Dramatisk aften i Ålesund

(AaFK - Viking 1-1, 4-6 etter straffer) Det tok sin tid, men da Zlatko Tripic satte den siste straffen i mål, og Iven Austbø allerede hadde reddet, kunne jubelen slippes løs. Det blir semifinale i cupen!

Kort fortalt

Viking fikk en verst tenkelig start på kampen, da Niklas Castro satte inn 1-0 på straffespark etter bare ti minutter.

Etter dette tok Viking styringen, mot et hjemmelag som la seg kompakte på egen banehalvdel.

Det tok litt tid å bryte gjennom den oransje muren, men ti minutter før pause kom den første gode sjansen. Og fem minutter etter lå ballen i mål.

Zlatko Tripic fikk slått inn, Høiland tok ned ballen og holdt den akkurat lenge nok før han ga den ut til Fredrik Torsteinbø. Han var sikker, og satte ballen i mål.

Viking fortsatte å skape sjanser, mens hjemmelaget ikke kom seg til noen farligheter før det var spilt 115 minutter.

Da ingen av lagene hadde scoret flere mål etter 120 minutter, var det duket for straffesparkkonkurranse.

Iven Austbø reddet Aalesunds tredje straffe. Og da Viking scoret på samtlige, betyr det at drømmen om Ullevaal lever videre.

Kampfakta og høydepunkter nederst i saken

Inn med poengkongene

Bjarne Berntsen gjorde flere endringer fra laget som startet mot Vålerenga. Kaptein Zlatko Tripic var tilbake fra karantene og gikk naturligvis rett inn på laget. Også Tommy Høiland og Ylldren Ibrahimaj var tilbake på topp fra start av.

På midtbanen tok Kristian Thorstvedt plass, sammen med Løkberg og Torsteinbø. Og i forsvaret var Runar Hove tilbake.

Aalesund stilte i sin vante 3-5-2/5-3-2-formasjon. Laget hadde før møtet med Viking vunnet samtlige av sine 13 hjemmekamper denne sesongen. Og tangotrøyene fikk en pangåpning på matchen.

Havnet under

Mens Viking tok en tidlig ledelse både mot Odd og Vålerenga, var det hjemmelaget som fikk en drømmeåpning på torsdagens kvartfinale.

Ti minutter ut i oppgjøret fikk nemlig Aalesund straffespark. Sondre Fet løp, løp og løp, tok seg veldig enkelt forbi flere Viking-spillere, og kom seg til slutt inn i sekstenmeteren. Der prøvde Fredrik Torsteinbø å stoppe ham, men dessverre så gikk Fet i bakken, og dommer Kai Erik Steen pekte på ellevemetersmerket.

Niklas Castro var eksekutør, og tangotrøyenes toppscorer satte straffesparket knallhardt og høyt i mål – utagbart for Iven Austbø.

Vikings start på kampen var noe tam. Zlatko Tripic dro seg forbi på venstrekanten ved et par anledninger, men det resulterte ikke i sjanser.

Aalesund la seg dypt og nektet å gi fra seg rom, og Viking greide heller ikke få fart på ballen.

Men etter hvert utover i omgangen spiste Viking seg mer og mer innover på Aalesunds banehalvdel.

Den første store muligheten i kampen, foruten straffesparket, fikk Kristian Thorstvedt. Kristoffer Løkberg spilte Adrian Nilsen Pereira nydelig gjennom inn i boks. Pereira slo inn langs bakken, og Thorstvedt avsluttet fra ti meter. Dessverre gikk ballen til side for mål.

Men fem minutter etter lå ballen i nettet.

Zlatko Tripic kom seg for endte gang forbi på venstrekanten. Kapteinen fikk slått inn foran mål. Der sto Tommy Høiland og tok imot, og med ryggen mot mål holdt han en mann unna og la ballen ut til Fredrik Torsteinbø.

Torsteinbø, som var uheldig i straffesituasjinen i starten av kampen, var iskald, og curlet ballen i det lengste hjørnet for keeper. Dermed 1-1 like før pause.

Drama på overtid

I andre omgang hadde hjemmelaget ballen en god del. Men de greide ikke omsette ballinnehavet til sjanser.

Seks minutter etter hvilen fikk Viking frispark ca. 30 meter fra mål. Der gikk man for en innøvd variant, hvor Torsteinbø lobbet opp og ballen ble vippet over muren. Tommy Høiland snek seg inn bak, og fikk avsluttet. Men keeper fikk ballen ut til hjørnespark.

Etter dette skjedde det lite foran begge lags mål, med unntak av noen få anledninger.

Som da Zlatko Tripic løp over halve banen og til slutt fikk avsluttet. Andreas Lie gjorde en god redning og fikk slått til corner.

Ti minutter før slutt kom hjemmelagets største mulighet. Innbytter Gueye utnyttet en svak pasning og kom seg fri mot mål. Men bak ham kom Viljar Helland Vevatne i stor fart. Like før spissen skulle til å avslutte kastet Vevatne seg inn foran og vartet opp med en strålende takling.

Så måtte vi vente til helt på slutten før det skjedde noe å skrive hjem om.

Først fikk Kristian Thortvedt en kjempesjanse, ikke ulik den han hadde i første omgang, da han fikk ballen inne i sekstenmeteren og avsluttet på direkten. Men som i første omgang gikk ballen utenfor.

Like etter var det målscorer Torsteinbø som avsluttet fra skrått hold, men keeper slo til corner.

