OPPSUMMERING: Vi har lagt bak oss to tredjedeler av sesongen

Tyve seriekamper er unnagjort. I denne artikkelen ser vi tilbake på runde 11-20.

Innslupne mål: 20
Flest kamper: Viljar Helland Vevatne, Henrik Heggheim, Joe Bell, Ylldren Ibrahimaj, Fredrik Torsteinbø, Zymer Bytyqi (10/10)
Mest spilletid: Viljar Helland Vevatne (900/900 min)

5. Viking - 18

For oppsummering av første tredjedel, klikk her.

Riktig vei

Etter de første ti seriekampene lå Viking på 10. plass med elleve poeng. De mørkeblå var åtte poeng bak Vålerenga på 3. plass, og tre foran Mjøndalen på kvalifiseringsplass.

Ti kamper senere ligger Berntsens gutter på 7. plass med 29 poeng. Nå hele ti poeng foran Start på kvalifiseringsplassen, med to kamper mindre spilt.

Den første tredjedelen av Eliteserien 2020 var altså ikke mer enn sånn passe. Den andre har vært langt bedre, og har sørget for at man forhåpentligvis har sagt farvel til nedrykksspøkelset, blant annet takket være åtte kamper på rad uten tap og fem strake seire.

I denne perioden har man også tatt farvel med noen mørkeblå helter. Adrian Nilsen Pereira ble solgt til den greske toppklubben PAOK og fortsetter karrieren i Hellas. Eirik W. Henningsen forlot sin post som daglig leder og ble takket av før kampen mot Molde.

Men når noen forsvinner, kommer andre inn. På overgangsvinduets siste dag ble det klart at Samúel Fridjónsson vender tilbake til klubben. Islendingen som var på lån fra Vålerenga i fjor, ble hentet fra den tyske klubben Paderborn og skrev under på en kontrakt som strekker seg ut 2022.

På kontoret tok Eirik Bjørnø over som daglig leder. Om det er Bjørnø-effekten som har slått til, er vanskelig å si. Men Viking er foreløpig ubeseiret i Eliteserien med ham som sjef.

Her følger en oppsummering av de ti siste kampene.

Startet tungt

Andre tredjedel av sesongen startet på Lerkendal. Etter to strake seire, mot henholdsvis Haugesund og Sarpsborg 08, var det igjen optimisme å spore etter den litt trege sesongstarten som kun hadde gitt elleve poeng på de første ti kampene. Men mot Rosenborg gikk det som det altfor ofte gjør: dårlig.

Viking produserte bra med sjanser og spilte en god første omgang i Trondheim. Men da man ikke evnet å få ballen i mål, sto det i stedet 1-0 til hjemmelaget da det ble blåst av for pause. Etter hvilen scoret Rosenborg to ganger til og sørget med det for at det ble et noe forsmedelig 0-3-tap.

Og det skulle bli verre.

I neste runde ventet Kristiansund hjemme på SR-Bank Arena. Et lag Viking hadde god statistikk mot og som det burde være mulig å slå. Men nei.

Veton Berisha sendte Viking i ledelsen, men laget fra Nordmøre snudde kampen og vant 2-1. Nå sto Bjarne Berntsen gutter med minst én fot i nedrykksgjørma, kun to poeng over kvalifiseringsplassen.

Kristoffer Lie Løkberg i duell med Faris Pemi da Viking tapte for KBK. Foto: Carina Johansen / NTB

Gradvis bedre

Turen gikk så videre til Ålesund hvor tabelljumboen ventet. Tangotrøyene tok en tidlig ledelse, men to scoringer fra en Veton Berisha i storform sørget for 2-1-ledelse til pause. Den holdt seg til det gjensto ti minutter. Da utlignet Aalesund på et straffespark Viking burde unngått å gi dem. Og med det ble det poengdeling på Color Line stadion.

Da Stabæk gjestet Stavanger i runden etter, ble det målfest. Gjestene fra Bærum, som ikke har vunnet en tellende kamp i Stavanger på evigheter, sjokkåpnet og ledet 2-0 etter en halvtime. Like før pause reduserte Veton Berisha, og like etter hvilen utlignet Zymer Bytyqi.

Berisha satte sin andre for dagen og gjorde snuoperasjon komplett da vi nærmet oss timen spilt på SR-Bank Arena. Men som mot Aalesund glapp det på slutten, Stabæk scoret og det endte med poengdeling.

Henrik Heggheim, Yann-Erik de Lanlay og resten av De mørkeblå måtte se to poeng glippe på tampen – nok en gang – da Stabæk gjestet byn. Foto: Carina Johansen / NTB

Viking har ikke hatt all verden med bra resultater med seg hjem fra Drammen de seneste årene. Ikke siden 2007 hadde man karret med seg en trepoenger.

Men et selvmål og en scoring av Joe Bell sørget for en etterlengtet seier på Marienlyst stadion. Og det var startskuddet for en seiersrekke man ikke har sett maken til siden Kjell Jonevret var fersk Viking-trener tilbake i 2012.

Molde ble slått i neste hjemmekamp. En kamp som hadde en meget spesiell ramme. Først og fremst fordi Felt O gjorde comeback og fyrte opp stemningen (bokstavelig talt) en god del hakk sammenlignet med det som var blitt normalen etter at pandemien kom med sine restriksjoner.

Men også fordi Viking Fotballs mangeårige daglig leder, Eirik W. Henningsen, ble takket av.

På banen ble det 3-2-seier. Etter en målløs første omgang, sendte Berisha Viking i ledelsen. Gjestene utlignet, men to kjappe fra Ibrahimaj og Torsteinbø sørget for seier, selv om Molde reduserte på overtid.

Felt O satte fyr på tribunen da Molde gjestet SR-Bank Arena. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Ble fryktelig bra

I Kristiansund runden etter tok det helt av. Først scoret Veton Berisha på noe heldig vis etter et flott slått hjørnespark fra Yann-Erik de Lanlay. Så utlignet hjemmelaget, før Berisha igjen på noe heldig, og frekt, vis satte inn 2-1.

3-1 kom på et voldsomt skudd fra Zymer Bytyqi. Et enormt skudd, faktisk, som fortsatt er vanskelig å fatte hvordan han fikk til. Samme mann økte til 4-1 før Kristiansund reduserte to ganger og skapte spenning.

(Zymers vanvittige 3-1-scoring)

Spenningen varte frem til Ylldren Ibrahimaj avsluttet en fin kontring og satte inn 5-3. Et verdig punktum på en flott fotballkveld, sett med Viking-øyne.

Like spinnvilt ble det i neste kamp, hjemme mot Aalesund. Til pause sto det 1-1, noe Viking hadde mest grunn til å være fornøyd med. Men i andre omgang rant målene inn.

Tre Viking-scoringer i løpet av ti minutter mer eller mindre punkterte oppgjøret. Til slutt sto det 5-2, etter blant annet to frisparkperler fra Zymer Bytyi og Joe Bell.

Søndag 27. september ventet Mjøndalen på Consto Arena. En god gjeng Viking-supportere hadde leid seg et par leiligheter på stadion slik at de kunne nyte kampen fra balkongene som ligger ut mot banen.

Mulig det var det som gjorde susen, for det er alltid stor stas med bortesupporteren og god støtte, og Viking vant 2-1 på en middels kveld. Mjøndalen tok ledelsen tidlig. Men Zymer Bytyqi utlignet før pause. I andre omgang scoret Tommy Høiland på lekent vis med hælen etter å ha blitt servert ballen fra Sebastian Sebulonsen, som gjorde et nydelig stykke forarbeid.

Dette var laget femte strake eliteserieseier. En prestasjon man som nevnt må tilbake til 2012 for å finne maken til.

I siste kamp før landslagsspausen, siste av den andre tredjedelen av årets eliteseriesesong, kom Strømsgodset på besøk.

Da det gjensto et kvarter, ledet gjestene 2-0. Så reduserte Viljar Helland Vevatne med et flott hodestøt etter et hjørnespark, før Yann-Erik de Lanlay utlignet på overtid med sin første scoring etter comebacket i mørkeblått.

(Yanni sin deilige utligning)

Utsatte kamper

Treningsuken som ledet opp til den 21. serierunden og møtet med Odd i Skien, fikk en brå stopp da de ble klart at Veton Berisha hadde fått påvist covid-19. Dette medførte at samtlige spillere (med noen få unntak) måtte ut i en ti dager lang karantene.

Som en konsekvens av dette ble kampene mot Odd og Haugesund utsatt. Disse har fått følgende ny dato:

Viking - Haugesund: 27.10 kl. 19.00
Odd - Viking: 4.11 kl 19.00