Høiland scoret og sørget for tre nye poeng

(Mjøndalen - Viking 1-2) Tommy Høiland kom inn fra benken og brukte hælen til å score sitt første for sesongen. Det holdt til Vikings femte strake seier i serien, noe som ikke har skjedd siden sommeren 2012.

(Foto: Terje Bendiksbye / NTB scanpix)

Seier på en dårlig dag

– En fantastisk lagmoral og knallhard jobbing hele veien. Og så har vi enkeltspillere som kan avgjøre.

Slik forklarer Viking-trener Bjarne Berntsen lagets seiersrekke i Eliteserien. En rekke som for første gang siden 2012 står på fem kamper.

Han fikk se en kamp som artet seg som forventet; med kriging, dødballer og kontringer som måtte hindres. Allerede tre minutter ut i oppgjøret glapp det på dødball imot, da Sondre Liset stanget hjemmelaget i ledelsen.

Tung start på kampen da Sondre Liseth scoret etter bare tre minutter. Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Vi gjør en dårlig førsteomgang og så hever vi oss litt i andre omgang. Men alt i alt en dårlig prestasjon og vi er heldige som får med oss en seier i dag, sier Tommy Høiland til Eurosport etter kampen.

Han kom inn til pause på stillingen 1-1, og endte med å bli matchvinner da han ordnet 2-1 på lekkert vis drøye tyve minutter før slutt.

– Jeg ser at ... lurer på om det er Sebulonsen som gjør et vanvittig raid på høyresiden, så tenker jeg egentlig bare å komme meg foran stopperne. Så får jeg satt den inn med hælen.

Slik forklarer Høiland sin første scoring for sesongen, som helt korrekt ble assistert av Sebastian Sebulonsen.

Han hadde bare vært på banen i noen sekunder, Sebastian Sebulonsen, da han på elegant vis dro seg forbi et par Mjøndalen spillere ute på høyresiden og slo inn lavt.

På første stolpe kom Høiland, som hadde erstattet en skadet Veton Berisha i pausen, og flikket ballen i mål med hælen.

Like før dette hadde hjemmelaget hatt to gigantiske sjanser, som Viking måtte avverge på strek. Og Viking var heldige som fikk med seg alle tre poengene.

– Det er alltid kjekt å vinne fotballkamper, det er jo det vi jobber for. Så er det viktig å gjøre det på en dårlig dag som i dag, forteller Høiland som mener laget må heve nivået fra det som ble vist i dag.

Seieren gjør at Viking beholder 7. plassen og kryper enda nærmere Kristiansund som ligger like over.

Neste helg kommer Strømsgodset til Stavanger.

Havnet under tidlig

Rolf Daniel Vikstøl sonet karantene for fire gule kort. Det gjorde at Viljar Helland Vevatne tok plass på venstrebacken. Til høyre kom Sondre Flem Bjørshol inn. Hans første seriestart siden siste serierunde i fjor. Ellers var laget det samme som startet mot Aalesund.

Sondre Flem Bjørshol var endelig tilbake, etter et langt skadeopphold. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Hjemmelaget startet offensivt, gikk rett i angrep og skaffet seg to tidlige hjørnespark. På det andre scoret de.

Ballen ble slått over på bakre stolpe. Der var tidligere Viking-spiller Markus Nakkim høyest. Han headet tilbake inn foran mål, hvor Sondre Liseth satte hodet til og stanget bruntrøyene i ledelsen.

Viking ristet av seg skuffelsen og spilte seg frem til noen muligheter. Først ved Ylldren Ibrahimaj, som headet et innlegg fra Zymer Bytyqi over mål, så ved Fredrik Torsteinbø, som tok ballen ned og fyrte av på volley, men rett i en forsvarer.

Mjøndalen fikk så en god sjanse ved Fredrik Brustad. Men Iven Austbø var på plass og reddet avslutningen fra skrått hold. Laget som har scoret klart færrest mål i Eliteserien så tidvis giftige ut på vei mot Vikings mål.

