Knuste Rosenborg

(Viking - RBK 3-0) Det ble en forrykende aften da Viking søndag slo Rosenborg for første gang siden 2005.

Endelig!

Man kunne merke at det betydde noe ekstra å vinne denne kvelden. Noe som har bygget seg opp i 15 år. Å slå Rosenborg har aldri vært en umulig oppgave, men for Viking har det vært særdeles vanskelig å få til i seriespill. Ikke siden 2005 har man greid det.

Da Viljar Helland Vevatne satte ballen i mål etter et hjørnespark like før pause, var det Vikings tredje scoring for kvelden. Veton Berisha hadde åpnet showet da han scoret på et straffespark før det var gått ti minutter. Et straffespark Viking ikke skulle hatt, da handsen det korrekt ble blåst for skjedde utenfor boksen.

Men straffe og scoring ble det. Så jagde Yann-Erik de Lanlay, den tidligere Rosenborg-spilleren som gjorde comeback i mørkeblått mot nettopp Rosenborg på Lerkendal, et tilbakespill til André Hansen. "Yanni" ble truffet av utsparket til Hansen og ballen trillet i mål – 2-0 midtveis i første omgang.

– Det smakte veldig godt. Jeg er storfornøyd nå, sa "Yanni" etter kampen.

I andre omgang var det Viking som fortsatte å skape sjanser. Rosenborg fikk én stor mulighet, men da var Austbø på plass og viste klasse.

– I dag gjør vi en veldig god kamp og gjennomfører planen til punkt og prikke, sa målscorer Veton Berisha til Eurosport etter kampen.

Han hadde en meget god dag på jobben, og kunne med litt mer tur hatt to scoringer til. Men tverrliggeren sto i veien.

– Jeg er faktisk utrolig fornøyd med de to avslutningene, så det var synd de ikke gikk i mål. Men sånn er det, sa Berisha.

Veton Berisha satte inn sitt tolvte mål for sesongen. Foto: Carina Johansen / NTB

Bjarne Berntsen kalte seieren "en fantastisk opplevelse", og pekte blant annet på at man hadde de nødvendige marginene med seg. Men viktigst av alt ble kampplanen fulgt.

– Vi var veldig klare på hvordan vi skulle ta Rosenborg. Da måtte vi være ganske tighte, veldig samlet lag, og så måtte vi kjøre et vanvittig tempo i overgangene. Vi fikk veldig mange gode brudd, og det var mye bra spill fremover på banen , fortalte han Eurosport og fremhevet prestasjonene til "Yanni" og Veton.

Seieren sender Viking opp på 33 poeng. Og man har lagt både Stabæk og Haugesund bak seg. Selv om det er en stund siden man snakket om nedrykksstrid i samme setning som Viking, er Berntsen lettet over at man nå kan legge den saken helt død.

– Nå har vi de 33 poengene og slipper å føle at vi må se bak oss på tabellen hele tiden, sa han.

Nå venter en 14 dagers landslagspause. Så går turen til Sarpsborg for å jakte flere poeng.

Bjørshol fra start

Som mot Odd på onsdag ble det det også denne gang gjort fem bytter i startoppstillingen. I målet var Iven Austbø tilbake, etter at tidligere Rosenborg-keeper Arild Østbø fikk sjansen forrige kamp. I forsvaret var Sondre Flem Bjørshol på plass på høyrebacken igjen. Han sto over og var ikke med til Skien.  Kaptein Viljar Helland Vevatne, som sonet karantene mot Odd, var inne som midtstopper ved siden av Henrik Heggheim.

På midtbanen var Fredrik Torsteinbø sammen med Kristoffer Lie Løkberg og Ylldren Ibrahimaj. I angrepsrekken var Zymer Bytyqi igjen å finne.

Viking sto med fire strake kamper uten seier, etter en rekke på fem seire. Rosenborg er Eliteseriens formlag, og tidligere Viking-trener Åge Hareides mannskap kom til Stavanger for å sikre seg tre viktige poeng i sølvjakten.

Himmelens lys var slått av, men flomlysene tente da de to øverste lagene på maratontabellen sparket i gang sine 24. kamper for sesongen like over klokken 18.00.

To kjappe – og en etterpåklatt

Rosenborg, som har hentet hjem den ene tidligere landslagsprofilen etter den andre, både på banen og trenerbenken, var ute etter å ødelegge kvelden til Viking for n-te gang. Men det var De mørkeblå som gikk rett i angrep og skaffet det første hjørnesparket – uten at det slo ut på andre statistikker enn den for antall hjørnespark.

Men syv minutter ut i kampen var det duket for å oppdatere også målprotokollen.

Viljar Helland Vevatne slo en lang ball opp mot Veton Berisha. Berisha løp i duell med Tore Reginiussen og Rosenborg-stopper fikk ballen i armen da den kom ned.

Det mente dommer Kai Erik Steen at kvalifiserte til straffespark, og dermed fikk Berisha en ypperlige mulighet til å score sitt tolvte mål for sesongen.

Fra ellevemetersmerket var Berisha sikker, dermed 1-0 før det var spilt ti minutter.

Og det skulle bli enda kjekkere. Ti minutter etter 1-0, kom 2-0. Tidligere Rosenborg-spiller Yann-Erik de Lanlay jaget et tilbakespill til keeper. Det fikk han betalt for, da André Hansen skjøt ballen rett i "Yanni" og i mål, og med det sto det plutselig 2-0 på SR-Bank Arena.

– Det er første gang André gjør det der, så det kommer sikkert ikke til å skje igjen, sa de Lanlay om tabben til sin tidligere lagkamerat.

Etter dette satte Rosenborg inn et voldsomt trykk, og Viking fikk nok å henge fingrene i defensivt. Men heroisk innsats av oppofrende Viking-spillere hindret scoring imot.

Halvtimen ut i kampen fikk Viking en god kontringsmulighet. Yann-Erik de Lanlay slo en strålende krosser fra langt inne på egen banehalvdel og frem til Zymer Bytyqi høyt oppe i banen på venstresiden. Han tok ballen med seg, utfordret og skar inn før han prøvde å legge ballen opp i lengste kryss. Denne gang gikk ballen like over.

Selv om gjestene hadde ballen mye, sto Viking meget godt imot og kontrollerte. Og når sjansen bydde seg til å angripe, lot man seg ikke be to ganger.

Like før pause fikk Viking hjørnespark. De Lanlay slo over på bakre hvor ballen ble headet tilbake igjen. Etter å ha vært innom flere hoder landet den til slutt på Rolf Daniel Vikstøls panne. Han stupte frem inne på fem meter og sendte ballen i stolpen. På returen hadde Vevatne åpent mål, og han gjorde ingen feil og satte inn 3-0.

Og da ble det naturligvis trampeklapp da laget gikk i garderoben like etter.

Viljar helland Vevatne var tilbake med storspill og scoring ette rå ha sonet karantene forrige kamp. Foto: Carina Johansen / NTB

Full kontroll – kunne hatt flere

Fulle av selvtillit kom Viking til andre omgangs første scoringsmuligheter. Yann-Erik de Lanlay var først ut, da han skjøt like utenfor. Så var Ylldren Ibrahimaj farlig frempå etter et innlegg fra Bytyqi, men Hansen i RBK-buret var på plass og reddet.

Og det fortsatte i det sporet.

Veton Berisha vippet ballen over Hansen og traff tverrliggeren. På returen kom Torsteinbø, men hans avslutning ble litt for svak og Rosenborgs målvakt avverget.

På dette tidspunktet, en time ut i kampen, sto Rosenborg uten en eneste målsjanse. Mens Viking hadde hatt flere og sto med tre mål.

Berisha fortsatte å skremme Rosenborg, spesielt André Hansen. Etter 62 minutter ladet han kanonen, stilte inn siktet og curlet ballen over keeper og i tverrliggeren ut, nok en gang. Like etter var gjestene skumle.

Vi måtte vente til det 65. minutt før Rosenborg fikk sin første sjanse. Den var til gjengjeld meget god.

Ballen ble slått inn fra høyre. Inne i feltet kom innbytter Rasmus Wiedesheim-Paul. Han stanget ballen mot mål, men der var Iven Austbø og gjorde en vanvittig god redning og fikk slått over til hjørnespark.

Neste mulighet gikk til Viking. Ylldren Ibrahimaj skjøt fra like utenfor sekstenmeteren. Hansen måtte ut i full strekk for å redde. Torsteinbø plukket opp retruen og serverte Løkberg som avslutett på direkten. Der var Hansen nok en gang med en glimrende redning og reddet laget fra enda flere baklengs.

Så mye mer skjedde ikke i kampen. Men tre poeng, tre scoringer og smultring er da mer enn nok på en søndags kveld.

Bjarne Berntsen slipper å uroe seg mer for nedrykk – 33 poeng er i boks! Foto: Carina Johansen / NTB

24. serierunde, Eliteserien
Søndag 8. november kl. 18.00, SR-Bank Arena
Viking - Rosenborg 3-0 (3-0)

Viking: Iven Austbø – Sondre Flem Bjørshol (Sebastian Sebulonsen fra 76'), Viljar Helland Vevatne (K), Rolf Daniel Vikstøl – Ylldren Ibrahimaj (Samúel Fridjónsson fra 87'), Kristoffer Lie Løkberg, Fredrik Torsteinbø – Yann-Erik de Lanlay (Sondre Auklend fra 87'), Veton Berisha (Tommy Høiland fra 76'), Zymer Bytyqi (Even Østensen fra 87')

Benk: Arild Østbø, Michael Crowe, Axel Andrésson, Tommy Høiland, Even Østensen, Sebastian Sebulonsen, Sondre Auklend, Samúel Fridjónsson

RBK: André Hansen – Erlend Dahl Reitan, Tore Reginiussen, Hólmar Örn Eyólfsson, Pa Konate – Kristoffer Zachariassen, Per Ciljan Skjelbred, Markus Henriksen – Carlo Holse (Edvard Tagseth fra 82'), Dino Islamovic, Emil Konradsen Ceide (Rasmus Wiedesheim-Paul fra 62')

Benk: Julian Faye Lund, Vegar Eggen Hedenstad, Rasmus Wiedesheim-Paul, Even Hovland, Edvard Tagseth, Gjermund Åsen, Waren Kamanzi

Mål av: 1-0 Veton Berisha (str. 9'), 2-0 Yann-Erik de Lanlay (20'), 3-0 Viljar Helland Vevatne (42')