Ute etter to sure baklengsmål

(Viking - Aberdeen 0-2) Etter flere forspilte sjanser i løpet av første omgang, scoret gjestene et mål det luktet offside av. Og i andre omgang skrudde de et hjørnespark rett i nota. Det var nok til å sende Viking ut av europacupen.

(Foto: Carina Johansen / NTB scanpix)

Løkberg ute

Det ble dramatisk allerede før avspark i kveldens kamp, da de ble kjent at Kristoffer Lie Løkberg hadde brukket fingeren og dermed var uaktuell til oppgjøret. En av få Viking-spillere med europacuperfaring.

Kristoffer Lie Løkberg måtte se kveldens kamp fra tribunen. Foto: Carina Johansen / NTB

Med Løkberg ute steppet Joe Bell inn på midten. I mål var Iven Austbø tilbake for første gang siden han skadet seg mot Start 4. juli. Utenom det var det ingen endringer fra laget som startet mot Kristiansund.

På benken satt Sondre Flem Bjørshol. Dette var første kamptroppen han har vært en del av denne sesongen.

Aberdeen gjorde ett bytte fra laget som slo Kilmarnock i helgen. Dylan McGeouch kom inn for Matthew Kennedy på midtbanen.

Viking kom  fra tre strake seire, mens Aberdeen kom fra fem seire på rad. Premissene var enkle: Seier ville bety avansement og tur til Portugal for å møte Sporting Lisboa om en uke. Et tap vil si at europaeventyret er over for denne gang. Alt skulle avgjøres denne kvelden!

Sjanserik omgang

Kvart på åtte kom lagene ut til oppvarming. En halvtime senere gikk de i garderoben. Fem minutter før avspark kom først Aberdeen opp trappen og ut på kunstgresset, så Viking.

Ein blåe dag ble spilt. Og klokken 20.30 torsdag kveld ble Vikings første europacupkamp på tolv år sparket i gang, da Veton Berisha sendte ballen til Joe Bell.

Viking var offensive fra start av og rullet opp et flott angrep før det var spilt et minutt. Ylldren Ibrahimaj dro seg oppover på høyresiden og spilte inn til Fredrik Torsteinbø. Han ga ballen videre til Zymer Bytyqi som skjøt i nettveggen.

Kampen åpnet med et bra tempo og to lag som ville i angrep. Etter Vikings sjanse, slurvet de litt med pasningene og slapp gjestene til et par småfarlige situasjoner.

Og det var Aberdeen som skaffet seg overtaket i kampen. Fem minutter ut i oppgjøret ble ballen slått inn i feltet og gjestene fikk headet på mål. Iven Austbø var med, og ifølge dommer var han på ballen som gikk like over, dermed hjørnespark.

Rødtrøyene styrte det meste av banespillet på dette tidspunktet, og Viking slet i perioder med å komme seg ut av egen forsvarssone.

Henrik Heggheim og lagkameratene hadde det til tider travelt med å forsvare seg. Foto: Carina Johansen / NTB

Kvarteret ut i kampen spilte Viking seg frem til Aberdeens sekstenmeter etter flere flotte kombinasjoner. Dessverre ble det ingen avslutning på angrepet, og gjestene kontret.

En lang ball ble slått i bakrom og Scott Wright befant seg plutselig alene med Iven Austbø. Han avsluttet fra litt skrått hold, men Austbø fikk ut en fot og avverget. Men der var Aberdeen nære å ta ledelsen.

Viking ville ikke være dårligere og Ylldren Ibrahimaj fikk en kjempesjanse etter tyve minutter. Veton Berisha kom hurtig fremover ute til venstre og spilte ballen inn foran mål. Der kom Ibrahimaj på et fint løp, men i duell med Andrew Considine fikk han ikke til en ordentlig avslutning og forsøket fra fem meter ble reddet av keeper.

Samme duo fikk en ny mulighet rett etterpå. Yann-Erik de Lanlay slo over på bakre, Berisha headet tilbake inn i feltet og der kom Ibrahimaj og stanget ballen til side for mål.

