Energibyderbyet

Torsdag kveld tar Viking imot Aberdeen til europacupkvalifisering på SR-Bank Arena. Og for første gang blir energibyderbyet tellende. Les deg opp før oppgjøret.

Slik ser du kampen

Viking - Aberdeen ser du på aftenbladet.no. Sendingen starter klokken 20.00. Avspark 20.30.

 

Tre på rad

Viking kommer fra en sprø 5-3-seier i Kristiansund. Bjarne Berntsens gutter tok ledelsen 1-0, men KBK kom tilbake. Så, i andre omgang, gikk Veton Berisha og kompani opp i en 4-1-ledelsen, før hjemmelaget reduserte to ganger. Ylldren Ibrahimaj punkterte kampen like før slutt og fastsatte sluttresultatet til 5-3.


Seieren var Vikings tredje på rad, og gjør at man nå har kravlet opp fra bunn av tabellen og til midten. Scoringsformen er det heller ikke noe å si på, med ti mål på de siste tre kampene. Hetest av dem alle er Veton Berisha. Han står med åtte mål og tre målgivende på de seks siste kampene. Spissen har målpoeng på 17 av Vikings 29 scoringer denne sesongen.

VIKINGS STARTELLEVER MOT Kristiansund:

Arild Østbø – Viljar Helland Vevatne, Henrik Heggheim, Axel Andrésson, Rolf Daniel Vikstøl – Fredrik Torsteinbø, Kristoffer Lie Løkberg, Ylldren Ibrahimaj – Yann-Erik de Lanlay, Veton Berisha, Zymer Bytyqi

  FEM SISTE VIKING
  Kristiansund - Viking 3-2
  Viking - Molde 3-2
  Strømsgodset - Viking 0-2
  Viking - Stabæk 3-3
  Aalesund - Viking 2-2
   
  Les også: Endelig Europa!

   

  Fem på rad

  Aberdeen ankom Stavanger onsdag og trente på SR-Bank Arena i går kveld. Det er kun tre kunstgresslag på øverste nivå i Skottland, så økten ble blant annet brukt til å tilpasse seg underlaget.

  Rødtrøyene har spilt fem seriekamper av årets sesong. Etter å ha tapt for rivalen Rangers i første serierunde, har det blitt fire strake seire. Inneklemt i den rekken finner vi også første kvalifiseringsrunde til Europa League. Der slo skottene færøyske Runavik 6-0.

  I serien scorer de ikke like mange mål. På de fem første kampene har det blitt fem scoringer. De står med tre 1-0-seire, én 2-1-seier og ett 0-1-tap. Det betyr samtidig at de bare har sluppet inn to mål på sine seks siste kamper. Altså er det gjerrige skotter som kommer på besøk.

  I helgen som var slo de Kilmarnock 1-0 hjemme, laget Viking slo ut av UEFA-cupen i 2001.

  Skottene beskrives som trygge defensivt, noe som jo kommer tydelig frem av at de kun har sluppet inn to mål på seks kamper denne sesongen. De spiller med lav risiko og er hurtige på overganger. Og så er de gode på dødball.

  De mangler sin toppscorer Sam Cosgrove, som er ute med skade.

  Aberdeens STARTELLEVER MOT Kilmarnock:

  Joe Lewis – Tommie Hoban, Scott Mckenna, Andrew Considine – Matthew Kennedy, Lewis Ferguson, Ross McCrorie, Jonathan Hayes – Ryan Hedges, Marley Watkins, Scott Wright

  FEM SISTE Aberdeen
  Aberdeen - Kilmarnock 1-0
  Hibernian - Aberdeen 0-1
  Aberdeen - NSÍ Runavík 6-0 (1. kval. til EL)
  Aberdeen - Livingston 2-1
  St. Johnstone - Aberdeen 0-1
   

  Aberdeen med overtaket

  Dette blir første gang Viking og Aberdeen møtes i en tellende kamp. Men langt fra første gang de møtes. Første gang var faktisk helt tilbake i 1933. Den gang ble det 1-6-tap. I nyere tid har lagene møtt hverandre tre ganger i forbindelse med oljemessen og energibycupen. Samtlige har endt med seier til skottene.

  Les mer: Tidligere møter

   

  Statistikk

  Flest scoringer Viking (serie, 17 kamper)

  10 – Veton Berisha
  5 – Zymer Bytyqi
  – Ylldren Ibrahimaj
   

  Flest scoringer Aberdeen (serie, 5 kamper)

  2 – Lewis Ferguson
  1 – Ross McCrorie, Ryan Hedges, Scott Wright
   

  Flest målgivende Viking (serie, 17 kamper)

  5 – Zymer Bytyqi, Veton Berisha
  3 – Adrian Nilsen Pereira
  2 – Joe Bell, Ylldren Ibrahimaj
   

  Flest målgivende Aberdeen (serie)

  1 – Ryan Hedges, Craig Bryson, Scott Wright

  Annonse fra Eliteserien: