Senket av overtidsscoring

(Viking - Odd 1-2) Gjestene tok med seg alle poengene på brutalt vis da en av deres innbyttere scoret vinnermålet like før slutt, i en omgang Viking for det meste hadde full kontroll på.

(Foto: Carina Johansen / NTB scanpix)

Positivt i andreomgangen

– Vanvittig surt, sa Bjarne Berntsen om scoringen som senket Viking på overtid søndag kveld.

I en andreomgang laget hans hadde kontrollert fullstending, glapp det på overtid og innbytter Kasper Lunding Jakobsen fikk sette inn 2-1-målet akkurat i det klokken bikket 91 spilte minutter.

Surt var det også at Viking ikke fikk det frisparket Bytyqi helt klart skulle hatt i farlig posisjon like etter 2-1-målet, noe som kunne gitt en fin mulighet til å utligne. Men så er det lite som ruller lagets vei om dagen, og det var heller ikke der poengene glapp.

– Det var vondt, bittert, alt på en gang. Fryktelig kjipt. Men litt oss i et nøtteskall akkurat nå, fulgte kaptein Viljar Helland Vevatne opp med. 

Han sørget for utligning etter 63 minutter, men gleden over scoring gikk rake vegen over i skuffelse da gjestene gikk opp i ledelsen for andre gang i kampen.

For etter nok en skuffende førsteomgang på SR-Bank Arena, var det Odd som kunne ta med seg ledelsen i garderoben. Tobias Lauritsen stanget ballen i mål etter et innlegg fra høyre.

Viking gjorde det vanskelig for seg selv og enkelt for gjestene flere ganger.

– Vi slo bort ballen altfor mye, ofte helt upresset, sa Berntsen om førsteomgangen.

Men det kunne se ut som at pausepraten også denne kampen hadde sin effekt. For Viking gikk rett i strupen på Odd etter hvilen, og skapte store sjanser, blant annet ved Ylldren Ibrahimaj og Sebastian Sebulonsen.

Det ville seg likevel ikke foran mål denne kvelden, og nok en gang manglet noe på siste tredjedel.

– Først og fremst i valgene, pekte Berntsen på og ga oss et eksempel:

– Hvis du kommer i en to mot én-situasjon, så må du ikke slå så tidlig at motstander får dette ned og sikre. Man må vente til de ikke har noe valg og så slå ballen.

Kristoffer Løkberg måtte se det siste kvarteret fra sidelinjen da han måtte ut med skade. Han pekte på at man opptrådde noe urutinert mot slutten.

– Det er greit at vi skal gå for seier, men vi må jakte tre poeng på en mer kontrollert måte enn det som blir gjort siste ti minuttene, sa han til Eurosport like etter kampslutt.

Men som nevnt var andreomgange et godt steg opp fra den første, og nå når to tøffe bortekamper venter (Molde og Haugesund) er det godt å i hvert fall ta med seg noe, selv om det helst skulle vært poeng.

– I andre omgang er vi klart bedre enn dem. Det må vi jo ta med oss. Spiller vi sånne omganger vil vi vinne mange kamper, det er ikke hver gang motstanderen klinker ballen i krysset på overtid, påpekte en skuffet Viljar Helland Vevatne før han forlot SR-Bank Arena.

Viljar Helland Vevatne scoret etter en flott dødball fra Zymer Bytyqi. Men kapteinen var langt nede etter tapet. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Viljar Helland Vevatne scoret etter en flott dødball fra Zymer Bytyqi. Men kapteinen var langt nede etter tapet. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Østbø tilbake i mål

Iven Austbø tråkket over borte mot Start, og til tross for håp om og forsøk på å rekke kampen, ble ikke den rutinerte målvakten spilleklar til søndagens kamp. Heldigvis var Arild Østbø frisk og rask igjen, etter at han skadet seg like før sesongstart. Det betydde at Østbø fikk starte sin første kamp for Viking på nesten fem år.

I forsvar kom Rolf Daniel Vikstøl inn for Adrian Nilsen Pereira, mens Sebastian Sebulonsen fikk starte på høyreback da Fredrik Torsteinbø ble trukket lenger opp i banen og erstattet Johnny Furdal som indreløper.

– Tror det blir gøy. Ser veldig frem til å prøve meg fra start, sa Sebulonsen til Eurosport før avspark.

På topp var Zymer Bytyqi inne fra start. Han la seg ute til venstre slik at Veton Berisha kunne trekke inn som midtspiss igjen.

Før kampen lå Viking på 12. plass i Eliteserien. Like foran på tabellen lå Odd, med to poeng mer.

