Viking - Haugesund. Innbytter Zymer Bytyqi gratuleres av Fredrik Torsteinbø og Runar Hove etter scoringen. Foto: Sander Selsvik Jacobsen

Runar Hove tilbake da Viking vant

(Staal - Viking 2-4) Den høyreiste midtstopperen var endelig tilbake på banen igjen etter halvannen måned på sidelinjen med skade. Men han satt på benken da Rolf Daniel Vikstøl scoret kveldens vakreste og punkterte onsdagens treningskamp. (Arkivfoto: Sander Selsvik Jacobsen)

Staal hadde inviterte Viking til jubileumskamp på Jørpeland stadion, og hundrevis av tilskuere møtte opp til tross for at det ikke akkurat var 2018-takter over sommerværet i Ryfylke denne kvelden. Men publikum, og den mildt sagt vakre utsikten man blir servert fra tribuneplass, sørget likevel for verdige kulisser til møtet mellom 100-års- og 120-årsjubilanten.

Oppgjøret ble også en fin anledning til å terpe litt ekstra på naturgress før alvoret starter med to gresskamper på rad den kommende uken.

Hundreåringen, som til vanlig spiller i tredjedivisjon sammen med Viking 2 hvor de ligger midt på tabellen så langt i sesongen, hadde for anledningen forsterket seg med et par spillere. Sigve Kleppa Christensen (Vidar), Morten Bjørlo (EIK) og Georg André Danielsen (Vidar), alle med fortid i Staal, bidro til at hjemmelaget ga Viking god kamp fra start til slutt.

Viking på sin side slapp mange spillere til i denne siste treningskampen før Eliteserien starter opp igjen med tur til Åråsen søndag. Fra start var det gledelig å endelig se Runar Hove igjen. Midtstopperen har vært ute med skade siden kampen mot Ranheim i slutten av april, men onsdag kveld fikk han de første førtifem. Han viste seg frem i begge boksene, ved å være nære scoring etter et hjørnespark, samt redde på streken da Staal var farlig frempå før pause.

Også Johnny Furdal spilte fra start, og bar kapteinsbindet. Han spilte også én time i rekruttlagskampen forrige helg, så han nærmer seg alvorlig sin eliteseriedebut

Onsdagens kamp startet rolig, og forble rolig den første halvtimen. Den største sjansen innledningsvis fikk nevnte Furdal da han fikk god tid til å sikte, men la skuddet sitt fra 16 meter utenfor etter en strålende kontring igangsatt av en våken Amund Wichne.

Jørpelands Ball- og Idrettsforening, som var navnet på klubben da den ble startet av tilflyttede stålverksarbeidere i 1919 (ble Staal i 1934), forsvarte seg bra og gjorde det vanskelig for Viking som fikk lite til. Både Pereira og Furdal prøvde flere ganger å slå inn i boks, men da ryddet stort sett de grønne og sorte fint unna. Heller ikke hjemmelaget greide skape all verden foran Wichne i Viking-målet.

Men så, det siste kvarteret av omgangen, åpnet målslusene seg.

Hjemmelaget tok ledelsen da Daniel Ciach steg til værs inne i boksen og headet ballen i mål. Polakkens avslutning gikk via stanga, og kom etter et fint innlegg fra høyre.

Fem minutter etter kom utligningen. Usman Sale fikk ballen av Johnny Furdal, vendte opp og la inn igjen i boks hvor Furdal avsluttet på direkten, kontrollert ned i høyre hjørne fra om lag 15 meter. Dermed 1-1.

Og før det var gått ett minutt hadde Tommy Høiland snudd kampen. Spissen satte ballen i mål etter at Sale hadde brutt på midtbanen, kjørt karusell med tre Staal-spillere og servert Høiland alene med keeper.

Byttet hele laget

Men det skulle komme enda en scoring før pause. Først fikk Staal en god mulighet da Amund Wichne rotet det til for seg selv og ga ballen til en av hjemmelagets spillere. Heldigvis sto Hove inne foran mål og fikk headet unna. Så vant Sigve Kleppa Christensen ballen 20 meter fra Vikings mål. Han serverte Ciach som banket inn sitt andre for dagen og sørget for at lagene gikk i garderoben på stillingen 2-2.

Begge lag gjorde mange bytter i pausen. Viking satte likeså greit inn et helt nytt lag, mens Staal byttet ni mann.

Speaker på Jørpeland stadion opplyste før kampen om at historiens første oppgjør mellom de to lagene ble spilt tilbake i 1926. Da endte det 6-2 til Viking på Stavanger stadion. Like mange mål skulle det ikke bli denne kvelden, men det skulle komme scoringer også i andre omgang.

Zymer Bytyqi var en av de elleve som spilte andre omgang for Viking. Han løp i kjent stil opp og ned langs høyresiden, og et drøyt kvarter etter hvilen servert han Jostein Ekeland et strøkent innlegg.

Først slo Zlatko Tripic en nydelig krosser fra venstre som Bytyqi tok elegant ned. Så utfordret han i boks og slo inn foran mål hvor Ekeland vant en hodeduell og fikk styrt ballen i mål.

Rolf Daniel Vikstøl fikk æren av å punktere kampen rett før slutt. Men før det hadde Staal vært offensive og jaget utligning med flere angrep.

Men da Zymer Bytyqi kom seg løs på høyresiden igjen, driblet litt frem og tilbake og slo inn foran mål, og Vikstøl kom stupende inn etter et sugende løp, økte Viking istedenfor til 4-2, og fikset seg en kjærkommen seier på gress.

Søndag er det duket for Eliteserien igjen. Da går turen til Åråsen for å møte Lillestrøm. Neste hjemmekamp er søndag 23. juni, mot Bodø/Glimt. Dagen etter spiller forøvrig Viking 2 mot Staal på Jørpeland.

Kjøp billetter til neste hjemmekamp her

• Treningskamp

• Jørpeland stadion

• Onsdag 12. juni kl. 18.00

• Staal - Viking 2-4 (2-2)

• Viking 1. omgang: Amund Wichne – William Husebø, Runar Hove, Sebastian Sørlie Henriksen, Adrian Nilsen Pereira – Sander Amble Haugen, Fredrik Torsteinbø, Johnny Furdal – Usman Sale, Tommy Høiland, Even Østensen

• Viking 2. omgang: Iven Austbø – Sondre Flem Bjørshol, Viljar Helland Vevatne, Tord Johnsen Salte, Rolf Daniel Vikstøl – Kristian Thorstvedt, Samúel Kári Fridjónsson, Ylldren Ibrahimaj – Zymer Bytyqi, Jostein Ekeland, Zlatko Tripic

• Mål av: Daniel Ciach (29. og 43. min.), Johnny Furdal (35. min.), Tommy Høiland (36. min.), Jostein Ekeland (62. min.), Rolf Daniel Vikstøl (90. min.)