Godt i gang med oppkjøringen

Allerede 4. januar var damelaget i gang med årets sesongoppkjøring. Etter at fjorårssesongen gikk i vasken, krysser man nå fingrene for at det blir seriespill for lagene i 2. divisjon i år.

– Det har blitt en del trappetrening og løping, smiler lagleder Ellen Heggheim når hun forteller om oppkjøringen så langt.

Kulden vi ikke har opplevd maken til på ti år og koronarestriksjoner har gitt noen utfordringer for damelaget så langt. Derfor har det blitt en del fysisk trening de første ukene av årets oppkjøring, noe som jo heller ikke er unormalt på denne tiden.

I og med at samtlige spillere er under 20 år, er det nå åpnet opp for trening med nærkontakt. Noe spillerne selvsagt er glade for.

Jentene trener fem-seks ganger i uken. Noen trener også på dagtid på skolen. Så det blir mye fotball. Når vi stikker innom trening, er laget i full sving inne i Vikinghallen.

Ute på feltet leder hovedtrener Helge Aune én gruppe i aktivitet. Tidligere Toppserie- og landslagsspiller, nå spillerutvikler i Viking FK, Gry Tofte Ims tar seg av en annen. Hun er ny rundt A-laget denne sesongen og bidrar to ganger i uken med sin kompetanse og enorme erfaring.

En annen som er ny, er keepertrener Dino Serdarevic. Han kommer fra Randaberg Fotball og vil være mye involvert rundt A-laget, blant annet ved å bidra på kampdag og med analyse. I tillegg er han med som keepertrener for rekruttlaget samt hovedtrener for yngre aldersklasser i klubben.

Et strålende 2019

Ellen forteller om en motivert og treningsvillig gruppe. Selv tar hun seg av dem som av ulike årsaker ikke kan være med på spilldelen. Da går det i både utholdenhet og styrke. Hun er ellers tett på jentene og fungerer som et mellomledd mellom spillerne og trenerne, og er gjerne den de går til når de har behov for en prat.

Trenerne Helge Aune og Egil Østenstad sammen med lagleder Ellen Heggheim.
Trenerne Helge Aune og Egil Østenstad sammen med lagleder Ellen Heggheim.

På tampen av 2019 var det en del spillere som hadde behov for nettopp det – en prat. Da kjempet det unge Viking-laget om opprykk til 1. divisjon – mange av dem også om NM-tittelen for J16 – og den mentale biten ble for alvor en faktor å håndtere. 

Det ble ikke opprykk. Målforskjell sørget for at det glapp i kvalifiseringsspillet, etter at Viking hadde sneket seg forbi Bryne i siste serierunde og kapret 1. plassen i avdelingen. Men året sett under ett, var strålende.

Klubbens jenter vant det meste de var med på. Fra Dana cup via NM for J16 til avdelingen sin i 2.divisjon. I tillegg rykket også rekruttlaget opp.

Kontrastenes år

Da 2020 kom skulle man bygge videre på suksessen fra 2019. Man var topp motiverte og godt trente; nå skulle man stå distansen ut og opprykket skulle sikres.

Så kom koronapandemien og endret alt.

– Det var et tøft år i fjor, slår Ellen fast.

– Vi så ikke omfanget i starten, så da ble jo alt bare utsatt. Våren var preget av forventinger og skuffelser, forventninger og skuffelser, forteller hun videre.

Ikke før langt ute i september kom den endelig beskjeden om at det ikke kom til å bli noe sesong for lagene i 2. divisjon og nedover. Kun Toppserien og 1. divisjon fikk spille. 1. divisjon som Viking var så nære å kvalifisere seg for høsten 2019.

Men jentene håndterte avlysningen bra, og fortsatte å trene hardt. Og da den lokale U20-serien kom på banen, fikk de en opptur på slutten av sesongen

Det ble til slutt spilt kamper i fjor. Og jentene gikk helt til topps i den lokale U20-serien.
Det ble til slutt spilt kamper i fjor. Og jentene gikk helt til topps i den lokale U20-serien.

– Det var jo fantastisk at kretsen satte den turneringen i gang. Da var jo spillerne så sugne på å spille kamp, så det var veldig gøy, sier Ellen som går inn i sin tredje sesong med laget.

Selv om motstanden ikke ble den samme man hadde fått i 2. divisjon, gikk de inn med fokus og sult, innstilte på å vinne – noe de også gjorde.

I finalen inne i Randaberg Arena i slutten av november slo Viking 2. divisjonskollega Haugar 3-1, etter scoringer av Hanne Sæthre Jakobsen (2) og Vilde Bakke-Andersen.

Storsatsing

I høst ble det kjent at Viking Fotball AS og Viking FK slår seg sammen for å styrke satsingen rundt klubbens A-lag for kvinner.

Avtalen innebærer blant annet kompetanseutveksling og kompetanseheving på trenersiden, og at markedsavdelingen i Viking Fotball bidrar for å synliggjøre kvinnene enda mer, både ut mot publikum og samarbeidspartnere.

Flere samarbeidspartnere har allerede kastet seg over initiativet, hyllet det og tatt del i det. Da Sparebank 1 SR-Bank nylig signerte en ny femårsavtale, sa konserndirektør Ella Skjørestad følgende:

– Vi gleder oss til å fortsette det gode samarbeidet med Viking. Det skulle bare mangle at vi også ble med på Vikings elitesatsing for kvinner, og er veldig fornøyde med å bli en del av dette.

A-lag herrer og A-lag kvinner skal også spille med identiske drakter kommende sesong.

– Vi er én klubb. Ikke Viking kvinner og Viking menn. Viking! poengterer Ellen Heggheim. Og stort bedre går det ikke an å si det.

Den økte satsingen vil også bli synlig i klubbens mediekanaler, hvor man vil følge laget tettere enn noen gang.

Som om ikke det var nok, har også Aftenbladet lansert en storsatsing, hvor de blant annet skal vise alle lagets hjemmekamper.

Med en så tydelig ambisjon om opprykk, økt satsing og bred dekning i media følger det jo også et visst press på spillerne.

– Det gjør det. Men jeg tror det funker som motivasjon for dem nå. Spesielt de eldste her. De som gjerne har sett lagvenninner gå til andre klubber og fått spilletid der, og som har lurt på om de skulle gjort det samme. Nå får de være med på denne reisen med Viking, som de jo har spilt frem til der de er i dag, forteller Ellen.

Sesongstart i april?

Planen er at 2. divisjon skal starte opp i midten av april. Dette er, isolert sett, ikke noe problem for Viking. Så lenge smittesituasjonen og reglene i Stavanger er slik som nå, får samtlige i A-troppen trent skikkelig. Slik er det ikke for alle.

Andre lag har gjerne flere spillere over 20 år. Disse får per dags dato ikke trene. Og slik situasjonen er blant annet i Bergens-område nå, er det ingen som for trene.

Derfor er det vanskelig å si hva som vil skje. NFF håper at sesongen kan starte som planlagt i april. Men alt koker ned til smittesituasjonen. Første prioritet er å få hele bredden tilbake i trening.

Vi følger spent med og kommer tilbake med mer informasjon så fort det dukker opp.

Annonse fra Eliteserien: