De norske gutta, som ledes av Erland Johnsen, har vært i Albania og levert gode prestasjoner. Både Nils Vallotto (Nr. 5) og Sebastian Sørlie Henriksen (Nr. 6) har fått rikelig med spilletid.

Norge var i gruppe med Albania, Aserbajdsjan og Tsjekkia i EM-kvalifiseringen som har foregått den siste uka. Etter å ha vunnet over de to førstnevnte var Erland Johnsens gutter allerede klare for eliterunden før siste kamp mot Tsjekkia mandag.

Totalt er det tolv firelagsgrupper i EM-kvalifiseringen. De to beste i hver gruppe går videre til eliterunden sammen med de fire beste treerne. EM holdes i Irland i mai neste år, og vil bestå av 16 lag. Vertsnasjonen er som vanlig automatisk kvalifisert. Tyskland og England er forhåndskvalifisert til eliterunden.

Aserbajdsjan - Norge 1-4

Kvalifiseringen startet på best tenkelige vis, mye takket være en god førsteomgang. Landslaget ledet nemlig 3-0 til pause, og da Vikings egen Nils Vallotto økte til 4-0 et stykke ut i andre omgang, var kampen i alle fall over. Stabæk-spiller Herman Geelmuyden satte inn 1-0 på straffe, Robin Bjørkås Skrogstad fra Rosenborg økte til 2-0 og VIFs Fredrik Oppegård gjorde 3-0. Vallotto spilte hele kampen, mens Henriksen fikk spille første omgang.

– Det var en bra gjennomført kamp av gutta og det var godt for alle å starte med seier og en bra prestasjon. Det var litt høye skuldre før vi starta, men vi tar med oss mye selvtillit fra kampen i dag. Vi har scoret elleve mål på de to siste kampene og det gir oss en boost, sa landslagstreneren til fotball.no etter kampen.

Full kamprapport her

Albania - Norge 1-3

Fredag (26.10) var det Albania som sto for tur, vertslandet. Også denne kampen startet bra og Norge gikk til pause med 1-0-ledelse etter å ha hatt mye ball og god kontroll i første omgang. Som i første kamp kom 1-0 etter et straffe satt av Herman Geelmuyden.

I andre omgang gjorde Norge noen taktiske endringer som gjorde at ting fungert enda bedre, og etter hvert kom også 2-0-scoringen, signert Fredrik Oppegård.

Men det ble likevel en dramatisk slutt på kampen. Først ble Lyn-spiller Mikkel Tveiten utvist og så reduserte Albania med ti minutter igjen å spille. På overtid sikret likevel Norge seieren da Fredrik Oppegård satte inn sitt andre for dagen.

Både Nils Vallotto og Sebastian Sørlie Henriksen spilte hele kampen.

– Kampen i dag var en karaktertest og den besto gutta med glans. Dette var voksenfotball, en fysisk kamp med mange dueller. De gikk i duellene, holdt hodet kaldt og forsvarte en ledelse i undertall. Jeg er mektig imponert over gutta, fortalt Erland Johnsen fotball.no etter kampen.

Tsjekkia - Norge 1-0

– Vi har slitt med sykdom de siste dagene og to tredjedeler av spillergruppa har hatt diaré og oppkast og har vært sengeliggende. I tillegg har flere i støtteapparatet vært syke, så forutsetningene før kampen var ikke så gode, sa landslagstrener Erland Johnsen til fotball.no etter kampen mot Tsjekkia.

Begge lag var som nevnt klare for eliterunden allerede før gruppefinalen mandag (29.10). Dermed dreide kampen seg om hvem som skulle havne øverst i gruppa. Norge gjorde i den anledning et par endringer på laget, noe som blant annet medførte at Sebastian Sørlie Henriksen ikke startet. Tsjekkia hadde vunnet sine to første kamper med 6-0 over Albania og 2-0 over Aserbajdsjan, og skulle vise seg å bli litt for tøffe også for Norge. For etter en målløs første omgang scoret tsjekkerne matchens eneste mål etter 69 minutter, og tok med det førsteplassen i gruppe 8.

– Vi skulle gjerne hatt med oss poeng i dag også, men Tsjekkia var hakket bedre. Uansett har det vært en bra kvalifisering, sa Johnsen til fotball.no.

Nils Vallotto spilte hele kampen og pådro seg et gult kort. Sebastian Sørlie Henriksen satt på benken.

Full kamprapport her

Alt i alt en bra prestasjon av det norske landslaget, som har gode muligheter til å sikre seg en plass i neste års EM. Eliterunden trekkes i desember og spilles i mars.

Nå returnere gutta til Stavanger, og lørdag drar de til Molde for kamp på Aker stadion.