Ibrahimaj med to mål i sterk borteseier

(S08 - Viking 1-2) Forrige kamp ble Rosenborg slått for første gang på 15 år. Søndag kveld tok Viking sin første seier i Sarpsborg på fem år.

Kort fortalt

Som i fjor havnet Viking under borte mot Sarpsborg 08. Men i år scoret hjemmelaget kun én gang. Så da Viking puttet to som i fjor, betydde det tre poeng med hjem til Stavanger.

Etter en målløs førsteomgang, var det Sarpsborg 08 som tok ledelsen et lite stykk ut i andre. Bjørn Inge Utvik var sist på ballen etter et hjørnespark.

Ylldren Ibrahimaj hadde derimot andre planer. Først var han fremme og satte inn en retur etter rundt timen spilt. Så limte han ballen bort i lengste for keeper og sørget for en deilig snuoperasjon.

Seieren tar Viking opp på 36 poeng. Fortsatt er laget nummer syv på tabellen. Allerede lørdag er det duket for sørvestlandsderby når Start kommer på besøk til SR-Bank Arena. Den kampen har avspark klokken 16.00.

Et skår i gleden over søndagens seier er at tre spillere pådro seg gule kort slik at de må sone karantene neste runde. Dette gjelder Kristoffer Lie Løkberg, Rolf Daniel Vikstøl og tomålsscorer Ylldren Ibrahimaj.

Stilte uforandret

Bjarne Berntsen og trenerteamet så ingen grunn til å gjøre endringer på laget som slo Rosenborg 3-0 før landslagspause og ga samme elleve sjansen fra start også mot Sarpsborg 08.

Joe Bell var tilbake etter å ha sonet karantene, og tok plass på benken. Runar Hove og Johnny Furdal, som begge er langtidsskadde, var hjemme i Stavanger.

Hjemmelaget måtte greie seg uten toppscorer Mustafa Abdellaoue og tidligere Viking-spiller Jørgen Horn. Begge ute med skade. I tillegg var angriperne Guillermo Molins og Alexander Ruud Tveter ute med skade.

Berisha nære – vertene nærmest

Det tok nesten et kvarter før vi fikk se noe som kunne minne om en scoringsmulighet på Sarpsborg stadion. Veton Berisha fikk ballen og avsluttet fra spiss vinkel, men skuddet ble for enkelt for David Mitov Nilsson i hjemmelagets mål.

Samme mann fikk kampens første store sjanse. En lignende situasjon som litt tidligere, men denne gang fikk Berisha dreis på avslutningen og keeper måtte kjapt ned å slå ballen unna. Sarpsborg 08 fikk beinet ballen ut til hjørnespark.

Neste mulighet skulle komme på nettopp et hjørnespark. Ballen havnet på hodet til Fredrik Torsteinbø som headet like til side for mål.

Et lite overtak sjansemessig til Viking. Ellers var det jevnspilt første halvdel av omgangen.

Vertenes første sjanse kom etter en halvtime. Blåtrøyene kombinerte fint utenfor Vikings boks, kom seg gjennom og slo hardt inn foran mål. Der kom begge lags spillere på blank kasse, men det var et Viking-bein som nådde den først og sørget for at det kun ble et hjørnespark.

Noen minutter senere fikk Sarpsborg 08 en enorm sjanse. Viking havnet under press inne i egen boks. Til slutt fikk Tobias Heintz servert ballen på ti meter. Han fyrte av, men traff skulderen til Viljar Helland Vevatne som sto foran mål. Og dermed endret den akkurat nok retning til at den gikk over i stedet for inn i buret til Iven Austbø, som viste sin takknemlighet til kapteinen ved å gi ham en skikkelig klem.

Fredrik Torsteinbø fikk en ny mulighet med hodet like før pause. Berisha la inn fra høyre. På første stolpe kom Torsteinbø, men headingen gikk over.

Viljar Helland Vevatne ble redningsmann da han sto i veien for en kjempesjanse til hjemmelaget. Her rydder han opp i en annen situasjon. Foto: Christoffer Andersen / NTB

To ganger Ibrahimaj er lik tre poeng

Bjarne Berntsen fortalte Eurosport at han var fornøyd med hvordan gutten ofret seg defensivt i første omgang, men likte ikke det laget gjorde med ballen og hvor enkelt man mistet den.

Viking-treneren måtte se hjemmelaget få andre omgangs første mulighet. Ole Jørgen Halvorsen klemte til fra langt hold, emn skuddet var hardt og godt plassert, så Iven Austbø måtte strekke seg mot sitt venstre kryss og slå ballen over til hjørnespark.

Det var Sarpsborg 08 som hadde initiativet. Og åtte minutter ut i omgangen kom scoringen.

Bjørn Inge Utvik sendte hjemmelaget i ledelsen. Foto: Christoffer Andersen / NTB

Hjemmelaget fikk et av sine mange hjørnespark. Inne foran mål var det stor trafikk, og Bjørn Inge Utvik fikk kneet på ballen slik at den gikk inn i nettet.

Joe Bell kom inn for Kristoffer Lie Løkberg etter 58 minutter. Løkberg hadde like før fått sitt fjerde gule kort, noe som betyr at han må stå over hjemmekampen mot Start neste lørdag. Også Rolf Daniel Vikstøl må stå over mot sine gamle lagkamerater grunnet for mange gule kort.

Kristoffer Lie Løkberg pådro seg sitt fjerde gule kort for sesongen og må stå over mot Start. Foto: Christoffer Andersen / NTB

Kort tid etter fikk "Yanni" en god sjanse da han skjøt fra like utenfor sekstenmeteren. Skuddet ble slått over til hjørnespark. Også det skulle bli farlig.

For etter at det så ut til at hjemmelaget fikk ryddet unna, skjøt xxx. David Mitov Nilsson var nede og reddet, men måtte gi retur. Den var Ylldren Ibrahimaj først på, og han satte ballen enkelt i mål. Dermed var vi like langt på Sarpsborg stadion.

Nå var Viking mye mer med i kampen, og rullet opp angrep etter angrep. Midtveis i omgangen gikk målscorer Ibrahimaj ned inne i Sarpsborg 08 sin boks, men dommer vinket spillet videre.

Berisha og Ibrahimaj kombinerte fint like etterpå. Det resulterte i at Berisha fikk skutt fra skrått hold, men ballen suste på utsiden av stolpen og i nettveggen.

Fem minutter senere smalt det fra Ibrahimaj.

Igjen var Berisha involvert. Denne gang prøvde han å legge inn, men en av hjemmelagets spillere fikk blokkert. Ballen spratt ut til Ylldren Ibrahimaj, som fra 18 meter skjøt via stolpen og i mål. Med det var oppgjøret snudd, og Viking var i ledelsen.

Hjemmelaget greide ikke å true Viking nevneverdig siste del av kampen. Og da endte det med Vikings første seier på Sarpsborg stadion siden 2015.

Veton Berisha jubler med Ylldren Ibrahimaj etter 2-1-scoringen. Foto: Christoffer Andersen / NTB

25. serierunde, Eliteserien
Søndag 22. november kl. 18.00, Sarpsborg stadion
Sarpsborg 08 - Viking 1-2 (0-0)

Viking: Iven Austbø – Sondre Flem Bjørshol (Axel Andrésson fra 90'), Viljar Helland Vevatne (K), Rolf Daniel Vikstøl – Ylldren Ibrahimaj, Kristoffer Lie Løkberg (Joe Bell fra 58'), Fredrik Torsteinbø (Tommy Høiland fra 90') – Yann-Erik de Lanlay (Sebastian Sebulonsen fra 90'), Veton Berisha, Zymer Bytyqi (Even Østensen fra 90')

Benk: Arild Østbø, Axel Andrésson, Joe Bell, Tommy Høiland, Even Østensen, Sebastian Sebulonsen, Sondre Auklend, Jefferson de Souza, Samúel Fridjónsson

S08: David Mitov Nilsson – Magnar Ødegård (Sulayman Bojang fra 85'), Bjørn Inge Utvik, Mikael Dyrestam, Ole Jørgen Halvorsen, Nicolai Næss, Gaute Vetti, Joachim Thomassen (Joachim Soltvedt fra 76') – Anton Salétros, Tobias Heints, Jonathan Lindseth (Mohamed Ofkir fra 76')

Benk: Simon Thomas, Laurent Mendy, Anwar Elyounossi, Sulayman Bojang, Jordan Adéoti, Mohamed Ofkir, Joachim Soltvedt

Mål av: 1-0 Bjørn Inge Utvik (53'), 1-1 Ylldren Ibrahimaj (60'), 1-2 Ylldren Ibrahimaj (72')