Tar grep for å få plass til flere stående supportere

Da samtlige ståplasser på felt O ble solgt, var det bare én ting å gjøre: Få på plass flere! Nå monteres Safe standing på hele øvre del av feltet.

Formidabel utvikling

Det er ikke bare på banen det har blitt tatt store steg de siste årene. Også på tribunen har man levert etter re-starten i OBOS-ligaen i 2018. Gradvis har ståfeltet blitt fullere og fullere, og det som presteres fra supporterne som samler seg under paraplyen Felt O, har i aller høyeste grad hatt sitt å si for de resultatene Bjarne Berntsen og hans lag har levert.

– Utviklingen vi har sett på feltet de siste årene har vært helt formidabel, og noe vi alle er stolte av. Ståfeltet er nå helt fullt, og dersom vi skal ha mulighet til å selge flere ståplasser, må vi gjøre noen tiltak. I samråd med grupperingene på feltet har vi valgt å vedta en investering i Safe standing, sier leder for privatmarked i Viking, Eirik Bjørnø.

I VikingHordene er man fornøyde med innføringen av Safe standing.

– Å få et større felt med syngende supportere har vært vårt ønske lenge, men dessverre har ikke oppslutningen vært stor nok til at det har vært behov for dette, forteller leder i VikingHordene, Roar Åkerlund.

Nå er behovet der. Og for å hjelpe klubben med å få dette på plass, har Hordene bidratt både økonomisk og med dugnadstimer.

– Dette er en stor kostnad, og vi inngikk en avtale med klubben hvor vi går inn med noe av vår kapital, en del av overskuddet som ble generert etter cupfinalen. I tillegg var det en enorm respons på å bidra på dugnad, og vi stiller igjen dersom klubben trenger noen hender til å få ferdigstilt dette, sier Åkerlund som selv var med.

De to siste årene har vi sett at feltet stadig hyppigere fylles opp. Det som leveres av Felt O bidrar til å gi hjemmekampene en rå stemning og spillerne den rammen rundt som de elsker å spille med.

Åkerlund peker på noen konkrete punkter som har bidratt til denne positive utviklingen:

– Samarbeid, forståelse og vilje på tvers av supportergrupperingene har sammen med sportslig opptur gitt oss en boost på tribunefronten, sier han og legger til at det toppet seg med den magiske stemningen som ble levert på Ullevaal under cupfinalen.

– Mange vet nå etter å ha bidratt både på felt O og cupfinalen at vi kan levere et vanvittig bra trøkk. Og dette er det flere og flere som vil være med på. Når vi i vinter opplevde at ståfeltet ble utsolgt, måtte vi sette oss ned med Viking og finne løsninger, forteller Åkerlund.

Og løsningen ble Safe standing.

Hva er Safe standing?

Safe standing er i korte trekk seter montert fast på bølgebrytere, en type rekkverk. Setene, som er i metall, er i utgangspunktet låst av en bolt i oppstilt posisjon slik at tilskuerne på disse plassene kan stå, samtidig som man har noe å holde seg til. Skulle det være behov for å sitte, kan setene enkelt "løses ut". 

I Norge har blant andre Vålerenga og Strømsgodset dette konseptet på sine arenaer. Internasjonalt har storklubber som Borussia Dortmund og Celtic dette. Og nettopp med tanke på Europa er det en nødvendighet at Viking får dette på plass.

– Dette tiltaket blir også gjennomført for å imøtekomme kravene fra UEFA for syngende supportere. Konsekvensen om vi ikke hadde gjort noen endringer, er at ståfeltet ville ha blitt stengt under kvalifiseringskampene til Europa League, poengterer Bjørnø.

Les også: De nye draktene er her

Saken fortsetter under bildet.

pwF7v9YFYp4
Slik ser Safe standing ut. Foto: Reuters/Carl Recine

Stilte på dugnad

Grepene som nå blir gjort medfører at samtlige seter på øvre del av feltet vil bli byttet ut. Når alt er ferdig, vil hele denne delen være utstyrt med Safe standing. 

Forrige uke var det tid for dugnad. Da gikk det i å rive gamle seter og sette frem de nye som skal monteres, og klubben fikk svært god hjelp fra alle som deltok.

Man regner med å være ferdig om noen uker. Da vil antall ståplasser øke fra 250 til 700.


 

Annonse fra Eliteserien: