Slagene i Ålesund

Vi ser tilbake på oppgjørene mot Aalesund fra 2018 og 2019.

(Foto: NTB scanpix)

Vanskelig start på sesongen

De siste to årene har kampene mellom Viking og Aalesund på Color Line Stadion vært av stor betydning. Selv om vi kanskje ikke er helt på nivå med 2018 og 2019 ennå, er søndagens oppgjør også i kategorien svært viktig.

For både Viking og Aalesund har rotet voldsomt i sesongens første del, og lagene har satt seg i en vanskelig situasjon når om lag førti prosent av Eliteserien 2020 er ferdigspilt.

Aalesund står med kun seks fattige poeng, lekker voldsomt bakover og ligger helt sist. Kun én seier har det blitt så langt i sesongen. Den kom hjemme mot et av de andre bunnlagene, Start.

Viking står med elleve poeng så langt og ligger på 13. plass.

Men det som skal skje søndag kveld, får skje søndag kveld. Nå tar vi en titt på kampene fra 2018 og 2019.

Opprykksdramaet

Det er spilt 73 minutter av den fjerde siste serierunden av Obos-ligaen 2018. Aalesund har fått frispark.

Det er høst. Det er kaldt. Men den tilreisende gruppen med Viking-supportere har kunnet varme seg med to scoringer av Tommy Høiland, i det som er en særdeles viktig kamp i jakten på opprykk.

I det 53. spilleminutt hadde Høiland fått ballen med ryggen mot mål inne i boks. Han vendte opp med keeper etter seg og satte den i nettet.

Så, mindre enn ti minutter senere, hadde han doblet ledelsen da han nok en gang vendte bort en mann og styrte ballen i mål, som den toppscoreren han var.

Tommy Høiland scoret to ganger i den viktige kampen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Målene var livsviktige. Etter et følelsesmessig sjøslag av en sesong, hvor Viking blant annet hadde knust Sandnes Ulf foran et fullsatt SR-Bank Arena og blitt ydmyket foran 210 tilskuere på Ågotnes stadion, hadde man satt seg i en situasjon som tilsa at man måtte vinne de fire siste kampene for å være sikret direkte opprykk til Eliteserien.

Viking lå før møtet med Aalesund på tredjeplassen, den som kun gir mulighet til kvalifiseringsspill, fire poeng bak Mjøndalen og tangotrøyene.

De mørkblå hadde begge disse lagene borte i løpet av de fire siste serierundene, og hadde sånn sett alt i egne hender.

Etter 73 spilte minutter på Color Line Stadion ledet man 2-0, og var på god vei mot tre poeng. Men så fikk altså hjemmelaget frispark.

Ballen ble slått inn fra venstre og stanget i mål. Dermed 1-2. Ny spenning. Og en voksen porsjon frykt grep tak i alle med et mørkeblått hjerte.

For i kampen før, hjemme mot Tromsdalen, ledet også Viking 2-0. Den kampen endte med 2-4-tap, og akkurat der så mange opprykket glippe. Nå fryktet man at dette mer eller mindre skulle bli bekreftet i form av en reprise.

Reduseringen førte til at nervene kom krypende. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Men Viking hadde et ukjent angrepsvåpen på lur: Even Østensen. Han kom inn ti minutter før slutt. Tre minutter senere hadde han punktert kampen.

Hentet fra Staal Jørpeland på sommeren etter å ha bøttet inn mål i tredjedivisjon. Hans første for Viking kom en iskald aften i Ålesund, og var av det usedvanlig viktige slaget.

Her har Even Østensen akkurat fintet bort en mann og er klar til å score sitt aller første Viking-mål. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Bjarne Berntsens lag vant også de tre neste kampene og rykket opp. Det gjorde ikke Aalesund, som ble nummer tre og røk i kvalifiseringen.

Likevel skulle lagene komme til å møtes i 2019. Også da skulle det bli nervepirrende.