Dommer la til tre minutter, og rett før han skulle til å blåse av for full tid oppsto en dramatisk situasjon.

For plutselig var Aalesund-spiller Thrandarson helt alene gjennom. Spilleren så ut til å ha fri bane mot mål, men i det han kom seg inn i sekstenmeteren var Viljar Helland Vevatne i ryggen på ham. Spilleren falt i bakken, og hele Ålesund ropte på straffe. Reprisen viste også at de hadde en god sak.

Men straffespark ble det ikke, og da blåste dommer av og oppgjøret gikk til ekstraomganger.

Aalesund nærmest

Ekstraomgangene fortsatte i samme spor som resten av kampen. Viking skapte det lille som var offensivt og vant cornere. Aalesund sto imot, trillet ball og ventet på de rette overgangsmulighetene.

Man kunne like gjerne kjørt Golden goal, for det laget som scoret ville etter alle solemerker gått seirende ut av oppgjøret uansett.

Mange slitne bein, feilpasninger og rot preget de siste minuttene. Og så fikk også Aalesund sine desidert største sjanser i kampen like før slutt.

Først var det Ståle Sæthre som kom utrolig nærme da et frispark ble slått over på bakre. Sæthre fikk ballen på 3-4 meter, men traff ikke godt på avslutningen og Iven AUstbø plukket opp enkelt.

Så var det Gueye som fyrte av. Men Austbø var med på notene og slo til corner. Aalesunds første og eneste i kampen.

Men da ingen av de sjanse heller gikk inn, ble det straffekonkurranse.

Kapteinen ble helten

Viking fikk ta straffe først, men Aalesund fikk velge side og valgte naturligvis å skyte mot egne fans.

Først ut var Tommy Høiland. Mål!

Så var det Aalesunds toppscorer Niklas Castro, som allerede hadde scoret på straffe i kampen. Mål!

1-1.

Even Østensen ble byttet inn like før andre ekstraomgang var ferdigspilt. Han tok Vikings andre straffe. Mål!

Oddbjørn Lie, også han innbytter, var neste mann for hjemmelaget. Mål!

2-2.

Så var det Adrian Nilsen Pereira sin tur. Mål!

Tredje mann ut for Aalesund var mannen med det flotte mellomnavnet Stålinho, Ståle Sæthre. Han skjøt. Iven reddet!

3-2.

Samúel Kári Fridjónsson. Mål!

Wilmer Azofeifa. Mål!

4-3.

Så var det Zlatko Tripic sin tur. Kapteinen hadde presset på seg, men hadde så ufattelig lyst til å bli helt. Det var det eneste han tenkte på da han gikk frem.

Mål!

5-3.

Viking er i semifinalen!

Semifinalen i Norgesmesterskapet 2019, hvor Ranheim blir motstander på SR-Bank Arena.

Støtten på bortebane var som vanlig terningkast seks. For en gjeng! For et liv dere lager!

Ses i Jåttåvågen på mandag. Da venter hverdagen og seriekamp mot Mjøndalen.

• Color Line Stadion

• Kvartfinale, Norgesmesterskapet

• Torsdag 26. september kl. 20.00

• Aalesund - Viking 0-0 (1-1) (4-6 etter straffekonkurranse)

• Viking: Iven Austbø – Sondre Flem Bjørshol (Even Østensen fra 119.), Runar Hove, Viljar Helland Vevatne, Adrian Nilsen Pereira – Kristian Thorstvedt (Johnny Furdal fra 90.), Kristoffer Løkberg (Samúel Kári Fridjónsson fra 83.), Fredrik Torsteinbø (Zymer Bytyqi fra 90.) – Ylldren Ibrahimaj, Tommy Høiland, Zlatko Tripic (K)

• Benk: Amund Wichne, Tord Johnsen Salte, Zymer Bytyqi, Johnny Furdal, Even Østensen, Samúel Kári Fridjónsson, Benjamin Källman

• Aalesund: Andreas Lie – Daniel Gretarsson, Jonas Grønner, Ståle Sæthre – Erikson Spinola Lima, Fredrik Carlsen (K) (Wilmer Azofeifa fra 105.), Aron Thrandarson, Jørgen Hatlehol (Oddbjørn Lie fra 84.), Sondre Fet ( Jernade Ronnel Meade fra 116.) – Niklas Castro, Holmbert Fridjónsson (Pape Habib Gueye fra 39.)

• Benk: Marius W. Berntsen, Oddbjørn Lie, Pape Habib Gueye, Jernade Ronnel Meade, Peter Orry Larsen, Torbjørn Agdestein, Wilmer Azofeifa

• Mål av: 1-0 Niklas Castro (Str. 11.), 1-1 Fredrik Torsteinbø (40.)

• Straffesparkkonkurranse: 0-1 Tommy Høiland, 1-1 Niklas Castro, 1-2 Even Østensen, 2-2 Oddbjørn Lie, 2-3 Adrian Nilsen Pereira, 2-4 Samúel Kári Fridjónsson, 3-4 Wilmer Azofeifa, 3-5 Zlatko Tripic

• Sjanser: 3-7

• Hjørnespark: 1-11

• Dommer: Kai Erik Steen, Gneist IL

• Gule kort: Holmbert Fridjónsson, Jørgen Hatlehol, Adrian Nilsen Pereira, Kristian Thorstvedt, Niklas Castro, Jonas Grønner