Surt baklengsmål

Aberdeen holdt ballen i laget en god del og hadde mange avslutninger. Få av dem var veldig farlige. Viking prøvde å sette fart og utfordre de gangene gjestene hadde mange folk høyt i banen. Men heller ikke De mørkeblå greide skape så mye trøbbel foran målet til motstanderen, selv om sjansene var mange og angripene tidvis flotte.

Ti minutter før pause tok Viking over banespillet. Aberdeen ble lave og kompakte, og hadde problemer med å spille seg ut. Berntsens gutter slet med å finne luker å spille i, og de lange ballene opp ble stort sett headet ut av gjestenes stoppere. Men Viking var aggressive, sto etter og prøvde å spille gjennom i bakrom for å bruke fart, noe de greide med fem minutter igjen til hvilen.

Da kom Berisha seg fri på venstrekanten og slo hardt inn i boks. Der kom de Lanlay som avsluttet rett i en motspiller. Nå hadde Viking spilt på seg selvtillit, og Aberdeen hadde problemer med å holde unna.

Like før pause fikk Aberdeen hjørnespark. Etter en klarering havnet ballen foran Ross McCrorie like utenfor sekstenmeteren. Han skyter på direkten og ballen går helt ned i lengste hjørnet bak Austbø. Dermed 1-0 til gjestene, til tross for protester fra Viking-spillerne som mente det var offside på en spiller som lå foran Austbø og forstyrret da skuddet kom.

Iven Austbø og de andre Viking-spillerne var lite fornøyde med gjestenes første scoring. Foto: Carina Johansen / NTB

Sendte hjørnespark i mål

Som i den første omgangen, gikk Viking rett i angrep også etter avspark i den andre. Det resulterte i et hjørnespark og en kjempesjanse til Veton Berisha da ballen ble slått hardt inn langs bakken og Berisha hadde løpt seg fri og avsluttet til side for mål.

Aberdeen holdt ut, og som i starten av kampen tok de over etter noen minutter. Kampbildet var noenlunde likt som i de første 45 minuttene, hvor gjestene spilte seg frem til avslutninger som ikke var særlig skumle for Austbø.

Viking var ikke helt ufarlige. Zymer Bytyqi kom seg opp langs kanten og slo inn. Fra sekstenmeteren skjøt Ibrahimaj, men skuddet ble blokkert. Ballen spratt til Berisha, emn også hans skudd ble blokkert. Berisha vant ballen igjen og la ut til Bytyqi som skar innover og avsluttet like over mål.

Ryan Hedges var god for gjestene og skapte trøbbel for Viking gang på gang. 17 minutter ut i andre omgang slo han inn og Aberdeen fikk han en god mulighet. Jonny Hayes skjøt fra skrått hold, men Axel Andrésson kastet seg inn foran og fikk blokkert skuddet.

Etter et lite dribleshow fra de Lanlay som førte til hjørnespark. Greide Viking holde et visst trykk oppe. Og både Veton Berisha og Zymer Bytyqi fikk gode muligheter, uten at det ble scoring.

Veton Berisha hadde noen muligheter, men ballen ville ikke i mål denne kvelden. Foto: Carina Johansen / NTB

Kvarteret før slutt byttet Bjarne Berntsen inn Tommy Høiland og Sondre Flem Bjørshol. Sistnevnte til sin første kamp siden cupfinalen i fjor. Så scoret gjestene igjen.

Aberdeen fikk hjørnespark. Og Ryan Hedges gikk for en innoverskrudd variant som gikk rett i mål.

Viking satte inn Even Østensen i jakten på scoring. Men Aberdeen hadde for det meste kontroll på det som kom. Og da endte det med 2-0-seier til skottene, som nå går videre til 3. kvalifiseringsrunde.

For Vikings del venter Eliteserien og hjemmekamp mot Aalesund førstkommende søndag.

Gledelig å endelig se Sondre Flem Bjørshol i aksjon igjen. Foto: Carina Johansen / NTB