Tripic tar opp kampen mot mobbing

For Zlatko Tripic (32) ble fellesskapet i fotballen en viktig faktor for at han kom seg igjennom grov mobbing i oppveksten. Nå ønsker Viking-kapteinen å bruke sin posisjon som rollemodell for barn og unge for å fremheve fellesskapet og bekjempe mobbing.

Annonse:

Foto: Elizabeth Armstrong / UiS

I en tid hvor mobbing fortsatt er et utbredt problem, har vår kaptein Zlatko Tripic (32) valgt å bruke sin stemme for å ta opp kampen mot mobbing. Som en kjent og respektert figur i idrettsverdenen, har han en unik mulighet til å påvirke og inspirere både unge og voksne. I oppveksten i Lyngdal, ble han selv mobbet over lengre tid.

– I barndommen var det nok lett for meg å bli et mobbeoffer. Jeg hadde utenlandsk navn, og så jeg var yngst i klassen. Jeg var nok derfor litt ekstra utsatt, forteller Tripic, har bosniske foreldre, men som selv har vokst opp i Norge.

Nylig stilte han opp i podkast-serien «Læringsmiljø i skole og barnehage» – der han forteller sin historie. Her kan du høre episoden.

Gruet meg til navneopprop
Spesielt navnet hans ble en utfordring. Det skulle ikke mer til enn at en person uttalte det feil, kanskje uten å mene det en gang, og så var det gjort. Andre plukket det opp, og uttalte navnet feil med vilje – og plutselig fikk navnet hans en annen – negativ betydning.

– Jeg gruet meg til mye i hverdagen. Spesielt friminuttene var verst. Da stod de eldre guttene utenfor, og ventet på meg og skulle hakke på meg. Og så gruet jeg meg alltid til navneopprop eller at navnet mitt skulle nevnes, sier han.

Dette med navnet ble belastende for Viking-kapteinen som ung gutt. Så når Lyse Arena nå blir fylt til randen av spente publikummere som synger «Tripic-sangen», så er det spesielt å oppleve, sier han. Det gir en ekstra tyngde med tanke på det han har opplevd.

– Etternavnet mitt har gitt meg det livet jeg har nå. Min fotballkarriere. Jeg er utrolig stolt over å kunne representere familienavnet. Det at det har gått fra å være ydmykende for meg når noen uttalte det feil med vilje til at andre nå synger navnet mitt som en hyllest – det er bare helt magisk å oppleve, sier han.

Mange som mobber er usikre
Mobbing kan ha alvorlige konsekvenser for de som blir utsatt, inkludert lav selvtillit, depresjon og angst. Ved å aktivt engasjere seg i kampen mot mobbing, håper Viking-kapteinen å skape en tryggere og mer inkluderende atmosfære både på og utenfor banen. Kapteinen tror at det handler mye om usikkerhet hos de som mobber andre.

– Jeg tror de som mobber andre ofte er usikre på seg selv. De har lyst å tøffe seg – spesielt hvis det er andre i nærheten. Det er kanskje deres måte å være kul på, sier han. 

Heldigvis hadde Tripic fotballen. Det var det som ble hans fristed. At han i tillegg var veldig flink – fra tidlig alder – hjalp på. Han fant en trygghet og en selvtillit i fotballen.

– Jeg var heldig som hadde fotballen, så jeg ikke ble helt nedbrutt av å bli så mye mobba og krenka som jeg ble i min barndom. Det er mange som ikke har et slikt fristed, og det tenker jeg mye på. Kan jeg fortelle min historie slik at det kanskje hjelper noen andre, så gjør jeg gjerne det, sier han.

Å bli mobbet er å bli plukket fra hverandre
Mobbeforsker Johannes Finne ved Nasjonalt senter for læringsmiljø og atferdsforskning (Læringsmiljøsenteret), forteller at Tripic ’s historie dessverre ikke er unik. Ofte tar de som mobber andre tak i noe – det kan være et navn eller en karakteristikk ved personen – som blir et stigma. Den som utsettes, får stigmaet på seg og blir tvunget til å bære det.

– Det å bli mobbet over tid er å bli plukket litt fra hverandre. Bit for bit. De som mobber andre, prøver å fremme eller løfte seg selv på andres bekostning. At man gjør seg selv stor ved å gjøre andre små, sier mobbeforskeren.

Han forklarer at selv om det er lett å tenke at de som mobber andre gjør det fordi de er onde, så er det ikke så enkelt. Det handler mer om at de er utrygge og usikre i seg selv. Han mener at de aller fleste personer kan synes at det er vanskelig å finne sin rolle i enkelte settinger.

– Og så er det noen som da velger negative strategier, som umiddelbart gir effekt. Og selv om det går på andres bekostning, så tenker de at det er verdt det. Og så plutselig har de blitt noen som mobber andre, sier Finne og legger til at de som mobber andre ofte har en «drive» mot å ha en høy sosial posisjon og ønsker å være høyt i hierarkiet.


Ofte mange tilskuere til mobbingen
Mobbeforskeren understreker at det ikke bare handler om de som mobber eller de som blir utsatt for det. Ofte skjer mobbingen i påsyn av andre. Det betyr at det som regel er mange andre involvert. Mange som ser på, ikke griper inn – kanskje applauderer og dermed anerkjenner det som skjer.

– Mobbing er mye større enn den som mobber og den som blir mobbet.  De som ser på – tilskuerne – gir kraften til mobbingen, fordi de ser på uten å gjøre noe. Samtidig ser de at dette er noe som skjer uten at noen gjør noe og kanskje tenker de at dette også kan skje meg. Det kan skape et miljø som er utrygt, sier Finne.

Flere likskaper i garderoben og klasserommet
Tripic forteller at det var i fotballen han først fant en styrke i felleskapet. Nå har også Viking-kapteinen engasjert seg i «Skoleløftet» – et samarbeidsprosjekt mellom Viking, SLB og Læringsmiljøsenteret. Dette er et prosjekt der skoleklasser i Rogaland, kan søke om å få bli med i et læringsopplegg, som blant annet inkluderer besøk på stadion og der elevene får møte fotball-heltene sine. Prosjektet handler om å hjelpe skolene med å bygge fellesskap.

– En ting jeg har lært gjennom dette prosjektet, er hvor mange likheter det er mellom hvordan vi som fotballspillere er i en garderobe og driver vår kultur, og det som skjer i et klasserom. Det overrasket meg egentlig over hvor mye som er likt, sier Tripic.

Mobbeforskeren forteller at det er vanskelig å blomstre som fotballspiller hvis du ikke har de andre med deg på laget. Slik er det også for elever i skolen.

– Det er derfor så viktig at elevene får kunnskap om hvorfor laget er så viktig. Spesielt med tanke på hvor mye individfokus det er i dagens samfunn. Målet er at de, etter å ha vært med i dette prosjektet, forstår viktigheten av å dyrke fellesskapet, sier Finne.

Vi er ingenting uten supporterne
I løpet av våren skal også fotballspillerne på Viking – både damene og herrene – på skolebesøk for å besøke elevene som er med i prosjektet. Det er det mange som gleder seg til. Selv gleder Viking-kapteinen seg også til å besøke skolene.

– Det er helt fantastisk å møte elevene som er med i «Skoleløftet». Og så er det gøy for meg å se når de unge profilene på laget, gjennom dette prosjektet, forstår hvilken kraft de har og at de faktisk er forbilder for så mange barn og unge, sier Tripic og legger til:

– Å få en positiv reaksjon fra disse elevene gjør noe med ditt eget humør. Det å treffe klasser eller supportere generelt, bør vi egentlig gjøre mye oftere. For dette med fellesskap – i alle former - er viktig. Vi er jo ingenting uten supporterne våre. Vi er ingenting uten barn og unge som heier på oss, og synes det er gøy med Viking, sier Tripic.

Annonse fra Eliteserien: