Drømmestart på sesongen

(Viking - Brann 3-1) De mørkeblå var best fra start til slutt da Brann ble slått i seriepremieren.

Drømmestart

Så var dagen endelig kommet. Eliteserien 2021 ble sparket i gang med vestlandsderby på SR-Bank Arena, og for et derby det skulle bli.

Viking gikk ut i hundre og skapte sjanse etter sjanse. Først skjøt Viljar Vevatne via en Brann-spiller og over fra kloss hold. Så var det to ganger Torsteinbø, hvor den ene avslutningen var et nydelig skudd som gikk i tverrligger og over.

Men etter 18 minutter greide ikke gjestene fra Bergen å stå imot lenger. Joe Bell fant Samúel Fridjónsson med en lekker pasning. Islendingen var … eh ... iskald, og satte ballen i mål bak Håkon Opdal. Dermed en fullt fortjent 1-0-ledelse.

Brann hadde ikke mye å by på i første omgang. Men rett før lagene gikk i garderoben fikk Daouda Bamba stå alene og headet et hjørnespark i mål.

Midtveis ut i andre omgang var det duoen Kabran-Berisha som fikk skinne. Kevin Kabran fant Berisha med perfekt bakromsball. Berisha gjorde som en toppscorer skal: løp fra alle, rundet keeper og satte ballen i mål.

– Jeg vet at Veton alltid er på gang, så da var det bare å finne rommet, sa Kevin Kabran til Discovery etter kampen.

Festen sluttet ikke der. Ti minutter før slutt slo Fredrik Torsteinbø inn langs bakken. Inne foran mål lurte Berisha, men det var en presset Brann-spiller som sendte ballen i mål. 3-1 til Viking.

Flere scoringer ble det ikke. Dermed kunne Morten Jensen og Bjarte Lunde Aarsheim juble for seier i deres første seriekamp som hovedtrenere.

– Det betyr litt å vinne første serierunde, hjemme her mot Brann. Sterkt og jækla deilig, sa Bjarte Lunde Aarsheim etter kampen og legger til at han synes det var fullt fortjent.

– Fra oljeby til fotballby

Med 12-13 grader i luften og litt vind var været i hvert fall som det skulle da det 61. vestlandsderbyet i Stavanger ble blåst i gang. Det eneste som manglet var 15 000 tilskuere. Men de 600 som var til stede gjorde sitt for å gi oppgjøret en best mulig ramme.

Viking stilte likt som i 4-0-seieren over Haugesund forrige søndag. Men på benken satt et nytt fjes, nemlig Shayne Pattynama som endelig var ute av karantene.

En annen som er på plass i Stavanger, men som må vente litt til før han får være med på moroa, er Zlatko Tripic. Han sitter i karantene noen dager til, men hans ankomst satte virkelig byen på hodet denne uken, og vi fikk servert scener man knapt har sett maken til siden cupfinalen 2019.

– Vi har gått fra en oljeby til en fotballby, sa Bjarte Lunde Aarsheim før kampen.

Viking-treneren var klar på at interessen som nå har blusset opp, må nyttes. Og han varslet om et Viking-lag som skulle være offensive og uredde.

Og det var nettopp det vi fikk se, et offensivt Viking-lag som trøkket til fra start.

Gjestenes Robert Taylor fikk kampens første avslutning da han fyrte et godt stykke utenfor etter 3 min. Men Viking svarte umiddelbart. Ballen havnet inn i Branns boks. Veton avsluttet i en forsvarer, Kabran det samme, før Viljar Vevatne skjøt via en Brann-spiller og over til hjørnespark.

Like etter spilte Kabran Veton gjennom. Men med to forsvarere i kroppen ble avslutningen litt for enkel for Opdal.

Det var en frisk start på kampen, og Viking spilte hovedrollen. En ny stor sjanse oppsto da Løkberg slo over på bakre. Bjørshol headet ned til Torsteinbø som traff keeper med forsøket sitt. Ingen enkel ball å jobbe med, men nok en god mulighet til De mørkeblå.