27. serierude, Obos-ligaen
23. oktober 2018, Color Line Stadion
Aalesund - Viking 1-3 (0-0)

Mål av: 0-1 Tommy Høiland (53.), 0-2 Tommy Høiland (61.), 1-2 Kaj Ramsteijn (74.), 1-3 Even Østensen (83.)

Aalesunds lag: Andreas Lie – Kaj Ramsteijn, Jonas Grønner, Oddbjørn Lie – Adam Örn Arnarson, Aron Thrándarson, Fredrik Carlsen, Nenass, Daníel Leó Grétarsson  – Hólmbert Fridjónsson, Torbjørn Agdestein

Vikings lag: Iven Austbø – Sondre Flem Bjørshol, Markus Nakkim, Axel Andrésson, Rolf Daniel Vikstøl – André Danielsen, Steffen Ernemann, Fredrik Torsteinbø – Usman Sale, Tommy Høiland, Zymer Bytyqi

NM-dramaet

I 2019 hadde begge lagene spilt seg frem til kvartfinale i cupen. Viking hadde slått ut Stabæk hjemme i runden før, mens Aalesund kom fra en sterk borteseier etter straffer på Lerkendal. I runden før hadde de nedsablet Molde 4-0 hjemme, og i serien var de ustoppelige.

Med andre ord var det ingen enkel oppgave som ventet Viking, selv om det på papiret var divisjonsforskjell. Og verre ble det da hjemmelaget fikk straffespark etter bare ti minutter.

Fra ellevemetersmerket var Niklas Castro sikker og ga Aalesund en drømmestart, foran litt i underkant av seks tusen tilskuere.

Det skulle bli mange straffespark denne kvelden. Her scorer Niklas Castro på det første. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Viking var tålmodige og manet på utover omgangen. Fem minutter før hvilen kom utligningen.

Etter flott forarbeid fra Zlatko Tripic på venstresiden, havnet ballen hos Tommy Høiland. Som på de to scoringene han hadde samme sted året før, sto han også nå med ryggen til mål i det han mottok ballen.

Denne gang valgte han å ikke vende opp og skyte selv, men heller legge den ut til Fredrik Torsteinbø, mannen som var uheldig og lagde straffespark tidligere i kampen. Det viste seg å være smart. For Torsteinbø plasserte ballen langs bakken og helt ned i hjørnet bak en utspilt keeper. Dermed var det likt til pause.

Fredrik Torsteinbø var i begivenhetenes sentrum og lagde både straffe og scoret mål i den første omgangen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Lagene kjempet og sloss i den andre omgangen, og begge hadde sine muligheter til å score. Nærmest var nok Viking, da Tommy Høilands avslutning etter en frekk frisparkvariant, ble reddet på strek.

Hjemmelaget hadde også sine sjanser, men følte seg nok mest av alt snytt for et straffespark like før slutt.

Sjansen til å avgjøre fra ellevemetersmerket skulle de likevel få, etter at et sett med målløse ekstraomganger var ferdigspilt og det hele endte med straffesparkkonkurranse.

Etter fem straffer, sto det 3-2 til Viking. Ståle Sæthre gjorde seg klar for Aalesund, tok sats og fyrte av. Iven reddet.

IVEN REDDER!!! Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Begge lag scoret på sine neste forsøk slik at det sto 4-3 før Zlatko Tripic skulle ta Vikings femte og siste.

Kapteinen var iskald, sikkerheten selv fra krittmerket, slik vi også skulle få se på Ullevaal 8. desember. Han så opp. Så ned. Løp mot mål og sparket ballen mot høyre. Og da keeper også valgte høyre – sin høyre, vel å merke – suste ballen inn i nettet og sendte Viking til NM-semifinale. Den første siden 2015.

Og vi husker alle hvordan det endte til slutt.

Dette bildet, tatt like etter straffen til Tripic, sier det meste om betydningen av fjorårets seier i Ålesund. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix