Bekmørk aften i Telemark

(Odd - Viking 3-0) Det var lite som gikk Vikings vei denne onsdagskvelden. Odd var best i alt og vant fortjent.

Tapte mot et mye bedre lag

Da Odd satte sitt tredje mål for kvelden like før timen var unnagjort på Skagerak Arena, skjønte vi alle at det kom til å bli en hjemreise uten poeng i bagasjen. Ikke nødvendigvis fordi tre mål er umulig å ta igjen. Men fordi det på det tidspunktet var såpass stor forskjell på lagene, at det ikke var noe som tydet på at Viking kom til å reise seg mot medaljejagende telemarkinger.

– Vi ble utspilt i store perioder, og møtte i dag et lag som var mye bedre enn oss.

Slik oppsummerte Bjarne Berntsen kampen til Eurosport. Viking-treneren pekte på at laget hans ikke traff godt nok med presset, at det ble for store avstander og at man ga bort ballen altfor ofte.

Viking var i bunn og grunn aldri i nærheten denne kvelden, og Kristoffer Lie Løkberg sa det akkurat som det var:

– Fullt fortjent. Vi tapte mot et bedre lag. Enkelte ganger så må du bare strekke hendene i været og si at motstanderen var bedre enn deg, og jeg tror de var bedre enn oss i samtlige av spillets faser.

Kristoffer Lie Løkberg var ærlig på at Viking tapte mot et langt bedre lag denne kvelden. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Midtbanemannen var inne på det samme som Berntsen når det kom til hva som gikk galt, og han ga honnør til Odd som tross alt var meget gode.

– All ære til dem, men vi må hjem å trene og finne ut hvordan vi kunne gitt dem bedre kamp. For dette er jo ikke godt nok, sa Løkberg.

Kveldens kamp var den tredje på åtte dager. Grunnet den ti dager lange karantenen store deler av troppen måtte ut i da Veton Berisha fikk påvist koronasmitte, ble det to inneklemte kamper i et allerede tøft program. Men skylden for tapet legges ikke på dette.

– Vi har bestemt oss for at vi absolutt ikke skal bruke det som noen unnskyldning. Det kom ikke gunstig for oss. Vi var inne i en god stim, vi hadde flyt, men vi kan ikke klage på det. Her i dag var vi ikke gode nok. Korona eller ikke, det holdt ikke, understrekte han.

Tremåls-tapet gjør at Viking faller ned til 8. plass med dårligere målforskjell enn Stabæk. Førstkommende søndag er Rosenborg gjester på SR-Bank Arena. Da gjelder det å slå tilbake!

Nå gjelder det å riste av seg skuffelsen. Søndag venter Rosenborg og nye poeng ligger i potten. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Fem endringer i startelleveren

Karantene og tett kampprogram sørget for flere endringer på laget til kveldens oppgjør på Skagerak Arena. Kaptein Viljar Helland Vevatne var hjemme i Stavanger og sonet karantene for fire gule kort. Inn for ham på venstrebacken kom Rolf Daniel Vikstøl, og som vikarierende kaptein fant vi Kristoffer Lie Løkberg.

Også Sondre Flem Bjørshol ble igjen hjemme, da han har vært ute lenge denne sesongen og trenger tid til å restituere etter en tung kamp på en våt Nadderud-matte. Bjørshol ble erstattet av Sebastian Sebulonsen på høyrebacken.

På midtbanen startet Samúel Fridjónsson sin første kamp etter comebacket, da han kom inn for Fredrik Torsteinbø. Lengst fremme fikk mannen med de fantastiske scoringene, Zymer Bytyqi, hvile seg litt. Ylldren Ibrahimaj kom inn i stedet.

Også helt bakerst var det endringer, da det var Arild Østbø som voktet buret. Bjarne Berntsen forklarte keeperbyttet slik:

– Det er fordi vi har to veldig gode keepere, og Arild var veldig god før han ble skadet. Derfor syntes vi det var riktig å gi ham en sjanse nå til å vise hvor god han er.

Bjarne Berntsen hadde gjort flere endringer fra laget som møtte Stabæk søndag. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Viking reiste til Skien med en god borteform. Ikke siden 30. juli, på Lerkendal, har det blitt tap på fremmed grunn. Odd, som stilte med samme lag som på søndag, sto med seks seire på sine syv siste hjemmekamper og var ute etter å klatre opp på lik poengsum som Vålerenga på 4. plass.

Hjemmelaget best

Hjemmelaget fikk kampens første sjanse. Kitolano snappet opp en dårlig tversoverpasning inne på Vikings banehalvdel. Han la så inn hvor Mushaga Bakenga kom til avslutning. Men Arild Østbø var på rett plass og fikk reddet.

Så var Sebastian Sebulonsen nære ved å sende ballen i eget nett, da han brøt en pasning og la ballen elegant i en bue over både Østbø og mål. Men Odd fikk til slutt betalt, og i det 18. minutt sleivet Mushaga Bakenga ballen i mål.

Odd rullet opp et angrep på Vikings venstreside. Ballen ble slått inn i feltet, hvor Bakenga fikk foten på. Ballen trillet så inn i det lengste hjørnet bak en utspilt Østbø.

Arild Østbø i full strekk, men han greide ikke avverge scoringen til Bakenga. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Etter dette styrte Odd det meste, og de var nære på å øke ledelsen. Viking slet med å spille seg til sjanser, og det endte altfor ofte med at ballen ble slått bort kort tid etter den hadde blitt vunnet, noe som så ut til å ta mye krefter.

Men på tampen av omgangen kom De mørkeblå mer med. Løkberg og co. greide å holde ballen i laget lenger og kom seg også inn på Odds territorium, uten at det resulterte i mye mer enn noen nesten muligheter. Men noe å bygge videre på i andre omgang.

Kristoffer Lie Løkberg var ikke fornøyd med det som ble vist i første omgang. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Biringt

Det første av betydning som skjedde etter hvilen, var at Joe Bell pådro seg sitt fjerde gule kort for året. Det betyr at han må stå over søndagens hjemmekamp mot Rosenborg.

Like etter kom en ny nedtur, da Odd doblet ledelsen. Fem minutter ut i omgangen ble Bakenga spilt alene gjennom med Arild Østbø. Spissen gjorde ingen feil og la ballen under Vikings sisteskanse og i mål, og dermed sto det 2-0 til telemarkingene.

Målet lignet veldig på det som ble sluppet inn mot Haugesund for litt over en uke siden.

Det skulle ikke en gang gå ti minutter før ballen igjen lå bak Arild Østbø. Denne gang kom Odd seg fri på Vikings høyreside og slo inn. På 16 meter kom Joshua Kitolano og klinte til, og ballen den for ned i hjørnet til venstre for Østbø.

Vikings første mulighet i omgangen kom da Løkberg fyrte av fra like utenfor sekstenmeteren og ballen gikk via en Odd-spiller og ut til hjørnespark. Like etter ble det foretatt et trippelbytte, hvor Tommy Høiland, Zymer Bytyqi og Fredrik Torsteinbø erstattet Veton Berisha, Yann-Erik de Lanlay og Samúel Fridjónsson.

Og innbytter Bytyqi sørget for at Løkberg fikk en ny sjanse kort tid etter. Bytyqi slo inn fra venstre, og inne foran mål kom Løkberg som headet rett i klypene til Rossbach.

Som i den første omgangen kom Viking litt bedre med utover også i den andre. Tyve minutter før slutt var Tommy Høiland frempå og stanget et hjørnespark mot mål. Men headingen hans var litt for løs og ble reddet av Rossbach.

Odd var nok nærmere fire mål enn Viking ett, og ti minutter før full tid kom de utrolig nære 4-0 da kun en Viking-fot hindret nok et baklengs.

Men det kom ikke flere scoringer, og da ble det tremålstap for De mørkeblå.

21. serierunde, Eliteserien
Onsdag 4. november kl. 19.00, Skagerak Arena
Odd - Viking 3-0 (1-0)

Viking: Arild Østbø – Sebastian Sebulonsen, Henrik Heggheim, Axel Andrésson, Rolf Daniel Vikstøl – Kristoffer Lie Løkberg (K) (Sondre Auklend fra 79'), Joe Bell, Samúel Fridjónsson (Fredrik Torsteinbø fra 64') – Yann-Erik de Lanlay (Zymer Bytyqi fra 64'), Veton Berisha (Tommy Høiland fra 64'), Ylldren Ibrahimaj (Even Østensen fra 79')

Benk: Iven Austbø, Zymer Bytyqi, Fredrik Torsteinbø, Tommy Høiland, Even Østensen, Sondre Auklend, Jefferson de Souza

Odd: Sondre Rossbach (K) – Espen Ruud, Odin Bjørtuft, Vebjørn Hoff, John Kitolano – Josh Kitolano, Filip Jørgensen, Markus Kaasa (Tobias Lauritsen fra 85') –  Vladimir Rodic (Fredrik Nordkvelle fra 72'), Mushaga Bakenga (Robin Simovic fra 59'), Elba Rashani (Kachi fra 85')

Benk: Egil Selvik, Rasmus Petersen, Kachi, Kevin Egell-Johnsen, Fredrik Nordkvelle, Eirik Asante Gayi, Tobias Lauritsen, Robin Simovic, Bjørn Mæland

Mål av: 1-0 Mushaga Bakenga (18'), 2-0 Mushaga Bakenga (51'), 3-0 Joshua Kitolano (58')