Og Fredrik Torsteinbø kom enda nærmere kvarteret ut i kampen. Samme oppskrift: lang ball opp på Bjørshol som headet ned. Torsteinbø tok ballen på kassen før han klemte til på volley. Ballen gikk som en rakett gjennom luften, traff tverrliggeren og spratt like

Viking skapte sjanse på sjanse og til slutt sprakk det bak hos Brann. Joe Bell kom i fint driv og sendte ballen nydelig gjennom til Samúel Fridjónsson. Han gjorde ingen feil og dermed en fullt fortjent ledelse til Viking.

Morten Jensen og Bjarte Lunde Aarsheims gutter spilte med selvtillit og rullet opp angrep etter angrep. Mistet man ballen ble den raskt vunnet tilbake, og Veton Berisha sto som vanlig frem som et godt eksempel på akkurat dette.

Like før pause om kalddusjen. Fjorårets Brann-toppscorer, Daouda Bamba, headet inn et hjørnespark og sørget for at lagene gikk til pause på stillingen 1-1.

– Vi har hatt en god omgang. Vi har hatt ballen mest. Vi har skapt mest. Vi har vært mer i deres boks enn de har i vår. Vi må bare opp et lite hakk for vi ønsker de tre poengene, sa Lunde Aarsheim i pauseintervjuet.

Kabran til Berisha

Andre omgang startet med et godt forsøk fra Fridjónsson, som skjøt like utenfor gjestens mål. Brann var langt mer med etter hvilen, i hvert fall i starten, og Viking slurvet en del med presisjonen det første kvarteret. Men så var det Kabran og Berisha, da.

Svensken fant Berisha i bakrom med en strålende ball. Berisha tok den med seg, rundet keeper og satte den i nettet på toppscorervis.

Kvarteret før slutt fikk Herman Haugen sin eliteseriedebut for Viking da han erstattet Sondre Bjørshol på høyrebacken.

Brann skapte litt trøbbel med sine hjørnespark. Ti minutter før slutt var de skummelt nære ved to anledninger, men Henrik Heggheim og Viking fikk ryddet unna og reddet på strek!

Og da gikk heller Viking opp og satte enda en til.

Fredrik Torsteinbø slo inn fra høyre. Der kom Veton Berisha og en Brann-spiller. Ballen gikk i mål, etter at Brann-spilleren sendte den forbi egen keeper og i nota.

Viking hadde god kontroll resten av oppgjøret, dermed ble det seiere, tre poeng og en best tenkelig start på sesongen.

På torsdag går turen til Lerkendal for kamp mot Rosenborg.

1. serierunde, Eliteserien
Søndag 9.mai kl. 18.00, SR-Bank Arena
Viking - Brann 3-1 (1-1)

Viking: Iven Austbø – Sondre Flem Bjørshol (Herman Haugen fra 76'), Henrik Heggheim, Runar Hove, Viljar Helland Vevatne – Kristoffer Lie Løkberg, Joe Bell – Fredrik Torsteinbø, Samúel Fridjónsson (Harald Nilsen Tangen fra 70'), Kevin Kabran (Sondre Auklend fra 88') – Veton Berisha (K)

Benk: Arild Østbø, Herman Haugen, Tommy Høiland, Sebastian Sebulonsen, Sondre Auklend, Shayne Pattynama, Harald Nilsen Tangen, Rolf Daniel Vikstøl, Lars Erik Sødal

Brann: Håkon Opdal – Ole Didrik Blomberg, Vegard Forren, Ruben Kristiansen – Petter Strand (K), Kristoffer Barmen – Filip Delaveris, Robert Taylor, David Møller Wolfe – Daouda Bamba

Benk: Eirik Holmen Johansen, Ole Martin Lekven Kolskogen, Mathias Rasmussen, Moonga Aluta Simba, Jon-Helge Tveita, Aune Selland Heggebø, Niklas Jensen Wassberg

Mål av: 1-0 Samúel Fridjónsson (19'), 1-1 Daouda Bamba (42'), 2-1 Veton Berisha (66'), 3-1 Selvmål (81')