jevnlig kontaktet av klubber som vil inn. Dette er det mest populære vi gjør i Fotballøftet, konstaterer Terøy.
Trenerløftet er ressurskrevende og for øyeblikket er dette tilbudet fullt. Men det er det likevel mulig å bli samarbeidsklubb.
– Klubbene kan få ting som deler av planverket. De kan bli inviterte til fagsamlinger og vi kan arrangere fotballskoler. Og så kan man kan få sesongkort og litt andre goder, sier Terøy om det å være samarbeidsklubb.
Utdanner grasrottrenere
Trenerløftet en del av samarbeidsprosjektet Fotballøftet. Vinterhalvåret er det Trenerløftet som har fokus. Sommerhalvåret arrangeres det blant annet fotballskoler. Noe som var en stor suksess i fjor og som man håper flere vil hive seg på i år.
Totalt har rundt 300 trenere og 1500 spillere vært involvert i prosjektet siden oppstarten i 2019.
Tilbakemeldingene som kommer inn er positive og går blant annet på at samarbeidet øker kompetansen, interessen og motivasjonen hos de mange frivillige foreldretrenerne som sørger for at hjulene i breddefotballen går rundt.
Ved å være med i Trenerløftet får de som ønsker også formell kompetanse i form av Grasrottreneren. Der kan de få delkurs 1 og 2.
– Det er den letteste måten å ta Grasrottreneren på. Da får du tatt det i egen treningstid, med egne spillere. Det er bare en 15 minutters prat i etterkant og et e-læringskurs som må gjennomføres, forklarer Terøy.
– I tillegg er det gratis! Trenerløftet koster ikke en krone for klubbene. Takket være våre samarbeidspartnere, skyter han inn.
Les mer om Grasrottreneren
Handler om gode miljøer
Daglig leder i Viking Fotball, Eirik Bjørnø, er tydelig på at arbeidet som gjøres gjennom Fotballøftet er noe av det viktigste klubben gjør. Han understreker også at prosjektet er et samarbeid, hvor Viking lærer mye av klubbene rundt seg.
– Det å kunne dele den kunnskapen vi har opparbeidet oss over mange år og den kompetansen som sitter i veggene i Jåttåvågen med klubbene rundt oss, er utrolig gøy. Samtidig lærer vi masse når vi er rundt om på besøk hver eneste uke. Både gjennom spillerne og trenerne i klubbene, men også gjennom foreldre, styret og ledelse, forteller Bjørnø som selv er vokst opp i en av samarbeidsklubbene, Randaberg.
– Fotballfamilien er berikende på mange områder – og vi som toppklubb kan ta med oss masse læring fra de rundt oss, tilføyer han.
Ønsket er å legge best mulig til rette for at både trenere og barn skal oppleve mestring, glede og samhold. Noe som forhåpentligvis fører til at de blir i fotballen i lang tid fremover. Kanskje havner noen også i Viking en dag, i en eller annen rolle.
Eirik Terøy og spillerutvikler Stig Vik Nedrebø er opptatt av å ufarliggjøre opplegget og påpeker nettopp dette med at prosjektet først og fremst er for å skape gode utviklingsmiljøer rundt om i regionen.
– Trenerløftet er ikke et prosjekt for å skape toppfotballspillere. Vi skal skape gode miljøer hvor barn kan mestre, føle seg trygge og trives. Det er det som er målsetningen, sier Terøy.
– Fotball gir mye glede. Og det gir enda mer glede om man opplever mestring, både for spillere og trenere, kommenterer Bjørnø.
Bjørnø forteller videre at han treffer mange med engasjement for lokalfotballen og Viking i løpet av en uke og flere av disse tar uoppfordret opp klubbens samarbeidsprosjekter og kommer med konstruktive tilbakemeldinger; ris og ros.
– Fellesnevneren er at dette er noe man hilser velkommen.
Håpet er at Fotballøftet skal leve i mange år fremover, slik at vi også kan se den langsiktige effekten av arbeidet.
– Tilliten ute blant klubbene vokser. De som er inne, ønsker å være med videre. Og flere kommer til. Det er ikke bare formaliteter, men et reelt samarbeid med klubbene i regionen som vi skal bygge videre på, avslutter Eirik Terøy optimistisk.
Ønsker du mer informasjon om våre samarbeidspakker, send en epost til [email protected]