Og tyve minutter ut i kampen, etter et Viking-hjørnespark, lå ballen i mål bak Austbø igjen. Mjøndalen kontret hurtig og Brustad slo inn foran mål. Der kom Ibrahim og satte ballen i nettet, men heldigvis vinket dommer for offside.

Ibrahim skadet skulderen i duellen med Austbø og måtte byttes ut.

Viking slet litt med å spille seg til sjanser. Mjøndalen jobbet godt defensivt i en stram, lav 4-5-1-formasjon, og det ble mye balltrilling mellom de hvitkledde. Men etter hvert slo hjemmelagets mur sprekker.

Etter en halvtime fikk Sondre Flem Bjørshol muligheten til å avslutte da Torsteinbø la ballen ut til ham på om lag ti meter. Men fra skrått hold skjøt høyrebacken et godt stykke over.

Men like etter sørget han for at det ble utligning.

Bjørshol kombinerte fint med Jefferson de Souza på høyresiden og slo inn. Ball gikk langs bakken og forbi samtlige, og på bakre stolpe lå Bytyqi og ventet. Han gjorde ingen feil og satte inn sin åttende scoring for sesongen. Dermed 1-1.

Zymer Bytyqi scoret sitt åttende mål for sesongen. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Veton Berisha fikk muligheten til å sende Viking i ledelsen minuttet etter, men Makani i Mjøndalen-buret gjorde en god redning.

Innbytterne avgjorde

Etter pausen kom Even Østensen inn for Jefferson de Souza. Dette for å få inn mer fysikk på topp, ifølge Bjarne Berntsen. I tillegg kom Tommy Høiland inn for Veton Berisha.

Begge innbytterne scoret for øvrig i den legendariske 4-2-kampen i 2018.

Viking kom bedre i gang i andre omgang enn i starten av kampen, og la tidlig et press på Mjøndalen. Uten at det resulterte i all verden foran mål.

Etter dette bølget det litt frem og tilbake. Hjemmelaget fikk overgangsmuligheter, men var relativt beskjedne med å sende frem folk.  Viking prøvde seg, men de store sjansene uteble.

Omgangens første virkelig store sjanse kom etter 65 minutter. Viljar Helland Vevatne slo inn fra venstre og Ibrahimaj headet like over.

Så var det Mjøndalens tur. To ganger i løpet av få sekunder reddet Viking bruntrøyenes avslutninger på streken. Heldigvis slapp man med skrekken. Så kom et superbytte!

Det ble en knalltøff bortekamp for Joe Bell og lagkameratene. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Sebastian Sebulonsen kom inn for Sondre Flem Bjørshol. Han løp rett opp i angrep, fikk ballen, dro seg forbi et par mann og slo inn foran mål. Der kom Tommy Høiland løpende mot første stolpe. Spissen flikket ballen på herlig frekt vis i mål og sendte Viking i føringen med tyve minutter igjen å spille.

Ti minutter senere var han nære på sette sin andre for kvelden. Etter fint forarbeid fra Zymer Bytyqi, havnet ballen hos Even Østensen. Han la den videre til Høiland på første touch, og Høiland avsluttet med venstrefoten på direkten. Ballen skrudde utover, akkurat såpass langt at den traff stolpen og gikk ut.

Mjøndalen var langt fra ufarlige. Flere ganger kom de seg til avslutninger, og stort sett hver gang kom de nære. Men det ble med det: Nære.

Viking fikk en god mulighet på overtid, men det kom ikke flere scoringer. Dermed kom den femte strake seieren i Eliteserien, noe som ikke har skjedd på lenge.

En stor takk til supporterne som hadde fikset seg tre balkonger på stadion og støttet laget kampen gjennom!

Spillerne takket fansen som hadde tatt turen til Mjøndalen. Foto: Terje Bendiksby / NTB