Som ballhentere denne kvelden, var spillere fra Madla, Austrått, Forus og Gausel og Staal Jørpeland på plass. Dette som en markering for å vise vør støtte til breddefotballen og det at de bør åpnes opp for kontakttrening og kamper også nedover i divisjonene, både på kvinne- og herresiden.

Forrige gang Arild Østbø spilte seriekamp for Viking var i august 2015, også det mot Odd.Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Forrige gang Arild Østbø spilte seriekamp for Viking var i august 2015, også det mot Odd.Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Havnet under tidlig

Viking gikk rett i angrep i starten av kampen, og Zymer Bytyqi skjøt i tverrliggeren før det var spilt to minutter. Bytyqi skar inn fra venstre og prøvde samme taktikk som mot Start: legge ballen i lengste kryss. Men keeper fikk en finger på og slo over via tverrliggeren og til hjørnespark.

Odd fikk sin første mulighet da vi nærmet oss fem minutter. Et innoverskrudd frispark fra venstre ble headet over målet til Arild Østbø.

Viking var aggressive og presset høyt i starten. Men ble også noe ivrige ved et par anledninger, slik at dommer Tommy Skjerven fikk brukt fløyta si hyppig. Blant annet fikk Odd tre frispark på venstresiden før det var gått ti minutter. Dødballer som kunne blitt farlig, men som Viking hadde god kontroll på.

Presset holdt på å betale seg i form av en kjempesjanse da Zymer Bytyqi var på hugget og blokkerte da Sondre Rossbach i Odd-burte skulle ta seg av et tilbakespill. Men ingen Viking-spillere fikk tak i ballen.

Første store sjanse kom da Fredrik Torsteinbø på heroisk vis fikk med seg ballen nede på venstrekanten og slo hardt inn foran mål. Der kom Ylldren Ibrahimaj, men manglet noen centimeter på å få satt ballen i mål.

Odd gikk så rett i angrep og Rashani fikk avsluttet fra skrått hold. Skuddet gikk godt til side for mål. Men like etter traff gjestene.

Markus Kaasa slo inn fra høyre. Inne i boksen raget Tobias Lauritsen høyest og headet ballen utagbart til venstre for Arild Østbø.

Midtveis i omgangen gikk Rolf Daniel Vikstøl ned for telling etter en duell i feltet. Hardhausen fra Sørlandet måtte ut på siden og bandasjere hodet, men kom seg kjapt innpå igjen.

Rolf Daniel Vikstøl hadde ingen planer om å gi seg selv om han fikk en kraftig smell i hodet. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Rolf Daniel Vikstøl hadde ingen planer om å gi seg selv om han fikk en kraftig smell i hodet. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Da vi nærmet oss halvtimen spilt, var Viking frempå igjen. Sebulonsen slo en flott krosser som Vikstøl tok med seg oppover før han sendte videre til Bytyqi. Vikings nummer syv slo så inn og traff hodet til Torsteinbø. Dessverre timet sistnevnte feil og headingen gikk rett opp og over målet.

Like etter var Odd nære på igjen. Gjestene snappet opp en pasning fra Bytyqi og kontret. En lang ball i bakrom havnet på foten til målscorer Lauritsen som skjøt fra skrått hold. Østbø var raskt nede og reddet.

Og Østbø måtte i aksjon igjen. Fem minutter før pause var Lauritsen avslutter igjen og sendte i vei et skudd langs bakken. Østbø var nok en gang raskt nede og reddet.

Det var lite som ville seg utover omgangen. Verken pasninger eller dommeravgjørelser gikk Vikings vei, og frustrasjonen tok tak i både spillere og publikum. Likevel var ikke Odd noe særlig bedre, så det var en full overkommelig oppgave å snu resultatet rundt.

Like før pause kom Berntsens gutter til en mulighet. Rolf Daniel Vikstøl fikk god tid, stile inn siktet og slo inn fra venstre. I feltet kom Ibrahimaj i stor fart, fikk hodet på ballen, men headet like over. Fint spill og en god sjanse.

Kom tilbake

Som i første omgang gikk viking rett i angrep også etter vilen. Odd rotet i bakre rekker, Berisha snappet opp ballen og spilte til Bytyqi som var fri til venstre. Bytyqi fikk et litt dårlig touch på ballen slik at den kom for langt foran ham, så i stedet får å avslutte selv prøvde han å slå inn foran mål. Da ble ballen klarert til hjørnespark.

Viking fortsette å være aggressive og skape trøbbel for Odd. Men som i første omgang – og så altfor ofte tidligere denne sesongen – manglet altfor mange ganger presisjon i angrepsspillet, og det som kunne blitt store sjanser og gjerne scoringer, rant ut i nesten, nesten og nesten.

Det ble bare nesten for Veton Berisha og resten av gutta søndag. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Det ble bare nesten for Veton Berisha og resten av gutta søndag. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Ti minutter ut i omgangen fikk Joe Bell prøvd seg fra distanse. Midtbanemannen fra andre siden av planeten skjøt fra tyve meter, ballen curlet og hadde retning krysset, men fikk en halvmeter på feil side av stolpen.

Og nå var det Viking for alle pengene. Bytyqi kom i fullt firsprang lans venstrekanten og slo inn. Der fikk Ibrahimaj muligheten fra fem meter. Han skjøt, men Odin Bjørtuft reddet på streken. Så prøvde gjesten å klarere, uten hell. Sebulonsen vant ballen inne i Odds boks og gikk på skudd, men Rossbach vartet opp men en benparade og fikk ryddet unna også denne gang.

Etter en time på SR-Bank Arena kom Sondre Auklend inn for Joe Bell. Han tok plass på venstrekanten, Bytyqi gikk over på høyre og Ibrahimaj trakk ned som indreløper. Løkberg tok over for Bell sentralt.

Og like etter kom utligningen.

Viking fikk frispark ute til venstre. Zymer Bytyqi slo innover, og i boksen kom kapteinen Viljar Helland Vevatne svevende og stanget ballen knallhardt i lengste for keeper. Dermed 1-1.

Hjemmelaget fortsatte å presse på, og Zymer Bytyqi var nære på da han prøvde å chippe ballen over keeper og i mål. Men forsøket gikk like til side for mål.

Jaget tre, fikk null

Med kvarteret igjen å spille ble Kristoffer Løkberg liggende igjen på kunstgresset. Trønderen vred seg i smerte og holdt seg til leggen, og måtte etter hvert hinke av banen og erstattes av Harald Nilsen Tangen.

Kristoffer Løkberg fikk seg en skikkelig smell i leggen. Hvor alvorlig det er får vi først vite i mandag. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Kristoffer Løkberg fikk seg en skikkelig smell i leggen. Hvor alvorlig det er får vi først vite i mandag. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Viking styrte kampen fullstendig utover omgangen. Men det ville seg som regel ikke da man nærmet seg Odds mål. Selv om det ble fylt på med folk i boks og innleggene kom, manglet det lille ekstra, både i presisjon og valg.

Odd hadde ikke skapt noe etter pause. Men på overtid fikk de muligheten de behøvde.

Innbytter Kasper Lunding Jakobsen fikk skutt fra like utenfor sekstenmeteren og plasserte ballen utagbart til høyre for Østbø. gikk man fra håp om og tro på tre poeng, til en realitet bestående av null.

Nå ligger Viking på 13. plass med fem poeng på syv kamper. Det betyr at det er mye å spille om i tiden fremover. For å si det mildt.

Kampfakta

7. serierunde, Eliteserien
Søndag 12 . juli kl. 18.00, SR-Bank Arena
Viking - Odd 1-2 (0-1)
 

Viking: Arild Østbø – Sebastian Sebulonsen, Henrik Heggheim, Viljar Helland Vevatne (K), Rolf Daniel Vikstøl – Kristoffer Løkberg (Harald Nilsen Tangen fra 78.), Joe Bell (Sondre Auklend fra 59.), Fredrik Torsteinbø – Ylldren Ibrahimaj, Veton Berisha (Tommy Høiland fra 72.), Zymer Bytyqi

Benk: Trym Sølvberg Ur, Axel Andrésson, Johnny Furdal, Tommy Høiland, Sondre Auklend, Harald Nilsen Tangen, Adrian Nilsen Tangen

Odd: Sondre Rossbach – Espen Ruud, Odin Bjørtuft, Steffen Hagen, Birk Risa – Joshua Kitolano (Mushaga Bakenga fra 90.), Vebjørn Hoff, Filip Jørgensen (Fredrik Nordkvelle fra 67.) – Markus Kaasa (Kasper Lunding Jakobsen fra 60.), Tobias Lauritsen, Elbasan Rashani (Onyekachi Hope Ugwuadu fra 60.)

Benk: Egil Selvik, Kasper Lunding Jakobsen, Mushaga Bakenga, Onyekachi Hope Ugwuadu, Fredrik Nordkvelle, Elias Skogvoll, Bjørn Mæland

Mål av: 0-1 Tobias Lauritsen (17.), 1-1 Viljar Helland Vevatne (63.), 1-2 Kasper Lunding Jakobsen (90.)

Sjanser: 7-4
Hjørnespark: 4-6
Dommer: Tommy Skjerven
Gule kort: Kasper Lunding Jakobsen
Tilskuere: 200
Annonse fra Eliteserien: