Comebacket!

Viking har spilt 342 tellende kamper de siste ti årene, men ventet til den aller siste med å vinne decenniets eneste tittel. Her følger en oppsummering av jubelåret 2019. Foto: NTB Scanpix

Tabelltopp

Sesongen starter bra. 490 dager etter forrige eliteseriekamp, slo Viking Kristiansund 2-0 foran over ti tusen tilskuere på SR-Bank Arena. Zymer Bytyqi ekspederte et perfekt slått innlegg fra Ylldren Ibrahimaj i mål i første omgang, og Zlatko Tripic banket inn kampens andre mål tidlig etter pause.

2-0 ble det også i andre serierunde. Da gikk turen til Tromsø, hvor Viking ikke hadde vunnet siden forrige tiår. Kristian Thorstvedt scoret i begge omgangene, og sørget for en drømmestart på sesongen for De mørkeblå.

I tredje serierunde kom Brann på besøk. Toppoppgjør, vestlandsderby og fulle tribuner var kontekst; drama og god reklame for norsk fotball ble resultatet.

– Det der var jo en av sesongens beste kamper i norsk fotball, svarer Kristoffer Løkberg da vi spurte ham om oppgjøret før siste serierunde.

Kristian Thorstvedt fortsatte å vise scoringsform og sendte Viking i ledelsen. Ylldren Ibrahimaj utnyttet så en grov forsvarstabbe og doblet. Brann reduserte på tampen, men Viking vant oppgjøret, som for mange nok vil huskes som påskeegg-derbyet.

Med den seieren lå Viking på topp av tabellen!

Saken fortsetter under videoen.

Men alt var ikke bare fryd og gammen i Jåttåvågen. En god sesongoppkjøring og en enda bedre seriestart hadde også kostet i form av skader.

Allerede i vinterens andre treningskamp gikk Johnny Furdal og Even Østensen ned for telling, og kun kvarteret ut i første serierunde endte sesongen 2019 for Axel Óskar Andrésson, som måtte hjelpes av banen etter å ha pådratt seg en leddbåndskade i kneet.

Johnny Furdal var tilbake på banen igjen da Viking slo Sandnes Ulf ut av cupen 19. juni. Angriperen fra Hjelmeland, Even Østensen, ble klar noe tidligere og fikk sin eliteseriedebut i fjerde serierunde, borte mot Odd.

Saken fortsetter under bildet.

IMG_2906
Slik endte sesongen for Axel Óskar Andrésson. Foto: Tore Fjermestad

Ned på jorden igjen

Etter den forrykende sesongstarten, var det vel bare på sin plass å lande litt. I Skien kom det første tapet, da Odd vant knepent 1-0. Og da Ranheim var motstandere for første gang i en tellende kamp runden etter, ble det en noe merkverdig opplevelse.

For det som i utgangspunktet var en jevn kamp, endte i et sviende 2-5-nederlag, etter at Viking hadde kastet det som var av spillere i angrep for å jage en utligning på stillingen 3-2 til hjemmelaget.

Det ble tungt for Ylldren Ibrahimaj og co. i møtet med Ranheim. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

I stedet kom det to mål i fleisen, og da så det noe stygt ut på resultattavlen.

Etter de to tapene fulgte to uavgjorte kamper, borte mot Strømsgodset og hjemme mot Vålerenga, før et nytt stygt bortetap kom i Molde, da laget som til slutt ble seriemester herjet og vant 5-1 på Aker stadion.

Innimellom disse kampene ble det det også spilt cupfotball; starten på det som skulle vise seg å bli noe stort.

Cupfotball

Første runde i cupen ble spilt på Kvernaland. Et heltent hjemmelag gikk rett i strupen på Viking og tok ledelsen, som de holdt til pause. Et rekordstort hjemmepublikum på Frøyland stadion fikk se laget sitt lede til ti minutter ut i andre omgang. Da scoret først Zymer Bytyqi to ganger, før Kristian Thorstvedt avsluttet og fastsatte resultatet til 1-3

zym
Zymer Bytyqi ble den store helten da Viking snudde kampen og slo Frøyland.

Nærmeste nabo Hinna var vertskap for cupens andre runde. Også det ble en tøff nok oppgave for Viking, og fjerdedivisjonsklubben, som riktignok rykket opp til tredje denne sesongen (Gratulerer!), skapte litt spenning da de scoret like etter pause.

Men til forskjell fra kampen mot Frøyland hadde Viking denne gang scoret tre mål før hjemmelaget fikk sin scoring. Zlatko Tripic og Samúel Kári Fridjónsson sto for disse, og da Tripic satte sitt andre for dagen ti minutter før slutt, var det i hvert fall ingen tvil i pøsregnet.

Turen gikk til Sandnes for å møte de lyseblå i tredje runde. Et revansjesugent Viking-mannskap, med fjorårets 0-3-tap på samme bane i minnet, hadde ingen planer om å la cuptoget stoppe i nabobyen, og etter scoringer av Tommy Høiland og Ylldren Ibrahimaj ble det seier, selv om hjemmelaget yppet seg med en sen redusering.

Målfest var stikkord for fjerde runde.

Første hjemmekamp i cupen siden semifinalen i 2015 gikk mot Stabæk. Johnny Furdal sendte Viking i ledelsen etter åtte minutter, men kun ti minutter senere hadde Stabæk snudd kampen til 1-2. Det skulle likevel ikke ta mer enn fem minutter til før Viking hadde snudd på det igjen, og med fem scoringer på et kvarter sto det 3-2 etter 23 minutter.

I andre omgang punkterte Kristian Thorstvedt og Tommy Høiland kampen med to sene scoringer, og sørget for avansement til kvartfinalen.

Dårlig sommerform

Det var ikke bare cupfotball som ble spilt denne perioden. Før og i mellom kampene mot Sandnes Ulf og Stabæk, møtte Viking Lillestrøm og Bodø/Glimt i serien.

På Åråsen tok De mørkeblå en knallsterk 2-0-seier, etter to dødballmål satt inn av Viljar Helland Vevatne og Kristian Thorstvedt. Hjemme mot Bodø/Glimt ble det tyngre, og til tross for en solid sluttspurt, ble det årets første hjemmetap da laget fra Nordland til slutt vant 4-3.

Etter cupseieren over Stabæk, kom en rekke på fem kamper uten tre poeng.

Først var det uavgjort 1-1 borte mot Mjøndalen. Samúel Kári Fridjónsson sørget for at Viking tok ledelsen etter at han scoret med en kanonkule av et skudd. Men vertene kom tilbake i andre omgang og utlignet.

I neste kamp ventet Haugesund hjemme. Viking slo naboen fra nordfylket hele 4-0 i siste treningskamp før seriestarten, men det ble sjansefattig og målløst da lagene møttes i serien.

Nok en real kilevink ventet i Trondheim da Rosenborg var motstander på Lerkendal. Ikke før det sto 5-1 ga trønderne seg, og på tre kamper, mot henholdsvis Ranheim, Molde og RBK, hadde Viking sluppet inn 15 mål, mot 8 baklengs i de resterende 11 seriekampene.

Tapet mot Rosenborg ble etterfulgt av to tap til. Først 0-2 hjemme for Molde, så 1-2 borte for Bodø/Glimt. To kamper Viking var gode i, men hvor man fikk dårlig betalt – spesielt hjemme mot Molde, hvor det glapp med mindre enn ti minutter igjen å spille.

Ti strake

Tre hjemmekamper på rad ventet etter bortetapet for Bodø/Glimt. Først ut var Sarpsborg 08.

Zlatko Tripic sendte Viking i føringen da andre omgang var fem minutter gammel. Men kvarteret før slutt utlignet nedrykkstruede Sarpsborg 08, og var med det på vei til å dra Viking ned i den samme gjørma de selv lå i.

Men like før slutt ble Tripic tatt inne i gjestenes boks. Tommy Høiland stilte seg opp, og isklad som han er klistret han ballen i nettet.

– Alltid godt å ha Norges beste straffeskytter når det gjelder, sa en blid Bjarne Berntsen etter kampen.

Oppgjøret var også Kristoffer Løkbergs første for Viking. Trønderen ble hentet fra Brann i sommer, og ble umiddelbart en hit. Med den pratsomme 27-åringen på laget tapte kun Viking én gang, borte mot Haugesund. De andre fjorten kampene han spilte ga ni seire og fem uavgjorte.

170A4523
Kristoffer Løkberg ble raskt en populær mann blant både store og små i Stavanger. Foto: Sander Selsvik Jacobsen

I den neste hjemmekampen var Strømsgodset motstander. Også de i en skikkelig knipe når det gjaldt nedrykk. Men Viking viste ingen nåde.

Fredrik Torsteinbø og Tommy Høiland sørget for at det sto 2-0 til pause. Men det som huskes best fra kampen, er utvilsomt de to scoringene som ble servert i den andre omgangen.

Et langt utspark fra Iven Austbø virket i utgangspunktet ufarlig. Men Tommy Høiland luktet en sjanse, snek seg inn i bakrom, og da han så keeper komme ut på halvdistanse, vippet han ballen inn i det tomme nettet, til enorm jubel blant begeistrede og ikke så rent lite imponerte tilskuere.

Syv minutter før slutt presenterte Adrian Nilsen Pereira seg for fotball-Norge. Lekent danset han seg gjennom gjestenes forsvar, og som en klassespiss satte venstrebacken ballen i mål.

Og da danset til og med Bjarne Berntsen på sidelinjen!

Hovedpersonen selv tok det med litt mer fatning.

– Helt greit mål. Tok en liten dragning og så satte jeg den i hjørnet.

Etter fotballfesten mot Godset, kom to 2-2-kamper. Først hjemme mot Ranheim, i en kamp man så ut til å ha god kontroll på, men hvor 2-0-ledelsen glapp da det gjensto fem minutter av ordinær tid.

Så borte mot Sarpsborg 08. Da var det hjemmelaget som ledet 2-0, men da fem minutter gjensto levert først Even Østensen målgivende til Tommy Høiland, før han selv dunket inn utligningen etter strålende forarbeid av Runar Hove.

Viking ga så både Odd og Vålerenga juling i de påfølgende to kampene. Først ble Skiens-laget slått 2-0 hjemme på SR-Bank Arena, etter scoringer av Zlatko Tripic og Fredrik Torsteinbø. Så tok Viking over hovedstaden og smadret Vålerenga 4-0 på Intility Arena.

Even Østensen scoret to ganger i første omgang. Først etter et flott angrep:

Kveldens kaptein, Viljar Helland Vevatne, brøt på venstresiden, like utenfor egen sekstenmeter. Han spilte ballen til Even Østensen, som kom møtende, som igjen ga den til Pereira. Venstrebacken spilte så til Kristoffer Løkberg, som vendte spillet over til høyre via Fridjónsson.

Zymer Bytyqi mottok ballen og dro seg fremover på høyrekanten før han la inn. Ballen gikk helt over til bakre stolpe hvor Even Østensen lå og ventet. Angriperen fra Hjelmeland hadde løpt seg fri fra hjemmelagets forsvar, og stanget Viking i ledelsen.

Mål nummer to kom etter en lang ball i bakrom fra Kristoffer Løkberg. Østensen tok imot og lobbet elegant over keeper som kom i full fart ut.

Andre omgang startet med at Iven Austbø viste klasse da han først reddet et straffespark fra Bård Finne, så reddet han returen fra samme mann.

Kuq1gKdp5l8
Iven Austbø reddet straffespark og holdt buret rent mot VIF. Keeperen fra Randaberg holdt nullen hele elleve ganger denne sesongen, best i Eliteserien. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Adrian Nilsen Pereira scoret et vakkert mål hjemme mot Strømsgodset. Mot Vålerenga gjorde han det han kunne for å toppe det målet. Et innlegg fra høyre ble headet ut av en Vålerenga forsvarer. På cirka 20 meters hold kom Pereira og brant av med venstreslegga. Ballen suste forbi keeper og i mål. Dermed 3-0.

Finske Benjamin Källmann, som også ble hentet i sommer, på lån fra Inter Turku, startet sin andre kamp for klubben mot Vålerenga.

Ti minutter før slutt fikk han sin første scoring. Pereira lobbet spissen gjennom, og alene med keeper var han kald og rolig og satte inn 4-0 – Vikings største seier over Vålerenga i hovedstaden siden 1950.

Viking fullførte rekken med ti strake uten tap ved å slå Mjøndalen og Tromsø hjemme og å spille uavgjort mot Stabæk på Nadderud.

Og så var det denne kvartfinalen i Ålesund, da, som også var en del av rekken.

Straffedrama og folkefest på veien til Ullevaal

Aalesund mistet opprykket på målstreken i 2018. Men i 2019 vant de OBOS-ligaen suverent. Det var derfor ingen lett motstander som ventet på Sunnmøre da Viking dro opp til Color Line stadion for å spille NM-kvartfinale.

Kampen startet også på verst tenkelig vis, da hjemmelaget fikk straffespark etter kun ti minutter. Sondre Fet gled elegant – og overraskende enkelt – forbi flere Viking-spillere og ble til slutt tatt inne i sekstenmeteren.

Hjemmelagets store stjerne, Niklas Castro, gjorde ingen feil og satte straffen hardt og kontant i mål. Med det måtte Viking ut og jage.

Fem minutter før pause kom utligningen.

Zlatko Tripic kom seg for endte gang forbi på venstrekanten. Kapteinen fikk slått inn foran mål. Der sto Tommy Høiland og tok imot, og med ryggen mot målet holdt han en mann unna og la ballen ut til Fredrik Torsteinbø.

Torsteinbø, som var uheldig i straffesituasjonen i starten av kampen, var iskald og curlet ballen i det lengste hjørnet for keeper. Dermed 1-1 da lagene gikk i garderoben.

Det resultatet holdt seg også gjennom andre omgang pluss to ekstraomganger. Begge lag hadde sine muligheter til å avgjøre, og Aalesund hadde også en god sak da de ropte på straffespark etter en duell mellom Viljar Helland Vevatne og Aron Thrandarson.

BaT_rWNrGrM (1)
Som vanlig god støtte på tribunen da Viking spilte NM-kvartfinale i Ålesund. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Uavgjort sto seg helt ut, noe som betydde straffekonkurranse:

Tommy Høiland scoret. Niklas Castro scoret. Even Østensen scoret. Oddbjørn Lie scoret. Adrian Nilsen Pereira scoret. Iven Austbø reddet! Samúel Kári Fridjónsson scoret. Wilmer Azofeifa scoret.

Zlatko Tripic … scoret!

Viking var i semifinalen, og der ventet Ranheim på et fullsatt SR-Bank Arena.

– Vi må bare hylle fansen. Måten de stiller opp for oss i dag på, klokken åtte på en onsdagskveld, fyller hele stadion, det er bare helt fantastisk sa en nærmest ekstatisk Ylldren Ibrahimaj etter at cupfinalebilletten var sikret.

Og han hadde all grunn til å skryte av rammen som fansen skapte. Fra lenge før kampstart til langt etter slutt holdt folk det gående, og da Viking scoret både en, to og tre ganger, ble det etter hvert svært så hyggelig i Jåttåvågen denne oktoberkvelden.

Kampen startet med en sjanse til hvert av lagene, før Kristian Thorstvedt strakk foten frem og tuppet inn 1-0 etter bare åtte minutter spilt.

Halvtimen senere økte Ylldren Ibrahimaj til 2-0. Og da Benjamin Källman fikset 3-0 i starten av annen omgang, skjønte de aller fleste hvor veien bar: nemlig til Ullevaal!

Saken fortsetter under video.

En nærmest uvirkelig avslutning på tiåret

Før semifinalen mot Ranheim dro Viking til Kristiansund. Der ble hjemmelaget for sterke og vant 4-2.

Etter semifinalen kom Lillestrøm på besøk. På en middels dag på jobben ble det 3-0-seier. Ylldren Ibrahimaj, en frekk lobb fra Fredrik Torsteinbø og et sikkert straffespark signert kapteinen, sørget for tre nye poeng.

I runden etter, på en iskald lørdagskveld i Haugesund, var det duket for årets andre rogalandsderby. Noen kalte kampen en generalprøve på cupfinalen, og det ble et tett og jevnt oppgjør som til slutt ble avgjort på et straffespark i favør hjemmelaget.

Sesongens siste hjemmekamp var mot Rosenborg. Det var André Danielsens aller siste opptreden på hjemmebane for klubben. Og da ble legende selvsagt hyllet.

– Det var alt jeg kunne håpe på, fantastisk, sa han rørt om avskjeden med hjemmepublikummet før han fortsatte:

– Jeg er takknemlig for å ha spilt såpass lenge for klubben og for å ha fått vært med på så mye, så jeg synes det var en fin avslutning.

Bjarne Berntsen var i klubben også da Andy kom. Han skrøt av prestasjonen til sin mangeårige elev.

– Nå er det ingen over og ingen ved siden. I moderne fotball så er jo det en helt unik prestasjon. Det var mye vanligere før i tiden at man spilte hele karrieren for sin klubb, men det André har gjort i den moderne fotballen, fra han debuterte på den gamle stadion og å ha vært med i alle år på den nye, en fantastisk prestasjon og vel fortjent hyllest i dag, sa Viking-treneren om spilleren som debuterte for A-laget i 2003.

uYzPRtsAr08 (1)
André Danielsen endte på 553 kamper for Viking. Nå skal han trene fremtidens mørkeblå. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Kampen var av det underholdende slaget. To lag som liker å angripe, by på seg selv, serverte publikum en verdig sesongavslutning på SR-Bank Arena. Viking tok ledelsen to ganger. Først 1-0 ved Johnny Furdal, så 2-1 ved Benjamin Källman like før pause.

Men i andre omgang kom Rosenborg tilbake og utlignet ved Alexander Søderlund, og 2-2 var i grunnen et helt greit resultat for begge lag.

Elitseriecomebacket ble avsluttet i Bergen. Et halvmotivert Brann-lag tok ledelsen tidlig i oppgjøret, men før lagene gikk til pause hadde Kristian Thorstvedt og Johnny Furdal sørget for å snu kampen.

Etter hvilen økte Ylldren Ibrahimaj og Kristian Thorstvedt ledelsen ytterliggere, før Samuel Kari Fridjonsson avsluttet ydmykelsen med å sette inn 5-1 på overtid.

Det betydde at Viking endte på femteplass i Eliteserien. En sterk prestasjon i comebacksesongen.

Søndag 8. desemeber ventet cupfinale på Ullevaal. Haugesund var motstander, som Haugar hadde vært 40 år tidligere.

De to seriemøtene hadde vært jevne og målfattige. 0-0 i Stavanger. 1-0-seier til hjemmelaget i Haugesund. Jevnt og målfattig ble det også i vinterværet i hovedstaden.

Men én scoring fikk vi.

Drøyt fem minutter ut i andre omgang gikk Zlatko Tripic over ende inne i Haugesunds felt. Dommer pekte på straffemerket, og kapteinen tok med seg ballen.

Kristian Thorstvedt jublet voldsomt da dommeren blåste. Med god grunn. Han var nemlig helt sikker på at det kom til å bli mål.