Viking - Ham Kam. Tommy Høiland med ballen.  Foto: Tore Fjermestad

Velfortjent ferie etter storseier

Et gnistrende Viking-lag tok Strømmen tidlig i søndagens bortekamp, og fortsatte i fyr og flamme til dommeren blåste av.

I strålende sol, foran et suverent bortepublikum og med et utgangspunkt som i beste fall ville ta Viking opp på 2. plass, lå det meste til rette for en underholdende kamp på Strømmen stadion.

Med spillere ute med karantene var Bjarne Berntsen tvunget til å gjøre et par endringer på laget fra seieren over HamKam. Ut med Leo Østigård og Julian Ryerson, inn med Markus Nakkim og Steffen Ernemann.

Dermed ble laget seende slik ut:
Wichne – Vikstøl, Vevatne (k), Nakkim, Martinsen – Torsteinbø, Ernemann (J. Pereira fra 82), Thorstvedt (Salte fra 69) – Sale (Michalsen fra 63), Danielsen, Høiland

Innledningen av første omgang bar preg av at det nærmer seg sommerferie og at det var et hjemmelag som forsvarte seg godt. Strømmen lå lavt og kompakt i en 5-4-1 formasjon, og Viking trillet ball i et bedagelig tempo i påvente av en åpning. Men litt skjedde likevel.

Steffen Ernemann testet Strømmens keeper med et langskudd etter fem minutter. Dansken traff godt, men Stian Omenås Bolstad i buret fikk en hånd på ballen og slo til corner.

Viljar Vevatne var nære på etter ti minutter, da han etter en corner tuppet ballen like utenfor fra kloss hold. I denne perioden presset Viking hjemmelaget hardt, men det var som å spille mot en mur, litt som én i veggen, og det meste tydet på at det skulle bli nettopp den tålmodighetsprøven Bjarne Berntsen spådde før kamp.

Men etter 24 minutter smalt det på Strømmen stadion. Kampens første scoring kom etter at Tommy Høiland, feilvendt med to Strømmen-spillere rundt seg, tok ned ballen inne på fem meter, fikk gitt videre til Kristian Thorstvedt, som så banket ballen i mål utagbart for keeper. Og nå åpnet det seg mer opp.

For som følge av scoringen begynte også Strømmen å ta overganger, og Emil Sildnes dro etter hvert til med et skudd fra 17-18 meter, uten at det bydde på store problemer for Amund Wichne.

Ti minutter før pause var det duket for enda en god prestasjon og ny mørkeblå scoring. Tommy Høiland inviterte med et fint løp mellom to av Strømmens stoppere, Steffen Ernemann så dette, serverte, og Høiland avsluttet i mål som den toppscoreren han er, og doblet ledelsen.

Med det hadde Viking fått kampen i et perfekt spor, og hjemmelaget, som ikke hadde hatt så mange visitter i gjestenes sone, måtte ta enda større sjanser fremover.

Dette resulterte i at Viking fikk flere overganger, uten at de nødvendigvis ble tatt hver gang. Strømmen fikk også noen muligheter, men de greide ikke å skape noe som truet bortelagets forsvar nevneverdig.

Like før pause ble det igjen levert strålende angrepsfotball fra De mørkeblå. Fredrik Torsteinbø fosset fremover i banen, løftet blikket og leverte fra seg en ball som skar gjennom Strømmen-forsvaret som en varm kniv i smør. Usman Sale kom på et strålende løp, tok med seg ballen på ett touch og plasserte den iskaldt mellom beina på keeper og i mål. Festfotball i solsteken på Strømmen stadion, og med det gikk lagene til pause på stillingen 0-3.

Målfesten fortsatte i andre omgang

Strømmen gjorde to bytter i pausen, og la i tillegg om formasjonen til 4-4-2. Dette ga umiddelbart effekt, og hjemmelaget tok føringen fra start i andre omgang.

Etter bare tre minutter var Sindre Mauritz-Hansen nære scoring da han skjøt i stolpen og ballen trillet på streken bak Wichne. Og to minutter senere rullet hjemmelaget opp på ny, denne gang ved Emil Sildnes. Kantspilleren fikk lagt inn, men ingen Strømmen-spillere luktet sjansen som lå der, og ballen endte opp med å rulle ut av spill.

Så litt ut av ingenting, etter en periode hvor hjemmelaget hadde hatt initiativet, var servitør Torsteinbø frempå igjen. Et strålende innlegg fra venstresiden endte på hodet til Kristian Thorstvedt som styrte ballen kontrollert i mål. Dette var 19-åringens fjerde scoring for sesongen.

Før timen var spilt så det meste altså ut til å være avgjort.

Sindre Mauritz-Hansen var frisk for hjemmelaget, og etter 70 minutter fyrte han av fra 16 meter. Ballen gikk via fingertuppene til Wichne og på utsiden av stolpen.

Kvarteret før slutt kom Strømmens desidert største sjanse. Amund Wichne mistet ballen etter et hjørnespark og den havnet til slutt i beina på Kristian Jahr. Men heldigvis for keeperen og Viking gikk avslutningen fra Strømmens kaptein like utenfor.

Viking gikk så rett i angrep. Andre Danielsen rullet opp langs venstresida, fant Ernemann inne i midten, og dansken fyrte av og traff tverrliggeren. En god mulighet for Ernemann, som virkelig hadde krutt i støvlene denne kampen.

Strømmens toppscorer, og deres beste spiller i kampen, reduserte da ti minutter gjensto. Fra 16 meter klinket Sindre Mauritz-Hansen til med venstrefoten og ballen suste i nettet bak en sjanseløs Wichne.

Men de som fryktet en kollaps à la Ull/Kisa-kampen, fikk roet nervene relativt kjapt. For bare to minutter etter Strømmens redusering ble det dømt straffe til Viking, da Danielsen gikk ned etter en duell med forsvarsspiller Jahr.

Tommy Høiland er som kjent sikkerheten selv fra ellevemeteren, og etter at dommeren hadde funnet ut hvor straffemerket var, satte Høiland ballen til høyre for keeper og i mål.

Dette så ut til å ta det som var igjen av krefter i hjemmelaget, og på overtid fikk de enda et straffespark mot seg. Tommy Høiland kan skyte straffer i mål hele dagen, han, og satte selvfølgelig også dette sikkert i nettet.

Det gjorde at han i tillegg til å fullføre hat tricket, nå også er toppscorer i OBOS-ligaen med sine 11 mål – 5 av disse på straffespark.

Stort bedre enn å avslutte vårsesongen med imponerende angrepsfotball og 6-1 på bortebane går det ikke an å gjøre det, og med det er det kun ett poeng opp til direkte opprykksplass etter halvspilt sesong.

Nå venter en liten ferie, før en spennende høstsesong starter hjemme mot Jerv 22. juli.