Viking - Odd. Fredrik Torsteinbø med innlegg. Foto: Tore Fjermestad

– Det er nye tider nå

Fredrik Torsteinbø har vært med på litt av en reise etter at han kom til klubben for to år siden. Nå gleder han seg til å spille foran et fullsatt SR-Bank Arena på onsdag. Men før det skal han og lagkameratene til Kristiansund, hvor en vanskelig bortekamp venter. (Foto: Tore Fjermestad)

Søndag kveld. Klokken tikker og går mot 90 minutter. Viking leder 1-0 og styrer mot sin niende strake seriekamp uten tap, noe som ikke har skjedd siden seriestarten i 2014. Selv om Berntsens gutter virker å ha grei kontroll, og et tap virker svært usannsynlig, føler man seg likevel ikke helt trygg på at det skal bli seier og tre poeng.

Så dukker Fredrik Torsteinbø opp, ett minutt før full tid.

25 minutter tidligere hadde han kommet inn fra benken. Denne gang erstattet han Kristian Thorstvedt, som måtte ut og sy fem sting i pannen, og han tok plass som indreløper. Tidligere i sesongen har han bekled både back- og midtstopperplass, i tillegg til indreløper og sentral midtbane.

Like før stadionuret viser 90, kommer Adrian Nilsen Pereira seg helt til dødlinjen og slår inn. Torsteinbø, som har sneket seg inn bak en Tromsø-spiller og skaffet seg rom i feltet, setter hodet til ballen og ser den først gå ned i bakken før den spretter opp i tverrliggeren og så ned på rett side av streken.

Han strekker armene i været. Publikum, som omsider har skjønt at ballen har vært inne, fyker opp av stolene i gledesrus, mens de på benken innser at tre nye poeng er innkassert.

Saken fortsetter under videoen.

Kom til kaos

Søndagens seier over Tromsø var Vikings tiende på rad uten tap i serie og cup. Laget er i flytsonen, leverer gode, solide prestasjoner og har marginene med seg. Det gjør selvsagt at selvtilliten er på topp før vi går inn i et knalltøft kampprogram med Kristiansund, Ranheim og Lillestrøm på menyen i løpet av en drøy uke.

– Vi strutter av selvtillit, for å si det sånn. Det er ikke ofte lag går så lenge uten tap, sier en smilende Fredrik Torsteinbø når vi treffer ham etter trening.

Den gode formen har sørget for at De mørkeblå nå kjemper om en topp fem plassering i Eliteserien og en finalebillett i NM. Sånn sett kunne nesten ikke kontrastene vært større fra da Torsteinbø ankom klubben fra svensk fotball og Hammarby sommeren 2017. Også det en kontrastfylt overgang.

I Stockholm hadde han spilt foran fulle tribuner for et lag på vei oppover. Så kom han hjem til et glissent Viking stadion og en kamp for tilværelsene på øverste nivå, for en klubb som hadde underprestert de seneste årene og gjerne ikke hadde de beste forutsetningene for å redde plassen i Eliteserien på det tidspunktet.

Torsteinbø forteller at han visste det var kaos i klubben da han signerte. Men ikke at det var så ille som det faktisk var, og peker blant annet på at det ble hentet inn spillere fra alle kroker og kriker, som gjerne heller ikke var i form, i håp om å berge plassen.

Likevel var han sterk i troen på at plassen kunne reddes, selv om han sier han forstod det kom til å bli tøft. Han trekker blant annet frem det at laget hadde en tendens til å falle sammen når de havnet under i kamper.

– Du så hele laget bare: nei, det går ikke, sier han og trekker frem en av sine første kamper i mørkeblått som eksempel, da Viking havnet under hjemme mot Lillestrøm, både 0-1 og 0-2.

Riktignok kom man seg tilbake og berget ett poeng i akkurat den kampen. Og nettopp det, det med å brette opp ermene og ta jobben når man havner under, i stedet for å miste troen, er noe som har forandret seg betraktelig i klubben fra den tiden, ifølge Torsteinbø.

