Godt i gang med Skoleløftet

I samarbeid med SLB og Læringsmiljøsenteret ved UIS startet vi høsten 2024 prosjektet Skoleløftet. Prosjektet skal bidra til å styrke felleskapsfølelsen og klassemiljøet i 5. og 6.klasse ved å trekke paralleller fra fotballen. Her kommer en status fra arbeidet så langt.

Annonse:

Høsten 2024 inviterte vi 5. og 6.klasse fra hele regionen til å søke om muligheten for deltagelse i Skoleløftet.

I løpet av to uker fikk vi 150 søknader fordelt på 50 ulike skoler. Totalt 30 klasser fordelt på 16 forskjellige fra Tonstad i sør til Erfjord i nord fikk tilbud om å til delta i 24/25.

I september ble samtlige lærere invitert til kickoff på Lyse Arena. Her ble innholdet i prosjektet presentert og forventninger knyttet til det. 

Kickoff på Lyse Arena for klassens lærere
Kickoff på Lyse Arena for klassens lærere

Program i fire faser

Alle klasser skal gjennom fire faser og besøk. Elevene får to ganger besøk på egen skole, i tillegg til å bli invitert til Jåttåvågen ved to anledninger.

Første fase

I oktober og november fikk alle klassene besøk av leder av Skoleløftet Cathrine Lanne, og flere SLB-ansatte.

Første besøk går over 2 skoletimer og har fokus på "bli kjent-leker". Dette for å skape trygghet i klasserommet.

Videre snakkes det om hvordan mennesker utvikler seg dersom de er i et trygt og godt miljø. Viktige verdier som inkludering, tilhørighet og vennskap blir presentert for å trekke paralleller til hva vi i Viking jobber med i alle våre garderober for å kunne prestere best mulig på banen.

For å fremme disse verdiene, sammen med innsats og nysgjerrighet får alle klassene hver sin "Stjernetavle". Det er en belønningstavle hvor målet er å  samle totalt 60 fotballer som resulterer i 6 ulike gullstjerner gjennom gode handlinger. Når klassen har nådd 6 gullstjerner, går de videre til fase to.

Klassen gjennomfører ulike leker for å bli bedre kjent
Klassen gjennomfører ulike leker for å bli bedre kjent

Fase to

I fase to får elevene komme til Lyse Arena en hel skoledag der praktisk læring står i fokus. Her er tema samarbeid, kommunikasjon og felleskap. Elevene reflekterer rundt menneskene som en del av jordas bærekraft og hvordan de kan bidra til at vi sammen kan nå FNs bærekraftsmål.

Samtidig som vi tar vare på jorda må vi også ta vare på oss selv. Her kommer både fysiske og psykisk helse inn. Elevene blir delt inn i arbeidsgrupper som skal gjennom problemløsing, oppgaver knyttet til kjemi, kommunikasjon og mekanisk arbeid.

Alle oppgavene er hentet ut fra hva man kan møte i en arbeidshverdag hos SLB. I løpet av dagen får elevene også omvisning på stadion og i vårt museum. Avslutningsvis på dagen gis de noen praktiske oppgaver de kan jobbe videre med på skolen.

Hafrsfjord skole på besøk 
Hafrsfjord skole på besøk 
Elevene samarbeider om å montere en ventil
Elevene samarbeider om å montere en ventil

Fase tre og fire

Denne uken gjennomfører de siste klassene sitt besøk i fase to. Så raskt "Stjernetavlen" fylles opp med 6 nye gullstjerner går klassene videre inn i tredje og nest siste fase. Her vil elevene få besøk av spillere fra herre- og damelaget sammen med Cathrine. Sammen gjennomfører de en fotballøkt med fokus på inkludering.

Fjerde og siste fase er felles for samtlige klasser og elever. I juni inviteres lagene til fotballfest på Lyse Arena hvor de får anledning til å være Vikingspiller for en dag.

Vi rigger opp en fotballturnering med fokus på vennskap, inkludering, felleskap og Fair Play som elevene får dele med foreldre og familie på tribunen. 

I garderoben traff vi Jone Berg
I garderoben traff vi Jone Berg

Gode tilbakemeldinger

Vi er nå halvveis i prosjektet for skoleåret 24/25. Skoleløftet evalueres kontinuerlig sammen med deltagende elever, lærere, SLB og ikke minst Læringsmiljøsenteret.

Sistnevnte sitter med faglig ekspertise som bidrar til å skape best mulig forutsetninger for å skape et undervisningsopplegg som kan styrke felleskapene i de ulike klasserommene.

Det er svært gledelig å lese rapportene og høre direkte fra både elever og lærere om hvordan de opplever prosjektet bidrar til en bedre skolehverdag.

Damespillerne Frida Skoglund Pedersen, Ida Holm Neset og Hannah Handeland stilte til foto
Damespillerne Frida Skoglund Pedersen, Ida Holm Neset og Hannah Handeland stilte til foto

Lærer fra Storhaug skole sier følgende:

– Klassemøtene er kjekke, de er blitt flinkere på å fortelle om hva som er utfordrende i klassen, hva de liker med klassen og hva de tenker er lurt at vi jobber videre med. Kapteinslaget er flinke til å motivere og komme med konkrete tips og råd til hva vi skal gjøre for å få flere gullballer. De er også bedre til å inkludere hverandre i friminuttene, og har kjekke aktiviteter hvor både guttene og jentene er med. Det å være en del av Skoleløftet er veldig kjekt.

Elever fra Kvernevik skole sier følgende:

– Vi merker at vi har blitt bedre på å inkludere hverandre, og føler at alle i klassen vil hverandre godt. Vi føler oss mer som et lag. Vi gleder oss til vi skal på besøk til Viking.

Sammen med SLB og Læringsmiljøsenteret gleder vi oss til resterende halvdel av prosjektet og ser frem til den store Fotballfesten for 600 elever på Lyse Arena i juni!

Mer om prosjektet kan du les her.

Annonse fra Eliteserien:
Publisert: 18.02.2025, oppdatert: 19.02.2025
Skrevet av: Cathrine Lanne