OPPSUMMERING: En tredjedel er unnagjort

Hvordan har det gått? Hvem har spilt mest? Hvem har scoret flest? Her kommer en liten oppsummering av sesongens ti første kamper.

Annonse:

(Foto: NTB Scanpix)

Skadetrøbbel, lite poeng og enda mindre tilskuere

Ti kamper – en tredjedel – av sesongen har allerede blitt spilt, og det til tross for at det bare er snaut halvannen måned siden avspark i første serierunde.

Det har vært en litt under middels start for Viking, som ligger på tiendeplass med elleve poeng etter tre seire, to uavgjorte og fem tap.

Man har også slitt med en del skader. Spillere som Sondre Flem Bjørshol og Yann-Erik de Lanlay har enda ikke vært på banen, mens Runar Hove, Iven Austbø, Even Østensen og Jefferson de Souza også har mistet en god del kamper etter hvert.

Heldigvis er flere av dem på bedringens vei, og "Yanni" er klar for sin første kamptropp når Viking drar til Trondheim torsdag.

Også Arild Østbø var ute med skade i starten, noe som gjorde at unggutten Trym Ur ble kalt opp i A-troppen. Han er en av flere unge, spennende spillere i stallen. Et par av dem har også markert seg i Eliteserien allerede.

Henrik Heggheim er en av ungguttene som virkelig har markert seg så langt. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

I tillegg til lite poeng på de ti første kampene, har det vært lite publikum på kampene. Dette skyldes ikke de sportslige prestasjonene, men en ikke ukjent global pandemi som har rammet landet siden starten av mars.

Grunnet strenge smittevernhensyn har man begrenset tillatt antall publikum på eliteseriearenaene til 200. Det gjør selsvagt sitt for rammen rundt kampene, selv om de 200 som har møtt opp til sesongens fem første kamper, har gjort sitt for å lage liv.

Uansett, det er liten tvil om at resten av tilskuerne som gjerne ville vært på SR-Bank Arena – og de andre arenaene rundt om – er savnet.

Et nyoppusset Felt O har som de fleste andre feltene på Stadion stått tomt hittil i sesongen. Vi gleder oss til å ønske dere alle velkommen tilbake!

Poeng på tredje forsøk

Viking startet med en smell mot suverene Bodø/Glimt, som nå står med ti av ti seire. Etter en god førsteomgang gikk laget til pause med 2-1-ledelse etter scoringer fra Fredrik Torsteinbø og Even Østensen. Men etter hvilen tok gjestene over og vant 4-2.

Videre gikk turen til Bergen. Der spilte Viking nok en gang en god førsteomgang, men igjen glapp det etter pause og et meget effektivt Brann vant til slutt 3-0.

Sesongens første poeng kom hjemme mot Mjøndalen. Gjestene tok en tidlig ledelse, men Veton Berisha utlignet på straffe like før pause. For øvrig det eneste straffesparket, av fire, Viking har scoret på denne sesongen. 1-1 ble også sluttresultatet.

Stortalentet Sondre Auklend starten kampen og viste godt igjen med sin finslepne teknikk, sitt blikk og ungdommelige pågangsmot.

– Det jeg tenker på når jeg går utpå der er at jeg skal ha det gøy. Gjør det beste du kan og gå ut med lave skuldre, da får du ofte til det du prøver på, sa 17-åringen etter kampen.

Fjerde serierunde var borte mot Vålerenga. Oslo-laget tok ledelsen, men Viking utlignet etter et strålende angrep. Dessverre holdt det ikke helt inn, da hjemmelaget scoret etter en dødball like før slutt og vant.

Lovende debut og tre poeng

På julis første dag kom Sandefjord til Stavanger. Og da kom også sesongens første trepoenger. Etter en målløs førsteomgang, gikk Berntsens gutter ut i hundre etter hvilen og scoret to ganger i løpet av det første kvarteret.

Kristoffer Lie Løkberg fikk sitt første for klubben, mens Veton Berisha scoret sitt andre for sesongen.

– Det er ikke verdens beste fotballkamp fra vår side, men det driter vi litt i. Det eneste vi trengte i dag var tre poeng, så får vi tenke utvikling og hva vi skal bli bedre på i ettertid, sa Kristoffer Lie Løkberg etter kampen.

Kristoffer Lie Løkberg viser hvor mye sesongens første seier betydde. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Dette ble også første kamp hvor Viking holdt nullen. En sterk bidragsyter til nettopp det, var den 19 år gamle midstopperdebutanten Henrik Heggheim, som siden ikke har sett seg tilbake og har spilt samtlige kamper.

Turen gikk så videre til Kristiansand, hvor det første Sørvestlandsderbyet siden 2016 ble spilt. Det tok nesten 75 minutter før ting begynte å skje på Sør Arena. Først scoret Start. Så utlignet innbytter Zymer Bytyqi med et kanonskudd i krysset, slik at det endte 1-1.

Zymer Bytyqi fikk drømmetreff og berget ett poeng i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Fra vondt til verre

Odd kom på besøk i den syvende serierunden. De tok tidlig ledelsen, men Viljar Helland Vevatne stanget en dødball i mål og utlignet etter en times spill. Viking presset på for seiersmålet, men i stedet, mot spillets gang, fikk en av gjestenes spillere full treff og scoret vinnermålet på overtid.

– Det var vondt, bittert, alt på en gang. Fryktelig kjipt. Men litt oss i et nøtteskall akkurat nå, sa en skuffet Vevatne like etter kampslutt.

Et blytung tap som gjorde vondt lenge etter kamp. Men det skulle bli verre.

Neste motstander var Molde borte. De ledet 1-0 etter fem minutter. 2-0 etter tretten. I andre omgang scoret de tre ganger til og gjorde marerittet komplett.

– Vi møter et mye bedre lag og vi henger ikke med når de setter opp tempo i pasningsspillet, slo en ærlig Arild Østbø fast etter nederlaget.

Den kampen var det bare å ristet av seg snarest mulig. For få dager senere ventet Rogalandsderby i Haugesund.

Det ble et brutalt møte med Molde. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Oppturen

De to cupfinalistene fra 2019 møttes i det som må betraktes som en bunnkamp på Haugesund stadion. Viking åpnet knallsterkt og varslet om hva som var i vente tildig da Zymer Bytyqi skjøt i tverrliggeren.

De mørkeblå lignet mer på seg selv enn det vi hadde sett til da i sesongen. Det var solid bakover, og offensivt var man nøyaktige, hurtige og nådeløse. I duellene var det ingen tvil om hvem som ville mest i lokaloppgjøret.

Angrepsrekken Ibrahimaj-Berisha-Bytyqi sørget for 1-0 etter en strålende overgang med både hurtighet og presisjon. Ibrahimaj fikk sette ballen i mål.

Avgjørelsen kom ti minutter før slutt. Johnny Furdal spilte Bytyqi gjennom, og kantspilleren løp, løp og løp, vendte bort en Haugesund-forsvarer og hamret ballen i nettet. Da var det bare å slippe gleden løs!

– Helt nydelig. Det var fortjent. Vi fightet for det og vi viste stolthet, vilje og at dette betyr mye for oss. Det er jeg veldig glad for, sa en sliten Zymer Bytyqi etter kampen.

En fornøyd angrepstrio etter tre poeng i Haugesund.​​​

I den tiende serierunden var Sarpsborg 08 gjester på SR-Bank Arena. Det tok ikke en gang tre minutter før Kristoffer Lie Løkberg avsluttet et vakkert angrep med å sette ballen i mål, og dermed fikk han og lagkameratene en drømmestart på oppgjøret.

Viking scoret enda en gang før pause. Denne gang var det Adrian Nilsen Pereria som gjorde mål etter et hjørnespark, like etter at Veton Berisha hadde bommet på et straffespark.

Samme Pereira satte hodet på et Bytyqi-innlegg like etter pause og sørget for at det ble 3-0.

– Alle viser at de har det kjekt der ute. Vi kjører over dem til tider, og det kunne fort blitt mer. Og så viser vi et Viking-lag som kanskje har vært litt bortgjemt tidligere i sesongen, sa en strålende fornøyd Pereira etter kampen.

Nå venter Rosenborg på Lerkendal.

Tomålscorer Pereira og Viking drar til Trondheim for den ellevte serierunden torsdag. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Statistikk

Kamper (av 10)
10 – Viljar Helland Vevatne, Joe Bell, Fredrik Torsteinbø, Zymer Bytyqi, Veton Berisha, Ylldren Ibrahimaj