Viking - Sandnes Ulf. Zymer Bytyqi gleder seg over 5-2, etter at han la ballen til rette for Høiland som bredsidet inn sin tredje scoring.

– Jeg gleder meg

Seks minutter ut i årets OBOS-liga sendte Zymer Bytyqi ballen til Tommy Høiland. Det endte med scoring, og første steg på vei tilbake til Eliteserien var tatt. Nå ser kantspilleren frem til å spille foran et fullsatt SR-Bank Arena, hvor han forhåpentligvis kan bidra til at jobben med å rykke opp fullføres.

Stortalentet

I midten av mai i 2011 spilte Sandnes Ulf 2 mot Egersund i 3. divisjon. Laget fra “Okka by” gikk seirende ut av oppgjøret, men akkurat det er ikke så veldig interessant i denne sammenhengen. Det som derimot er av interesse, er to spillere som utmerket seg positivt for hvert sitt lag.

For EIK var det en 18 år gammel kar ved navn Zlatko Tripic, som senere det året gikk til Molde – som ble seriemestere. For Sandnes Ulf 2 var det en 14 (!) år gammel guttunge fra Lura ved navn Zymer Bytyqi, som ett år senere skulle bli Tippeligaens yngste spiller gjennom tidene (senere slått av Martin Ødegaard).

Nå spiller begge to på samme lag, på hver sin kant. Så langt i år har de til sammen 22 målpoeng, og har vært viktige bidragsytere i Vikings kamp om opprykk. Mot Mjøndalen på søndag herjet de. Tripic som kapteinen som ledet sine vikinger ut i krigen. En krig som ble vunnet. Bytyqi som artisten som ga oss et kunstverk. Et kunstverk vi aldri kommer til å glemme.

Syv og et halvt år etter kampen mellom Sandnes Ulf 2 og EIK, spør vi om Zymer husker noe fra oppgjøret.

– Stemmer det. Jeg var fjorten år. Det var debuten min fra start, husker jeg. Fikk en assist og spilte veldig bra den kampen der. De slet veldig med å passe på meg, sier han og forteller at han husker at Zlatko Tripic også spilte en god kamp.

Siden den gang har mye skjedd i 22-åringens karrière.

Han fikk altså sin debut for Sandnes Ulf i Tippeligaen 28.05.2012, da han ble byttet inn for Fredrik Torsteinbø i en hjemmekamp mot FK Haugesund. Men allerede før debuten var interessen stor for Bytyqi. Knappe to måneder etter han fikk sine første minutter på øverste nivå i norsk fotball, hadde han signert for østerrikske Red Bull Salzburg.  

Zymer har foreldre fra Kosovo, men ble selv født i Belgia. Han flyttet til Norge som 2-åring, og da han var ti begynte han å spille fotball for Lura. Altså hadde han bare drevet med fotball i fem år da han plutselig havnet i en europeisk storklubb.

Hele familien flyttet sammen med ham, men etter noen måneder i Østerrike var han tilbake i Sandnes. Han trivdes ikke i Salzburg. Savnet vennene og livet hjemme, og slet derfor med å prestere.

Løsningen ble utlån til Sandnes Ulf, hvor han spilte til og med 2014-sesongen. Etter den ble Viking og Red Bull Salzburg enige om en overgang, og Zymer ble mørkeblå.

Viking-gutt

Bytyqis første seriekamp for Viking var borte mot Mjøndalen i første serierunde i 2015. 

– Det ble tap. Vi var veldig skuffet. Men jeg gjorde et godt innhopp som gjorde at jeg startet neste kamp, der jeg både scoret og hadde assist, sier Bytyqi og sikter til hjemmekampen mot Tromsø som Viking vant 3-1.

Men Zymer og Viking fikk også sin revansje mot Mjøndalen. I siste serierunde det året scoret nemlig Bytyqi da Viking vant 3-1 og sendte bruntrøyene ned en divisjon.

Totalt ble det 21 kamper, og unggutten leverte en god debutsesong i den mørkeblå drakta. 

Nå er Zymer inne i sin fjerde sesong i klubben, og det startet bra også i år. Han fikk mye spilletid og produserte målpoeng, men i sommer ble han satt ut av en skade, og det skulle ikke bare være lett å komme seg tilbake på laget igjen.