– Det ser du enorm forskjell på nå. Når man slipper inn mål nå, har folk likevel troen. Mens da var det slik at alle bare datt helt i sammen.

– Det er nye tider nå, understreker han.

Saken fortsetter under bildet.

_MG_9762
Fredrik Torsteinbø debuterte i mørkeblått hjemme mot LSK. Foto: Tore Fjermestad

"Poteten"

28-åringen er opprinnelig fra Hundvåg, og foruten oppholdet i Hammarby har han spilt for moderklubben Hundvåg, Vidar og Sandnes Ulf.

I 2009 bøttet han inn mål for Vidar sammen med nåværende assistenttrener i Viking, Morten Jensen. Til slutt endte det med opprykk for Lassa-laget. Det første opprykket av mange for Torsteinbø.

For i 2011 var han med da de lyseblå fra Sandnes rykket opp til Tippeligaen. I 2014 tok han og Hammarby steget opp til Allsvenskan. Og i 2017 var han delaktig da Viking vant OBOS-ligaen og fant veien tilbake til Eliteserien.

Etter å ha fått rikelig med spilletid på høsten i 2017, og ganske mye i OBOS-ligaen året etter, havnet spilleren, som ofte omtales som en "potet" grunnet evnen til å bekle flere posisjoner på banen, ut på sidelinjen i starten av sesongen.

Han var ute med skade i begynnelsen av sesongoppkjøringen, og sier selv han slet litt med å komme i gang etter operasjonen i desember. I tillegg spilte man også en helt annen formasjon da han kom til klubben, en som gjerne passet ham bedre.

– Da jeg kom her så var det jo 4-2-3-1, litt mer spillende fotball, forklarer han og forteller at det var samme formasjon de spilte i Hammarby.

– Da kan man liksom alt inn og ut, tilføyer han.

Nå er det ny formasjon, nye roller og en ny måte å spille fotball på. Det krever tilpasning.

– Alt har på en måte blitt nytt, og det tar tid. Det er liksom ikke denne formasjonen jeg er best i, men jeg kan gjøre en jobb her og. Noe jeg har gjort litt overalt i år, sier han og sikter til de mange ulike posisjonene han har blitt satt inn i i løpet av sesongen.

For da en skadet Sondre Flem Bjørshol skulle erstattes på høyrebacken, fant Bjarne Berntsen løsningen i den anvendelig spilleren med trøye nummer ni. Og fra hjemmekampen mot Sarpsborg, hvor han for første gang i sin karriere ble satt på høyrebacken, har han kloret seg fast på laget, levert godt og scoret fire mål i serie og cup.

"Poteten" spiller der han blir satt inn. Selv om det gjerne innebærer at han ikke får spille der han foretrekker. Likevel sier han at det er helt greit for ham, at det uansett er gøy å få være med å bidra og at det sikkert er en drøm for en trener å ha en spiller i troppen man kan stole på at alltid gjør jobben, "verken mer eller mindre", som han noe beskjedent sier.

Saken fortsetter under bildet.

X2d24ul9GCk
Venstreback, høyreback, midtstopper eller spiss. Fredrik leverer uansett hvor han blir satt. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Publikum påvirker

Når vi treffer ham på vei inn i garderoben etter trening, er forberedelsene til onsdagens semifinale godt i gang på SR-Bank Arena. Mens laget har fokus på Kristiansund, fjernes de store reklamebannerne fra tribunen og klappstoler settes opp der det er behov.

Flere dager før avspark er det allerede solgt over 13 000 billetter, noe som gjør at det kommer til å bli den best besøkte NM-semifinalen dette årtusenet.

Fredrik Torsteinbø er vant til å spille foran et stort publikum. I 2015-sesongen, for eksempel, hadde Hammarby et snitt på over 25 000 tilskuere på sine hjemmekamper. Noe som jo er vesentlig høyere enn hva vi er vant til her hjemme i Norge – og hva de er vant til i resten av Sverige, for den saks skyld.

Nå ser han frem til å spille foran et stappet SR-Bank Arena. 

– Klar det er gøy. Det er magisk, sier han og nevner noe ikke alle prater like høyt om.

For Torsteinbø mener publikum har større påvirkningskraft enn de gjerne er klar over. Og da tenker han ikke bare på den ekstra energien det gir spillerne å løpe ut på kunstgresset når det er omkranset av fulle tribuner og et øredøvende leven. Han peker også på det at man gjerne har lettere for å få dommeravgjørelser med seg når trykket fra tribunen er stort.

– Jeg tror definitivt det har noe å si. Spesielt i Sverige merker man det mye. Du får så mye mer dommerne med deg. Hele stadion roper på frispark, hele stadion roper på gult kort, hele stadion roper på straffe. Det har enormt mye å si, sier han og drar oss over på den innvirkningen det har på spillerne.

– Det gir oss spillerne enormt mye energi, det er det ingen tvil om. Det er sykt mye kjekkere å spille foran fulle tribuner. Ta 16. mai i fjor, for eksempel, da vi vant 5-2 over Sandnes og det kokte på stadion, det er jo kanonkjekt. 

Saken fortsetter under bildet.

170A8631
Fredrik Torsteinbø scoret etter bare fem minutter da Viking slo Sandnes Ulf 5-2 16. mai i fjor. Foto: Sander Selsvik Jacobsen

Viking har det tredje beste tilskuersnittet i Eliteserien denne sesongen, og Torsteinbø sier støtten har vært bra i år. Selv om han gjerne skulle sett at det kom flere og så på, med tanke på hvor bra laget har prestert i år.

Han tror noe av årsaken til at det ikke alltid har vært like folksomt på Stadion ligger i forventingene.

– Folk var på en måte vant til at Viking lå i toppen i en periode, og de årene de ikke gjorde det så daffet interessen litt, sier han og legger til at han tror mange har blitt overrasket over det laget har levert hittil i sesongen.

– Vi håper jo nå at folk kan være med og støtte oss på slutten. Vi har viktige kamper igjen, påpeker han.

Mye å spille for

Og viktige kamper kommer på rekke og rad fremover. Borte venter Brann og Haugesund, to lag det betyr mye å slå, uavhengig av tabellsituasjonen. Hjemme kommer Rosenborg og Lillestrøm, og Ranheim, selvsagt, på besøk.

Men før neste hjemmekamp, venter Kristiansund borte på søndag. Noe som blir en skikkelig utfordring.

– De er jo gode, det så vi forrige kamp. Mye kriging, lange baller og trøkk etter det. Men vi har såpass god og bred tropp at vi håper vi skal klare å overraske dem, sier Torsteinbø, som forsikrer oss om at semifinalen ikke stjeler fokuset fra KBK-kampen.

– Alle vet jo at den kampen (Ranheim) kommer, men samtidig så har vi jo den fjerdeplassen å spille om. Vi vet at uansett så kommer det sinnsykt avgjørende kamper på slutten av sesongen, og den fjerdeplassen kan jo bli kanonviktig, sier han og sikter til at fjerdeplassen potensielt kan gi mulighet for spill i Europa neste sesong.

Søndag kl. 18.00: Kristiansund - Viking

Onsdag kl. 20.00: Viking - Ranheim

Søndag 3. november: Viking - Lillestrøm

Lørdag 9. november: Haugesund - Viking

Søndag 24. november: Viking - Rosenborg

Søndag 1. desember: Brann - Viking

yecDHDjmbJE
Forhåpentligvis kommer det mange tilskuere på de resterende kampene. Laget har i hvert fall mye å spille for. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

 

Annonse fra Eliteserien: