Viking - Brann. Ylldren Ibrahimaj feirer sin 2-0 scoring.  Foto: Tore Fjermestad

Seier i høydramatisk derby

(Viking - Brann 2-1) Tre scoringer. Sju gule kort. Ett rødt. Masse folk på tribunen. Høy temperatur, og et par kontroversielle situasjoner. Det var vestlandsderby i Stavanger lørdag kveld. (Foto: Tore Fjermestad)

Annonse:

Kort fortalt

Det kunne blitt en vanvittig start på kampen da Zlatko Tripic fikk en kjempemulighet før det var spilt et minutt. Men vi måtte vente helt til andre omgang får å få scoringer. Da ble det til gjengjeld et fyrverkeri av en kamp.

Det begynte med at Tripic fant Kristian Thorstvedt som plasserte ballen i mål bak Håkon Opdal. Så utnyttet Ylldren Ibrahimaj svakt forsvarsspill hos Brann og satte inn sitt første eliteseriemål. Brann reduserte, men til tross for en lang og kaotisk overtid, holdt Iven Austbø og gutta ut og vant sin tredje strake.

Kamprapport nederst i saken.

Én endring på laget

Med to strake seire, null baklengs og den beste sesongstarten siden Benny Lennartsson tok laget hele veien til cupgull, var det optimisme og forventninger i lufta på SR-Bank Arena lørdag kveld. Det ble invitert til fest. Vågen var tidlig på dagen stappfull av folk som ladet opp til kamp, og i timene før avspark vrimlet det også utenfor stadion. Det var toppoppgjør i Eliteserien. Det var vestlandsderby på menyen.

Viking kom som kjent fra seire over Kristiansund og Tromsø. Offensiv festfotball i serieåpningen mot laget fra nordmøre, defensivt solid, kynisk og effektiv fotball på Alfheim. To ulike kampbilder. To like gode resultater.

Brann på sin side kom i stigende form. Sesongen ble innledet med tap borte mot Odd, før det ble uavgjort i åpningen av "nye" Brann stadion mot Strømsgodset. Onsdag spilte de 15. serierunde, på grunn av europacupspill i sommer, mot Kristiansund. Det endte med 2-1-seier.

Mens Viljar Helland Vevatne har en fortid i Brann, er det en tidligere Viking-spiller som nå er i Brann som har stjålet overskriftene de siste ukene. Veton Berisha er tilbake i norsk fotball, og viste seg frem i den røde drakten med målgivende og godt spill mot KBK. Han stilte også fra start lørdag.

Viking gjorde én endring fra forrige kamp. Runar Hove fikk seg en smell mot Tromsø og ble ikke klar, dermed tok Tord Johnsen Salte plass ved siden av Viljar Helland Vevatne i midtforsvaret. Dermed har Viking startet alle tre seriekampene med forskjellig stopperpar.

Brann gjorde seks endringer fra onsdagens kamp mot Kristiansund. Blant annet skiftet de keeper og satte inn rutinerte Håkon Opdal, mannen som plukket fem baller ut av nota den uforglemmelige kvelden i november 2006. Men også spillere som Fredrik Haugen og Kristoffer Barmen var tilbake i startoppstillingen.

Nær scoring med en gang

Det ble en fartsfull start på derbyet.

Siste strofe av Ein blåe dag var knapt over før Zlatko Tripic plutselig befant seg helt gjennom med Håkon Opdal. Godt presspill av Viking og en uheldig inngripen av gjestenes Bismar Acosta, førte til at Tripc til slutt fikk avslutte. Men gjestenes rutinerte keeper gjorde seg stor og hindret kapteinen fra å gi kampen en pangstart.

Saken fortsetter under bildet.

IMG_3612
Kapteinen var fryktelig nærme scoring etter bar 30 sekunder. Foto: Tore Fjermestad

Ikke lenge etter dette ble Vito Wormgoor liggende etter en tøff duell med Tommy Høiland. Han kom seg etter hvert opp og fikk se Brann spille seg frem til en god sjanse, hvor Viking attpåtil holdt på å sende ballen inn i eget mål.

Det ble også drama i begge lags sekstenmeter. Først var det Kristian Thorstvedt som gikk over ende inne i Branns boks uten å få straffe. Noe som så korrekt ut. Så var det Branns Daouda Bamba som falt i Vikings sekstenmeter etter en duell med Iven Austbø. Den så nok mer ut som straffespark, men ingenting ble dømt.

I andre omgang var det enda flere straffesituasjoner, så Ola Hobber Nilsen hadde en hektisk dag på jobben.

Viking virket heltente fra start og gikk inn i duellene med hud og hår. Det så nesten ut som en smule overtenning i perioder, men det bidro også til at laget ved et par anledninger vant ballen høyt oppe på Branns halvdel.

Men de store sjansene uteble. I begge ender. Brann hadde en del ball, og spilte seg frem foran Vikings mål, men maktet ikke sette Iven Austbø på de store prøvene. Nærmest var gjestene på et frispark fra Petter Strand som gikk like utenfor.

Da lagene gikk til pause var det etter en noenlunde jevnspilt omgang, som roet seg etter hver både i tempo og intensitet, etter det som var en ganske heit start.

I andre omgang skulle det bli alt annet enn rolig.

Slaget om Vestlandet

Brann festet grepet om kampen i starten av andre omgang. Før det var spilt fem minutter av omgangen hadde de hatt to store sjanser. Først var det Ruben Kristiansen som avsluttet skrått fra fem meter, men Austbø gjorde en kjempreredning. Så headet Vito Wormgoor utenfor på det påfølgende hjørnesparket.

På dette tidspunktet slet Viking med å få klarert, og greide ikke etablere noe spill. Det så nesten ut som Brann hadde et slags power play, og man ventet nærmest på en scoring imot.

Men så jobbet Viking seg mer inn i kampen, og plutselig satte Tommy Høiland ballen i mål. Et strålende oppbygd angrep, som startet hel bak i banen, havnet hos Zymer Bytyqi. Han slo et nydelig innlegg som ble møtt av Yllderen Ibrahimaj som fikk  ballen mot mål. Inne, nærmest på strek, sto Tommy Høiland og pirket den i nettet, men dommer hadde løftet flagget og scoringen ble annulert.

Fem minutter senere kunne SR-Bank Arena likevel slippe jubelen løs for fullt.

Tord Johnsen Salte startet det hele med en strøken pasning fra egen boks opp til Tommy Høiland på midtbanen. Han tok ballen ned, var sterk i duell med Bismar Acosta og leverte videre til Ylldren Ibrahimaj som kjapt fant Zlatko Tripic. Kapteinen dro seg oppover langs linja før han skar inn i banen, så Thorstvedt som kom på løp og serverte. Kristian Thorstvedt gjorde som han pleier og sendte Viking i føringen 1-0.

IMG_0434
Kristian Thorstvedt satte inn sitt tredje mål for sesongen da han sendte Viking i føringen. Foto: Tore Fjermestad

En noe het Tommy Høiland ble byttet ut med Usman Sale med litt over 20 minutter igjen av kampen. Men på overtid greide Sale – noe billig – å pådra seg sitt andre gule kort for dagen og ble med det utvist.

Brann kastet den ene eliteserieprofilen etter den andre innpå for å prøve å få med seg noe. Azar Karadas og Ruben Yttergård Jenssen var de to første som kom inn, og førstnevnte ble også sentral da gjestene reduserte.

Men først doblet Viking ledelsen.

Etter en enorm mulighet til Brann, som fikk Vikings sekstenmeter til å minne om et flipperspill, var det duket for Ylldren Ibrahimaj.

Midtbanespilleren som står med tre målgivende så langt i sesongen utnyttet en grov feil hos Brann. Ruben Kristiansen var presset av Usman Sale og Zymer Bytyqi og spilte ballen tilbake mot Håkon Opdal. Ibrahimaj snappet den opp og stormet mot mål. Alene med Opdal gjorde han ingen feil og sendte 12 000 publikummere til himmels med sin 2-0-scoring.

Fem minutter før full tid reduserte Fredrik Haugen for Brann. Karadas vant en duell i Vikings sekstenmeter og fikk headet ned til Haugen. Han klemte til fra 15 meter og satte ballen inn til venstre bak Austbø

Etter dette kokte det hos mange ute på kunstgressmatta – og på tribunen. Flere baller – og et påskeegg! – ble kastet på banen, og om Brann-spillerne, som ikke fikk noe gratis av kveldens dommer, ikke var irriterte fra før, ble de det hvert fall nå.

Hobber Nilsen svarte med å legge til minimun seks minutter, noe som ble til åtte.

Unge, lovende Lasse Berg Johnsen kom inn til sin debut på overtid. Han fikk nok å gjøre med å bidra til å hindre et heltent Brann-mannskap fra å score.

Men tross et par brukbare sjanser, en feberredning av Iven Austbø og en utvist Usman Sale, greide ikke bergenserne å utligne.

Dermed ble det stående applaus fra publikum, og den tredje strake seieren etter comebacket i Eliteserien.

Siste ord
Stjernen: Laget
Sjefen: Lettet
Stemningen: Strålende
Øyeblikket: Da Iven Austø fistet ballen over etter at et innlegg fra Brann gikk i hodet på Rolf Daniel Vikstøl og endret retning
Ett ord: Tabelltopp

Kampfakta

• 3. Serierunde i Eliteserien, SR-Bank Arena

• Viking - Brann 2-1 (0-0)

• Viking (4-3-3): Iven Austbø – Rolf Daniel Vikstøl, Viljar Helland Vevatne, Tord Johnsen Salte, Sondre Flem Bjørshol – Ylldren Ibrahimaj, Samúel Fridjónsson (André Danielsen fra 82.), Kristian Thorstvedt – Zlatko Tripic (K), Tommy Høiland (Usman Sale fra 68.), Zymer Bytyqi (Lasse Berg Johnsen fra 90.)

• Brann (4-3-3): Håkon Opdal – Taijo Teniste, Vito Vormogoor (K), Bismar Acosta, Ruben Kristiansen – Fredrik Haugen, Petter Strand, Kristoffer Barmen (Kristoffer Løkberg fra 76.) – Gilbert Koomson (Ruben Yttergård Jenssen fra 68.), Daouda Bamba (Azar Karadas fra 68.), Veton Berisha

• Mål av: Kristian Thorstvedt (64.), Ylldren Ibrahimaj (70.), Fredrik Haugen (84.)

• Sjanser: 3-7

• Hjørnespark: 2-6

• Dommer: Ola Hobber Nilsen

• Gule kort: Veton Berisha (Brann), Tommy Høiland, Bismar Acosta (Brann), Kristian Thorstvedt, Zlatko Tripic, Petter Strand (Brann), Azar Karadas (Brann)

• Røde kort: Usman Sale (to gule)

• Tilskuere: 13 029