– Det var en kjempenedtur for meg. Jeg følte jeg kom meg i god form, tenkte at nå blir jeg vanskelig å stoppe, men så fikk jeg den smellen, sier Bytyqi om skaden som holdt ham ute av laget i fem kamper.

Men nå føler han at han er tilbake i godt slag igjen.

– Ja, nå kjennes det bra ut. Nå er selvtilliten tilbake, sier han.

Drømmescoringen

Og når Zymer Bytyqi er i godt slag, er han en viktig offensiv spiller for laget. Med sin uforutsigbarhet og x-faktor, er han et uromoment for enhver forsvarer.

Før søndagens 4-2-seier i Mjøndalen sa Johnny Furdal at det laget som hadde spillere, personer, med evnen til å gjøre det lille ekstra, ville kunne avgjøre toppoppgjøret. Zymer Bytyqi har utvilsomt det lille ekstra, og viste det til gagns på Isachsen stadion.

Vikings nummer syv stod for én målgivende og én scoring. Og selv om innlegget han serverte Johnny Furdal var av ypperste kvalitet, hadde det lite å stille opp med mot scoringen han ga oss. For etter at Tommy Høiland hadde utlignet og tent håpet for et Viking-lag som hadde gått til pause med å ligge under, var det duket for trylleshow. Fire minutter etter 1-1-scoringen hadde Høiland ballen like utenfor sekstenmeteren, på venstresiden, hvor han ifølge Bytyqi holdt et “finteshow”.

Spissen løftet først blikket før han fulgte opp med å løfte ballen inn i feltet. Der kom Zymer Bytyqi stormene imot. Omtrent på ellevemetersmerket tok han sats, hoppet opp og knallet til med hælen (!). Ballen gikk i en perfekt bane, via stolpen, utagbart for keeper, og i mål, foran hundrevis av ekstatiske Viking-supportere, som mest sannsynlig aldri kommer til å glemme hva de akkurat var vitne til.

Bytyqi sier at han ikke rakk å tenke så mye, at han handlet på instinkt. Men legger til at han også øver på disse tingene.

– Man står jo mye igjen etter trening og avslutter, og da prøver man på mange kule ting, sier han og forteller at han selvsagt ser på hva andre gode fotballspillere gjør. 

Og når det kommer til andre gode fotballspillere, så har jo målet blitt sammenlignet med noe den svenske superstjernen Zlatan Ibrahimovic har gjort. Spilleren som nå holder til i MLS i USA, har flere ganger dratt frem sin bakgrunn med kampsort som en av grunnene til hans enorme kroppsbeherskelse, som igjen har ført til noen uforglemmelige mål.

Zymer Bytyqi har også drevet med kampsport. Men selv om han sier at det nok er lurt å drive med flere idretter, er han usikker på om hans bakgrunn med karate skal ha noen av æren for målet mot Mjøndalen.

– Det vet jeg ikke. Jeg er ikke den mykeste karen, akkurat, sier han med et smil.

Videoen av målet hans går nå verden rundt, noe som har medført en god del ekstra oppmerksomhet. Så lenge det ikke blir for mye, er det bare kjekt, ifølge hovedpersonen selv.

Én cupfinale igjen

Men selv om det ble en imponerende forestilling på Isachsen stadion, er ikke opprykket sikret helt ennå. Kongsvinger må slås i dag, noe som blir tøft nok.

Det blir fulle tribuner, og rammen rundt årets siste seriekampen blir fantastisk. En scene som er skapt for typer som Zymer Bytyqi. Og det er liten tvil om at publikumstøtten hjelper spillerne.

– Man føler seg jo veldig sterk, på en måte, med publikum i ryggen. De hjelper deg og pusher deg hele tiden, sier Bytyqi, som leverte to målgivende sist det var fullt hus. 

Og selv om det ikke er dagligdags med så mye folk på tribunen lenger, skremmer det ikke 22-åringen.

– Jeg får spørsmål om jeg er nervøs, men jeg er ikke nervøs i det hele tatt. Jeg bare gleder meg veldig mye, sier han.

Vi gleder oss også, og nå er avspark bare noen timer unna.  Kampen er helt utsolgt, men vises på kanalen MAX. Avspark er klokken 13.00.

Annonse fra Eliteserien: